Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tanulmányi szerződés- gyakorlati idő

Egyéni vállalkozók

Tanulmányi szerződés- gyakorlati idő

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

 

Segítséget szeretnék kérni.

Van egy élelmiszerboltos ügyfelem, aki "alkalmazna" tanulmányi szerződéssel kötelező gyakorlati időre egy szakközépiskolás gyermeket. Még ilyen esetem nem volt, nem tudom milyen járulékok fizetésére köteles, milyen bérkorlátok vannak ( min.bér 30%-50% ?).

 

Köszönöm a segítséget!                    

Rózsa72
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Tanulmányi szerződés- gyakorlati idő

HozzászólásSzerző: HANGA » csüt. szept. 03, 2009 1:41 pm

(3) A hiány-szakképesítések régiónkénti jegyzékét a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvényben szabályozott regionális fejlesztési és képzési bizottság javaslata alapján a miniszter - a szakképesítésért felelős miniszterek véleményének figyelembevételével - teszi közzé az OKJ-ről szóló rendelet mellékletében.”
A díjazás évfolyamonkénti összegét tanulmányi eredmény, illetve teljesítmény szerint a szakképző iskola - gazdálkodó szervezetnél megszervezett szakmai gyakorlat esetében a gazdálkodó szervezet - határozza meg, és köteles gondoskodni a díjazás összegének kifizetéséről is.
A díjazás összegét arányosan csökkenteni kell, ha az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama egy hónapnál rövidebb, vagy ha a tanuló a gyakorlatról bármilyen ok miatt távol marad, illetőleg arányosan növelni kell, ha az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama egy hónapnál hosszabb.

A tanuló pénzbeli juttatásának havi mértéke a szakképzési évfolyam első félévében - függetlenül az elméleti, illetőleg a gyakorlati képzési napok számától - a kötelező legkisebb munkabér legalább húsz százaléka.  (A nyári adómódosítás ezt 30%-ra felvitte.) A tanulmányi kötelezettségének eredményesen eleget tett tanuló pénzbeli juttatásának mértékét a szakképzési évfolyam második, illetőleg további féléveiben - a tanuló tanulmányi előmenetelét és szorgalmát is figyelembe véve - az előző félévben nyújtott pénzbeli juttatás havi összegét emelni kell. A pénzbeli juttatás összegéről tájékoztatni kell az illetékes szakképző iskolát.

 

Egyszóval nem bért kap, hanem  ösztöndijat. Minimuma van meghatározva.

 

Olvasd  ezeket.

HANGA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Tanulmányi szerződés- gyakorlati idő

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. szept. 12, 2009 5:53 pm

Szia Rózsa ! 

 

A tanuló bére a mindenkori minimálbérnek a 20%-tól az 50%-áig terjedhet. Kezdésnek minimum a 20%-ot kell megadni és utána minden sikeres félévet követően emelni kell. Az már nincs meghatározva, hogy mennyit. ( ha 1%-ot emelsz, már az is emelésnek számit) 

 

A juttatást 26 % TB terheli a foglalkoztató oldaláról. A tanuló részéről, mivel társadalombiztosítási szempontból ellátottnak minősül, a bruttó juttatásából levonandó az egészség- (6%) és a nyugdíjbiztosítási járulék (9,5%, melyből 8% magánnyugdíjpénztár) összesen 15,5 %-os összege. Más levonás tanulószerződéssel foglalkoztatott diák “ösztöndíját nem érinti”.

Üdv: Ildi

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Tanulmányi szerződés- gyakorlati idő

HozzászólásSzerző: humanquest » pén. szept. 18, 2009 2:56 am

Szia!

Nem a szakmai gyakorlatos elszámoláshoz, hanem az alkalmazásához szeretnék hozzászólni. Van egy hasonló kérdés a fórumba, nézd azt meg:

http://www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/21361/szakmunkastanulo-gyakorlata?wa=ADO0909&uid=1101797

Sajnos egy sor feltételnek kell megfelelni, hogy szóba jöhessen egy szakmai gyakorlatos alkalmazása! Remélem jól másoltam be:)

Üdv: humanquest

humanquest
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 121 vendég

cron