Szia Jessy!
Nyugdíjas ev-nak (én is az vagyok), évközben nem kell beadnia bevallásokat ha nincs alkalmazottja. Viszont a havi 4.500,-Ft-ot NEGYEDÉVENTE (tárgynegyedévet követő 12-ig: 13.500,Ft) előlegként be kell fizetni. és ahogy a többiek is írták, majd 0953-as bevalláson (2010-ben) kell bevallást tennie. addig viszont el kell intéznie az elektronikus bevalláshoz szükséges intézkedésket. Üdv:Napraforgó
Szia Tevike
Mire alapozod, hogy a nyugdíjas (klieg.tev.) ev-nak is kötelező az ügyfélkapu? Én ezzel még nem találkoztam. Üdv. Judit
Szia Judit! Onnan, minden egyéni vállalkozónak kötelező. Még annak is, aki csak pár hónapig az. Egyébként, kis ráfordítással, sok előnye van. Pl. figyelmeztet, hogy mikor jár le a személyi vagy a jogsi. S nem olyan nagy probléma egy negyedórát eltölteni az okmányirodában előzetesen kapott időpontban. De, ha neki jobb, adjon valakinek meghatalmazást az APEH-hoz.
Szia Tevike! Az biztos, hogy több előnye van, és most már nekünk (könyvelőknek) is könnyebb, mint papíron leadni, de ettől még a kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozónak, amennyiben nincs alkalmazottja, és nem áfá-s, nem kötelező az ügyfélkapu
való igaz, hogy kényerlmesebb az ügyfélkapu, DE a kieg. tev. EV-nek NEM kötelező!
6/2. Kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó kötelezett-e elektronikus bevallás benyújtására?
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó - amennyiben nem munkáltató, illetőleg kifizető (foglalkoztató) - nem kötelezett havi adó és járulék bevallás benyújtására. Tehát a nyugdíjas egyéni vállalkozók adózási kötelezettségében nem keletkezik változás, az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot a személyi jövedelemadó bevallásukban vallják be.
http://www.apeh.hu/ebevallas/ugyfelkapu/taj080220.html?query=%C3%BCgyf%C3%A9lkapu
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég