Adófórum

Adózási és számviteli információk

Foglaló számlaadási kötelezettsége

Számlázás

HozzászólásSzerző: ALMAFA » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szia Mindenkinek!

Új becsatlakozóként lenne egy kérdésem, amiben nem vagyok biztos. Egy új szerződésnél (bérbeadás) foglalót kérnek az ügyféltől. A foglalóról kell számlát kiállítani? A foglaló áfa-köteles vagy áfa-mentes? Azért kérdezem, mert 2007-re a cég nem jelentette, hogy a bérbeadást áfásan végzi. (2008-ra pótolja) A foglalót a későbbiekben le kell vonni a bérbeadásról szóló számlából? Ill. ha az egyik mentes a másik áfás, ez megtehető? Vagy minden a szerződéstől függ? Ha valaki tudna esetleg  törvényi hivatkozást mondani, ahol ezt megtalálom azt nagyon megköszönném.

Minden segítséget előre is köszönök!

Szilvi

ALMAFA

HozzászólásSzerző: Cityt » szomb. jún. 16, 2007 10:38 am

Szia!

A kérdés elsősorban a szerződésből függ. A foglalót én inkább kauciónak nevezném, amit a későbbi károk fedezeteként kell átadni a bérleti szerződés szerint a futamidő elején. Ez nem ÁFA körbe tartozó tétel, számlát erről nem szükséges/kell kiállítani (ÁFA trv. 13.par. 1. - kártérítés). Szokás ezt beszámítani az utolsó (1-3) havi bérleti díjba, de akkor hogy valósul meg a károk fedezete? Szóval én nem írnám bele a szerződésbe, mert akkor nincs is fedezet. Amennyiben mégis beírják, akkor nem kaucióról van szó, és szóba jöhet a számlázás.

Üdv

Cityt

Cityt

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. jún. 16, 2007 10:39 am

Szia! A foglaló nem számlaköteles, elegendő egy péntárbizonylat, amelyet a későbbi időben a számla értékébe, mint fizetendő összeg beszámítanak,ill.ha a szerződés úgy szól visszafizetnek, iil elveszik. Ha létrejön a bérleti szerződés, a számlát teljes összegben kiállítják TM-esen, a pénzügyi rendezésnél pedig a foglaló értékét beszámítják. A törvényi hivatkozásnak még utánanézek. De pl. elég gyakori ez a módszer gk. eladásnál a kereskedők részéről. Klári
HIDNA

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. jún. 16, 2007 1:16 pm

Szia! Ezt a "foglalót" én is inkább kauciónak (óvadéknak) nevezném. A bérbeadó a bérbeadáskor a Ptk. előírásai mellett óvadékot kérhet, amelyből a bérleti szerződés nem teljesítése, vagy nem szerződésszerű teljesítése esetén a követelését közvetlenül kielégítheti. Az óvadékot csak a kielégítés céljára szabad felhasználni, egyébként az óvadék visszajár. Ezért az óvadékot (a kauciót) annál, aki kapja a kötelezettségek között, annál aki fizeti, a követelések között kell kimutatni.  Mindenképpen a szerződés az irányadó, a felek megállapodhatnak abban is, hogy a jogosult kielégítési jogának megnyíltakor a kötelezett az óvadékkal biztosított tartozásába az egyenértékű fedezet értékére vonatkozó követelését beszámítja (a havonta fizetendő bérleti díjba az ilyen módon történő beszámítás nem jellemző, legfeljebb egy hosszabb ideig tartó bérleti jogviszony utoljára fizetendő bérleti díjába számítják be az óvadékot.)

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szomb. jún. 16, 2007 1:53 pm

A fentiekkel szemben figyelmedbe ajánlom a vonatkozó Apeh tájékoztatást:

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/eloleg_meghiusult.html?query=foglal%C3%B3

Lényege, hogy a foglalót előlegként kell kezelni.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: kati1012 » szomb. jún. 16, 2007 3:45 pm

Sziasztok!

Én csatlakozom a Mari véleményéhez, én  nem foglalóként kezelném, hanem óvadékként. Majd a végén kerülne levonásra, vagy visszafizetésre.

kati1012

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szomb. jún. 16, 2007 3:53 pm

A kérdésben  szó szerint foglalóról van szó, a válaszokban pedig óvadékról írtok. NE keverjétek össze a foglalót az óvadékkal. A foglaló a szerződés létrejöttét biztosító mellékkötelezettség (Ptk), a szerződés létrejöttekor az árba beszámít; az óvadék egy pénzbeli letét, mely az esetleges károk fedezetét szolgálja, kár hiányában a végső elszámoláskor kell visszafizetni. 
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. jún. 16, 2007 5:15 pm

Hozzászólásoddal teljesen egyet értek!!!A foglaló, az előleg, a kaució teljesen más (ptk!),ebből az következik, nem dönthető el szabadon, hogy ki minek veszi. Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. jún. 16, 2007 7:33 pm

Szia Anikó és Éva!

Természetesen igazatok van a foglalót illetően, csak abból indultam ki, hogy a bérleti szerződésnél általában kauciót szoktak kérni, ez a szerződésből ki kell hogy derüljön. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. jún. 17, 2007 8:19 am

Csak egy javaslat, ma találtam egy nagyon idevágó választ, írom hol keresd: www.adonet.hu. Keresd a hírek, információknál: Előleg, foglaló, ÁFA címmel. Minden amit kérdezel itt olvasható,
erdoapolas

Következő

Vissza: Számlázás