Halihó!
Jelenleg közalkalmazotti főállásom mellett egyéni vállalkozó vagyok, s az utóbbi két-három év során egyre nagyobb bevételeket és munkákat tudtam magam mögött. Az élet úgy hozta, hogy az iskolában, ahol dolgozom, leépítés közeleg, s én - megmentve egy másik tanár státuszát, inkább az informatika területén fogok dolgozni, ahogy azt vállalkozóként eddig tettem.
Ehhez - a közalkalmazotti jogviszonyom megszűnése után - főállású vállalkozóvá kell lennem, vagy céget alapítok. Ez utóbbi két okból is előnyös lehet, és első körben Kft alapításán gondolkodom (de meggyőzhető vagyok :).
Az első ok az, hogy cégként probléma nélkül tudok más cégekben munkát vállalni, mint alvállalkozó, és a saját fizetésemet pedig a saját cégem adja, így nem kerülhetek a kényszervállalkozó feliratú dobozkába az APEH raktárában.
A második ok az, hogy egy év alatt létrehoztam egy Java programozóknak szóló szakmai portált, amely jelenleg országosan vezető ebben a kategóriában (javaforum.hu), és a céget is hasonló névvel hoznám létre, mintegy magamat reklámozandó. A portál működtetése eléggé összetett, szeretném ezt egy cég jogi keretei közé szorítani, illetve egyéb más cégekkel való együttműködés is bizalmasabb lehet, ha egy cég áll a portál mögött.
A portál piaci értéke (befektetett munka, reklámfelület, közösségi bázis, stb) már túllépett a kétmillió forinton, de akár ráfogható a három milliós érték is. Ahogy utánanéztem - de jó lenne egy kis szakértő segítség - a Kft alapításához elég egy tulajdonos (100% tulajdonrésszel) és a törzstőke lehet akár 100% apport is (itt a portált tudnám bevinni), de mindenképpen szeretnék pénzbeli tőkét is bevinni a cégbe.
Mit felejtettem ki esetleg, amire érdemes figyelnem?
Auth Gábor