KedvesTündi! Ezt a kérdésedet már megválaszolták egy általad lezárt kérdésnél, de leírom az én gyakorlatomat is.
Az alapnyílvántartást (pénztárkönyvet) úgy kell vezetni, hogy a "pénzbevétel és kiadás zárt rendszerben nyomonkövethető legyen"... valamint az alapnyílvántartást le kell zárni "az adó és adóelőlg megállapítására előírt időszakonként". Ennek a pénztárkönyvben a naponkénti könyvelés, az egynapon kiállított kézi nyugták pl. 09.01-én 10 db nyugta 1 db pénztárbizonylaton történő összesítése és lekönyvelése 09.01-ével, valamint a napi gépi pénztárzárás adott napra, 09.01-ére való könyvelése felel meg. A pénztárkönyvet ezután hó végén zárni kell. (Adóelőleg miatt lehet, hogy elég lenne a negyedéves zárás is, de pl. a 0958-on ha nem minimálbér vagy 2x-se után fizetsz járulékot, akkor meg kell nézni, hogy akarsz-e kivétet elszámolni és tb-zni.)
Mivel adómegállapítási kötelezettség nincs hóközben és pl. a kötségeket sem könyveljük minden esetben naponta (pl. útnyilvántartásba naponta jegyezzük be a km-eket, de havi megtett km-t számolunk, könyvelünk...) ezért a pénztárkönyv a napi zárásra nem is megfelelő, ezért merem leírni az én (és mások) gyakorlatomat, belátásodra bízva az alkalmazását.
1/ kézi nyugták (fodrász): Egy A4-es lapon számítógéppel (de kézzel is lehet csinálni) készít egy táblázatot amiben naponként feltünteti a nyugták sorszámától-sorszámig az összesített napi bevételét. Ezt összeadja. Amikor én megkapom az összesítést leellenőrzöm, a számológép szalagját hozzátűzöm és az utolsó nyugtát kiállított nap dátumával egyösszegben írom be a pénztárkönyve, mint havi nyugtás bevételt. (Ha valakit érdekel a naponkénti bevétel, az összesítőről leellenőrizhető). A készpénzes számláit természetesen számlánként könyvelem, bár szerintem arról is készíthető napi összesítő (pénztárbizonylat), de ez nem sok és így jobban visszakereshető egy számla, ha szükség van rá.
2/ pénztárgépi nyugta (üzlet): Napi pénztárzárás van, A pénztárgép szalaghoz naponta készül Pénztárzárás nyomtatvány (B.22-26) amin a göngyilett forgalomból van kimutatva a napi bevétel. A napi pénztárzárásokról készítenek egy időszaki pénztárjelentést. Kapható nyomtatvány is, de ezt is szintén egy A4-es lapon oldjuk meg. Ezen szerepel a nyitó (hó eleji) pénzkészlet, a pénztárzárások szerinti bevétel és kiadás naponként feltüntetve, hó végén összesítve és a záró pénzkészlet megadása. Ezt az A4-es lapot kapom meg a pl. 21 db pénztárzárással és a szalagokkal. Az A4-es lap aljára ráírom az előző hónap pénztárgépszalag szerinti göngyölített záró forgalmat, alá a tárgyhavi göngyölített záróforgalmat. Kivonva megkapom a havi forgalmat, aminek egyezni kell az A4-es lapon a nyitó nélküli bevételekkel. Ezt a havi forgalmat könyvelem szintén az utolsó napi zárás dátumával, mint havi pénztárgépes bevételt. (mivel a kp-s számlát is be kell ütni a pénztárgépbe ezek is ott vannak a napi zárások mellett, ezt mégegyszer nem kell felvezetni). Így egy tételt könyvelek szintén, de szükség esetén a napi bevétel is rendelkezésre áll.
Üdv. Rozi