Adófórum

Adózási és számviteli információk

kezdő vállalkozó feladatai

Egyéni vállalkozók

kezdő vállalkozó feladatai

HozzászólásSzerző: ubuntu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kezdő egyéni vállalkozó(sz. és vagyonőr) vagyok .Szeretném magam csinálni az adminsztrációs feledatokat.Ha 

tudnátok segíteni.Milyen számu nyomtatvány kitöltő programmokat  kell kitöltenem,mit kell havonta illetve negyedévente. Mire figyeljek oda.(Leirni nem akarok semmit kicsi a bevétel.) Segítségeteket előre is köszönöm.!

ubuntu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

kezdő vállalkozó feladatai

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. aug. 03, 2009 4:51 pm

Szia!  Nem tanácsolom, hogy az adózást, bevallásokat, adatszolgáltatásokat magad csináld, legalább is legalább az induláskor  kérjél közvetlen személyes segítséget, ha eddig nem volt dolgod adózással...

Ha még is úgy gndolod, hogy megbírkózol vele: akkor először ajánlom figyelmedbe az APEH portálon fellelhető ismertetőket 

Egy pár belőle, de nyilván már vannak módosulások, mert évközben gyakori a változás:

Itt a fórumon sok olyan kérdés-válasz van, aminek a témája a kezdő egyéni vállalkozás, azokba is érdemes beleolvasgatni..

3.

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének, valamint a különadó alapjának meghatározására vonatkozó alapvető szabályok

4.

Az egyéni vállakozók járulékfizetésének alapvető szabályai

 


Tevékenységet kezdő adóalany áfakötelezettségénak alapvető szabályai,  

18.

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai

És nyilván az SZJA tv., TBj tv., Adózás rendje, és ha ÁFÁ-s vagy, akkor az ÁFA tv. mindig aktuálisan.

Most hirtelenjében: be kell magad jelenteni valamilyen egyéni vállalkozós biztosítottként. A kérdésedben azt sem írtad, hogy főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy, vagy mi?  A nyomtatvány a 09T1041, Be kell adni a 09T101E

Be kell jelentkezni IPA-ra a helyi önkormányzatnál.

Be kell magad regisztráltatni az okmányirodánál, ha még nincs ügyfélkapus hozzáférésed, hogy a bevallásokat elektronikusan tudjad küldeni.

Ha nincs és várhatóan nem lesz foglalkoztatottad akkor a 0908 nemleges havi bevallás helyett adhatod a 09NY bevallást helyettesítő nyilatkozatot előremutatóan évvégéig, vagy akár havonta..

A 0958-as bevallás az (általában) havi bevallás, amit attól függően kell kezelni, hogy főfoglalkozású ev-ről beszélünk, vagy nyugdíj mellettiről, SZJA-s költségelszámolásos, vagy átalányadós ev-ről.

---------------

De leginkább azt javaslom, hogy legalább az induláskor keressél egy hozzáértőt.. aki személyes segítséget nyújt vállalkozási alapon, vagy szivességből.

Itt nem igazán lehet regényeket írni, hiszen a konkrét válaszhoz még az sem áll rendelkezésre, hogy milyen adózású ev. vagy, főfoglalkozású-, vagy mi?, ÁFA alanyiságot választottál, vagy ÁFA mentességet. Már pediglen ezeknek nagy jelentősége. 

Arra, hogy mire kell figyelni?  Arra csak azt tudom válaszolni, hogy mindenre, ami az alapnyilvántartással, bevallásokkal, adó-, járulékfizetéssel, számlázással, adatszolgáltatással kapcsolatos, nem elhanyagolva a határidőket .

Üdv.

 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 112 vendég

cron