Adófórum

Adózási és számviteli információk

személygépkocsi költségelszámolás

Egyéni vállalkozók

személygépkocsi költségelszámolás

HozzászólásSzerző: KovácsL » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Forumozók !


Egyéni vállalkozó vagyok.2 db tehergépkocsival rendelkezem, melynek az üzemanyag költségeit számla alapján számolom el. A munkám során a tulajdonomban lévő személygépkocsit is szeretném használni(üzleti tágyalás stb.)


A személygépkocsi üzemanyag elszámolásával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Számla alapján, vagy fogyasztási norma szerinti üzemanyag-mennyiség és az APEH által közzétett ár szorzataként meghatározott összeggel || 9 Ft/km számolhatom el. Menetlevél vezetése megfelelő-e vagy csak útnyilvántartás? A megfizetetett cégautó adó költségként elszámolható-e?


Segítségeteket köszönöm.   Gabi

KovácsL
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

személygépkocsi költségelszámolás

HozzászólásSzerző: validitas » kedd júl. 21, 2009 5:48 pm

Szia Gabi!

A személygépkocsi használat során az üzemanyagköltséget választásod szerint vagy számlák alapján, vagy pedig a norma*apeh által közzétett ár*üzleti célú km-rel számolhatod el. Neked kell eldöntened, hogy az adóévben melyiket alkalmazod.

Ugyanígy az egyéb költségek (javítás, biztosítás, gumi, stb): vagy számlák alapján az üzleti célú km-re eső részt, vagy pedig 9 Ft-ot km-enként.

De választhatod a még egyszerűbbet is: havonta 500 km-t számolsz el nem számlával azüa.anyagot, hanem normával + 9Ft/km-t, ekkor nem kell útnyilvántartást /menetlevelet vezetni. Ez akkor célszerű, ha nem mész többet havonta, mint 500 km. 

Vezethetsz menetlevelet is, az bővebb adattartalmú, mint az útnyilvántartás. A cégautó adó költségként elszámolható szerintem teljes egészében, hiszen ez csak akkor fizetendő kötelezettség, ha a vállalkozásodhoz használod az autót, és ahhoz költséget számolsz el.  Más vélemények (valahol egy cikkben olvastam, talán épp itt) szerint csak az üzleti km-re eső részét lehet a cégautó adóból költségként elszámolni.  Ezzel én nem értek egyet, hiszen a teljes adó a vállalkozásban történő használat miatt - ami miatt költségelszámolás történik - merül fel, ha magánhasználat van, akkor fel sem merül cégautó adó, hiszen annak költségét nem számolhatod el a vállalkozásban. Akkor meg miért ne lenne a teljes cégautó adó a vállalkozás érdekében/miatt felmerült költség?

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

személygépkocsi költségelszámolás

HozzászólásSzerző: KovácsL » szer. júl. 22, 2009 12:42 pm

Szia Böbe !

Köszönöm a gyors választ.

Még meg szeretném kérdezni, hogy egy vállalkozásban 2 féle elszámolást lehet-e alkalmazni ? Tehergékocsiknál számla alapján, személyautónál pedig norma*apeh által közzétett ár*üzleti célú km-rel.

Köszönöm a segítséget.              Gabi

KovácsL
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

személygépkocsi költségelszámolás

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 22, 2009 6:08 pm

Szia Gabi!

Igen, így lehet.

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég