Adófórum

Adózási és számviteli információk

iroda a lakásban

Egyéni vállalkozók

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: usko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítsetek legyetek szívesek a következő problémám megoldásában:

Az egyéni vállalkozás keretében folytatott tevékenységem végzéséhez a lakásomban alakítottam ki az irodám. Tudok-e a közüzemi számlákból, vezetékes telefonszámlából, internet összegéből költségként  elszámolni valamennyit?

Köszönöm!

usko

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. aug. 21, 2009 4:08 pm

Szia!

Olyan százalékban, ahány százalékban a kialakított iroda részesedik az egész lakásból.

Zsuzsa

kaloczy

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: kati1012 » pén. aug. 21, 2009 4:17 pm

Szia4

Az internet ez esetben 50 %-ban számolható el költségként. A telefon esetében még mindig megoszlanak a vélemények, amennyiben tételes listával bizonyitod, hogy a vállalkozás érdekében merült fel, abban az esetben költségként teljes mértékben elszámolhatod.

Kati 

kati1012

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: usko » vas. aug. 23, 2009 3:57 am

Sziasztok!

Bocsi, hogy értetlen vagyok, még egy kis pontosítást szeretnék:

Jól értem: megállapítom, hogy a lakás össz. alapterületéből hány százalékot tesz ki az a helyiség, amely az iroda, és innentől kezdve a közüzemi számlák összegének ezt a százalékát számolom el költségként? Ezt a megosztást kell valahová jelenteni (önkormányzat, Apeh)?

Köszönöm

usko

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: csacs » vas. aug. 23, 2009 5:28 pm

Szia!

Szerintem csak azokat a költségeket lehet arányosítani, amik mérhetőek. Pl. távfűtést szerintem nem, mert az a költség akkor is felmerülne, ha nem használnád irodának a lakás egy részét.

cse

csacs

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: matilaszlo » hétf. aug. 24, 2009 8:27 am

Sziasztok!

Elnézést, hogy más kérdésébe szólok bele, de nem tudtom, hogy lehet kérdést feltenni.

Igazából csak annyit szeretnék hozzátenni az eredeti kérdéshez, hogy el lehet -e számolni akkor is közüzemi számlákat, ha azok nem az én (mint egyéni vállalkozó) nevemen vannak.

Nálam a székhely a szüleim háza, a telephely pedig a feleségem szüleié, így a számlák az ő nevükön vannak, de én feléjük fizetek a tevékenység miatt.

Esetleg ilyenkor szerződést kellene velük íratnom, hogy tényleges fogyasztásnövekedést okoz a tevékenység és ezért én nekik ellenszolgáltatást fizetek?

köszönettel,

Laci 

matilaszlo

iroda a lakásban

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. szept. 18, 2009 4:38 pm

Nem lehet elszámolni. Csak saját névre szóló számlát.

Úgy kell megállapítani a bérleti díjat, hogy az tartalmazza a közüzemi díjakat is, és ezt a bérleti szerződésben is rögzíteni kell.

És bocs, hogy csak most vettem észre, hogy kérdeztél.

Zsuzsa

kaloczy

Vissza: Egyéni vállalkozók