Adófórum

Adózási és számviteli információk

M.viszony melletti egyéni v.megszüntetése

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: sfoldgep » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy eléggé összetett kérdésben.Egy munkaviszony melletti egyéni vállalkozó munkaviszonya megszünt 2008.12.31.-én. 2009.06.30.-ig kapta a munkabérét,fizették utána s járulékot. Most vissza akarja adni a váll. igazolványát,munkanélkülire szeretne menni és majd igényelné a vállalkozóvá válást elősegítő pályázaton elnyerhető támogatást és újra kiváltaná a vál. igazolványt.

Mi a véleményetek?

Köszi a választ!

sfoldgep

HozzászólásSzerző: iza31 » csüt. júl. 02, 2009 5:25 am

Szia !

Azt írod, hogy munkaviszonya 08.12.31-én megszűnt. Akkor 2009.01.01-től automatikusan főállású egyéni vállalkozóvá vált, minimálbér után meg kellett volna fizetnie a járulékokat havonta, bevallást kellett volna küldenie 0958.

Hogy kaphatott munkabért 2009.június 30-ig, ha megszűnt a munkaviszonya 12.31-én?

Üdv.: Iza

iza31

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. júl. 02, 2009 10:02 am

Szia!  Ha megszünteti a vállalalkozását és elmegy munkanélkülire, akkor az újbóli egyéni vállalkozás inditásához szerintem nem kaphat un. vállalkozóvá válási támogatást, esetleg abban a formában kaphat, ha utána nem egyéni vállalkozást, hanem társasvállalkozást csinál, vagy már meglévő társas vállalkozáshoz csatlakozik, úgy hogy abban mellékszolgáltatásként személyes tagi közreműködést vállal..

A munkaviszony mellleti ev  státusz akkor állt fenn, ha volt legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonya..     ha a kérdésedben csak elírtad a munkaviszony megszűnésének dátumát, mert esetleg az utolsó munkában töltött nap volt dec. 31... ezt követően pedig mondjuk felmondási időt töltöttél, s a felmondási idő alatt teljes egészében felmentettek a munkavégzés alól... , de a munkaviszony megszűnésének napja mondjuk 09.06.30....------------.., de valóban a kérdésedet pontosítani kellene, hogy akkor tényleg mi a munkavsizony megszűnésének dátuma, s ha tényleg 08.12.31., akkor milyen jogcímen kaptál 06.30-ig munkabért.  Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. júl. 02, 2009 2:56 pm

Melcsi, ne adj tippet a revizoroknak :-(((( Szerintem Rajtad kívül senki nem bökte még ki ennek a szónak az ilyetén való értelmezését :-((((

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: TEXTCOOP » csüt. júl. 02, 2009 3:33 pm

Szia Sfoldgep!

Erre a legpontosabb választ a helyi, ill. Regionális Munkaügyi Központ adja meg. Hívd fel, vagy menjen el maga a vállalkozó. Hidd el, érdemes!

Üdv: Teri

TEXTCOOP

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. júl. 02, 2009 5:28 pm

Igazad van a falnak is füle van.... (kiveszem) ... Bár elolvasnák azokat  a megjegyzéseket is, ami az "egyértelmű törvények" állandóssága  miatt az emberből sokszor kikívánkozik..Üdv.
melcsi62

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek