Adófórum

Adózási és számviteli információk

terven felüli écs egyéni vállalkozónál?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

Egyéni vállalkozóm tavaly vett laptopot 300 ezer forint körüli összegért. Tavaly elszámoltam neki rá az écs-t annak rendje és módja szerint. Most kint felejtette az esőben (...), teljesen tönkrement. Figyelembe vehetem neki a nettó értéket "terven felüli écs"-ként költségként? Könyvelési teendő a pénztárkönyvben van?

sziriusz77

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. máj. 29, 2009 2:09 pm

Szia!

Pénztárkönyvben könyvelési teendő nincs (écs-t nem rögzítjük), a tárgyi eszköz nyilvántartásban kezeljük.

Nem tudom mivel foglalkozik az ev, a laptopot lehet-e nála kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek tekinteni.

1., Ha nem kizárólag üzemi célú, akkor az écs elszámolásának módja Szja tv. 11. sz. melléklet:

4. A nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök (kivéve a személygépkocsi) és nem anyagi javak értékcsökkenésének elszámolása.
a) A nem kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú gép, berendezés, felszerelés esetében átalányban számolható el értékcsökkenési leírás olyan nyilvántartás vezetése mellett, amely a nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló említett tárgyi eszköz azonosításra alkalmas megnevezését, beszerzési (előállítási) árát - mint nyilvántartási értéket -, továbbá a beszerzés (előállítás) és a használatbavétel időpontját tartalmazza. Az átalány összege több ilyen eszköz használata mellett is legfeljebb az éves bevétel 1 százalékáig, ezen belül is az említett nyilvántartásban szereplő eszköz(ök) nyilvántartási értékének legfeljebb 50 százalékáig terjedhet. Egy adott, nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló eszköz értéke alapján csak egy ízben, a használatbavétel évében vehető figyelembe ez az átalány.

Ebben az esetben szerintem további, még terven felüli écs. nem számolható el.

2., Ha kizárólag üzemi:

11. sz. melléklet

Jell. előforduló költségek

22. a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítése (ideértve a selejtezést, a megsemmisülést, az ellenszolgáltatás nélküli átengedést is) esetén az értékesítés időpontjáig még el nem számolt értékcsökkenési leírás összege, az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszköz, nem anyagi javak esetében a nyilvántartásba vett beruházási költség az értékesítéskor költségként elszámolható;

Ekkor majd a bevallás összeállításánál vesszük figyelembe költségként.

Mint írtam, a laptoppal azért fenntartásim vannak!

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » vas. máj. 31, 2009 8:36 am

Köszi a gyors választ!

Egyébként beállítottam neki kizárólag üzemi célúként, tervezéssel foglalkozik és azért vette, hogy ne az otthoni gépen keveredjenek a munkás cuccai.

sziriusz77

Vissza: Egyéni vállalkozók