Szia Palmika!
Sikerült-e már megoldást találnod a problémára? Úgy néz ki a téma engem is érinteni fog, egyik munkatársunk szeretne elvégezni egy egyetemi kiegészítő képzést.
2009-re szerintem sem kell számfejtened, belefér az adóévi átvállalt költség adómentes határába. Szerződés+ számla szükséges.
2010. októberében kerül elő újra a probléma, amikor a cég kifizeti a költségtérítést. Az adómentes rész feletti összeg a munkavállaló nem önálló tevékenységéből származó egyéb bevétele. Szerintem az októberi bérével együtt számfejted, ám ha az arra jutó adókat, járulékokat nem tudod levonni (egy fizetésből durva ennyi adót és járulékot vonni) az igazoláson (bérjegyzéken) fel kell tüntetni a le nem vont összegeket és felhívni a figyelmét, hogy negyedévet követő hó 12-ig fizesse azt be. A kifizető az adóelőleg le nem vont részéről adatot szolgáltat az Apeh felé (08-as bevallás).
Az átvállalt költség elszámolása csak olyan bizonylat, számla alapján történhet, amire a kiállító az adókedvezmény érvényesítésre jogosító igazolás kiadásának tényét nem tüntette fel.
A számlát kinek a nevére kell kiállítani a munkavállaló vagy a cég nevére? A képzés költségeit hová számolod el? Személyi jellegű egyéb ktg.?
Megírod mire jutottál a témával kapcsolatban? Esetleg ha másoknak lennének ilyen tapasztalatai és megosztaná velünk...
(Nekem ezért ne adj pontot, nincs mire!!!)
Üdvözlettel: Mariann