Adófórum

Adózási és számviteli információk

Személygépjármű

Egyéni vállalkozók

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: rieglerervin » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A párom főállás mellet kiváltotta az egyéni vállalkozóit. A meglévő gépjárművet hogyan lehet bevinni a vállalkozásba, valamint, ha 500km-t számol el 9.-Ft-tal útnyílvántartás vezetése nélkül, számolhat-e el benzinköltséget? Ugyanez a helyzet a meglévő telefonnal, vagy egyszerűbb venni egy újat és van-e adó és járulékvonzata, ha csak a vállalkozás érdekében használja.

Várom válaszotokat. Üdv. Erika

rieglerervin

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: HIDNA » kedd máj. 29, 2007 2:06 pm

Szia! Az egyéni vállalkozó útnyilvántartás vezetése nélkül havi 500 km átalányt számolhat el a saját tulajdonba lévő személygépjárműre tekintettel. Az 1 km-re jutó ktg-et, az APEH által közzétett üzemanyagár, a rendeletben meghatározott norma alapján, plusz 9.- ft km-enkénti összeg alapulvételével lehet megállapítani. Az üzemanyagról számlát nem kell gyűjteni. A meglévő telefon költsége elszámolható, ha a vállalkozó nevére szól a számla. Célszerű hívásrészletezést kérni a magáncélú beszélgetések kizárásnak bizonyítására. Klári
HIDNA

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: kovine » kedd máj. 29, 2007 2:13 pm

Szia Erika!

Ha 500 km+ 9.ft. amortizációt számolsz el, az üzemanyag költség!

Ilyenkor nem kell út nyilvántartást vezetni.

A meglévő telefonnal az a helyzet szerintem, hogy nem kell másikat venni, kérni kell a szolgáltatótól tételes számlát, azon be kell jelölni melyik az amelyik a vállalkozás érdekében merült fel, majd azt le lehet költségesíteni.Ilyenkor nincs sem adó sem járulék vonzata mert nem merül fel a természetbeli juttatás esete.

Üdv. Juli

kovine

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd máj. 29, 2007 3:14 pm

Szia Erika!

A telefon költség elszámoláshoz hozzátennék annyit, hogyha a lakás és telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet a kiadásokat figyelembe venni, bizonyos a költségre jellemző mértékegységek (pl. százalék, nap arányosításával) segítségével. Tehát nem kötelező a hívásrészletezés, hanem a telefonnál megállapíthatsz egy arányszámot is, és annyit számolsz el a telefonszámlából. Az 500 km-es gk. költségtérítésnél semmi más költséget nem számolhatsz el az autóval kapcsolatban, tehát a benzinköltséget semmiképp. Üdv. Kata

kovalkata

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd jún. 12, 2007 9:35 pm

Szia Kata!

Benzin ktg-et miért nem számolhat el ???

Klári írta, hogy Apeh normaktg+9ft amortizáció Km-enként.

Ide hozom mit ír az Apeh erről.

2. Azok a magánszemélyek, akik valamely más tevékenységből (pl. mezőgazdasági kistermelésből, tudományos tevékenységből stb.) származó bevétellel szemben tételes költségelszámolást alkalmaznak (Szja tv. 3 ., illetőleg 11. sz. melléklet alapján), a bevétel megszerzése érdekében felmerült gépkocsihasználat költségeként a törvény melléklete szerinti módszerek valamelyikével meghatározott költségeket vehetik figyelembe. Az egyéni vállalkozónak és a mezőgazdasági őstermelőnek – az előzőeken túlmenően – lehetősége van arra is, hogy útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométernek megfelelő költséget számoljon el a személygépkocsi üzemi célú használata miatt. Ekkor azonban a fenntartási költségek a kilométerenkénti 9 Ft normaköltség alkalmazásával számolhatók el.
Az úthasználat díja az út használatára való jogosultság időszakában a díjköteles útszakaszon megvalósult üzleti célú futásteljesítmény arányában számolható el.
Bármelyik költségelszámolási módszer választása esetén a gépjármű tulajdonjogát igazolni kell egy esetleges adóellenőrzés során. A tulajdonjog igazolása a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel történik, amelyet az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

Üdv: Pikikee 

Pikikee

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jún. 13, 2007 6:10 am

Szia Pikikee!

Hát akkor, ha az 500 km || 9 FT-ot az apeh norma szerint számolja el költségként, akkor pluszba már teheti bele a benziről kért üzemanyag számlákat. Tehát fölösleges is kérnie ebbel az esetben a számlákat és gyűjtögetni őket, mert kiszámolja pl. május hóra:

Üzemanyagár apeh szerint 95-ösre: 267 FT/l, alapnorma átalánya a kocsinak: 9l/100 km

500x9l/100kmx267Ft/l=12.015.- Ft plusz 500km x9 Ft/km normaköltség (ami kiváltja a fenntartási számlákat) =4500.- Ft, összesen 16.515.- Ft gépkocsi költégtérítést számol el arra a hónapra. És nem tehet már bele mellé még üzemanyagszámlákat! Én így gondoltam azt, amit írtam. Így már jó? Üdv. Kata

kovalkata

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: Pikikee » szer. jún. 13, 2007 7:24 am

Szia Kata!

Ok!
Azt hiszem kicsit félre értettem amit írtál, de így már világos !
Én azt gondoltam, hogy csak a 9 Ft -ot számolhatja el km-enként, legaálább is én úgy értelmeztem. Azért kérdeztem rá!
Köszi és bocsi!

Üdv: Pikikee 

Pikikee

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jún. 13, 2007 7:51 am

Szia Pikikee!

Semmi baj, így legalább más sem értelmezi félre és nem fogja rosszul csinálni. Jobb is hogy tisztázva lett. Üdv. Kata

kovalkata

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. jún. 14, 2007 11:45 am

Sziasztok! Telefonnál viszont csak az előfizetéses telefont lehet elszámolni, illetve csak akkor nincs adó- és járulékvonzata, ha nincs alkalmazottja, és nem vélelmezhető magánhasználat a telefonra. Üdv: Zsuzsa
kutacska

Személygépjármű

HozzászólásSzerző: erdoapolas » csüt. jún. 14, 2007 12:56 pm

A telefon költségeléshez még annyit , ahogy kutacska írja, legyen előfizetéses, én minden egyéni vállalkozónál a 30% nem költség, 70% költség , és nem kell így a részletes számla. Ha jó a telefonod nem kell újat venned, de ha veszel a vételárat költségelheted. 
erdoapolas

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók