Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó -> Kft

Egyéni vállalkozók

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: auth.gabor » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Halihó!

Jelenleg közalkalmazotti főállásom mellett egyéni vállalkozó vagyok, s az utóbbi két-három év során egyre nagyobb bevételeket és munkákat tudtam magam mögött. Az élet úgy hozta, hogy az iskolában, ahol dolgozom, leépítés közeleg, s én - megmentve egy másik tanár státuszát, inkább az informatika területén fogok dolgozni, ahogy azt vállalkozóként eddig tettem.

Ehhez - a közalkalmazotti jogviszonyom megszűnése után - főállású vállalkozóvá kell lennem, vagy céget alapítok. Ez utóbbi két okból is előnyös lehet, és első körben Kft alapításán gondolkodom (de meggyőzhető vagyok :).

Az első ok az, hogy cégként probléma nélkül tudok más cégekben munkát vállalni, mint alvállalkozó, és a saját fizetésemet pedig a saját cégem adja, így nem kerülhetek a kényszervállalkozó feliratú dobozkába az APEH raktárában.

A második ok az, hogy egy év alatt létrehoztam egy Java programozóknak szóló szakmai portált, amely jelenleg országosan vezető ebben a kategóriában (javaforum.hu), és a céget is hasonló névvel hoznám létre, mintegy magamat reklámozandó. A portál működtetése eléggé összetett, szeretném ezt egy cég jogi keretei közé szorítani, illetve egyéb más cégekkel való együttműködés is bizalmasabb lehet, ha egy cég áll a portál mögött.

A portál piaci értéke (befektetett munka, reklámfelület, közösségi bázis, stb) már túllépett a kétmillió forinton, de akár ráfogható a három milliós érték is. Ahogy utánanéztem - de jó lenne egy kis szakértő segítség - a Kft alapításához elég egy tulajdonos (100% tulajdonrésszel) és a törzstőke lehet akár 100% apport is (itt a portált tudnám bevinni), de mindenképpen szeretnék pénzbeli tőkét is bevinni a cégbe.

Mit felejtettem ki esetleg, amire érdemes figyelnem?

Auth Gábor 

auth.gabor

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd jún. 12, 2007 8:21 pm

Szia! Nem vagyok szakértő, de megjegyzem: ügyes vagy és jól gondolkodsz! Az új GT szerint könnyebb Kft-t alapítani, és valóban  törzstőke 100%-ban apportként bevihető. Amire viszont lehet hogy oda kell figyelned, hogy ezek a szám.techikai dolgok (melyekhez fogalmam sincs!) hová tartoznak, esetleg szellemi termékbe vagy ha beviszed akkor mint vagyoni értékű jog lesz-e. Esetleg van-e ennek szja vonzata. Továbbá  hogy az értékét  mi által állapítottad  meg. Lehetsz 1 személyes Kft is, viszont itt a könyvelő szakképesítésére vagy könyvvizsgálóra is gondolnod kell. Jó munkát és kitartást! Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 13, 2007 8:50 am

Szia Gábor! Éppen most olvastam,hogy elfogadták a Gt. módosítását, ami szerint jelentősen csökkent a kötelező jegyzett tőke, 500eFt-ra, egyszerűsödik és olcsóbb lesz a cégalapítás. Úgyhogy érdemes még egy pár napot várni a döntéssel, amíg hivatalosan közzéteszik a módosítást, mert úgy tűni, sokkal jobban jársz (kisebb illeték, közzétételi díj, stb.).

Üdv: Böbe 

validitas

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: auth.gabor » szer. jún. 13, 2007 9:38 am

A pár nap biztos menni fog, július közepén szeretném elkezdeni a dolgot, hogy szeptember elsejére "fel tudjon állni" a cég, hogy folytonos jogviszonyom legyen.

500eFt jegyzett tőke kell? Akkor Simán mehet, hogy akár a teljes minimális tőke pénzben lesz a cégben és pluszban a portál apportként 2 millió értékben. Ez utónn egyszeri ~100 óra az indítása, ez 250e forint; napi egy óra munka van egy éve, ez egymillió, az oldal látogatottsága nehezen saccolható pénzként, de napi 2500-3000 forintos reklámbevétel realizálható az oldalon, ami szintén jelentős pénz lehet.

Mennyi pénz lesz egy EV -> Kft átalakulás? Mert most kb. 150-200e forint körül saccoltam, ennél lényegesen olcsóbb (és gyorsabb) lesz? Az idő azért szorít, mert szeretném, ha szeptember elsején már jogilag működhetne a cég.

A tőkével kapcsolatban van valamilyen (azonnal) befizetendő adó? Mert számításaim szerint szeptember elejére lesz az EV számlámon ~1 millió forintom.

Auth Gábor 

auth.gabor

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 13, 2007 10:04 am

A pontos részletekkkel azért  jó lenne megvárni a jogszabály közzétételét, mert most még csak egy cikkben olvastam, és az ugye nem jogforrás. Meg amilyen az újságírás manapság, semmi sem biztos. Azt írták, hogy az 500eFt befizetéséhez sem kell bankszámlát nyitni, elég az ügyvezető nyilatkozata, hogy be lett fizetve a jegyzett tőke. Ez érdekes, nem? A cikk szerint az elektronikus lesz olcsóbb, kisebb az illeték. A közzétételi 100eFt, ha minden igaz. 2 nap alatt bejegyzik. Csak tudnám, mi a fenének kell nekünk két nap miatt 5-6 különböző bevallást beadni, meg mérleget csinálni!

Az apport után fizetendő áfa van, ha az ev.-ből apportálod || körül kell járni, hogy vagyoni értékű jog-e, meg az ev.megszüntetése során is nyilván lesznek fizetendő adóid.

validitas

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. jún. 13, 2007 12:00 pm

Szia! Az jutott még eszembe, hogy az apportnak "forgalomképes" dolognak kell lennie 5 évig. (lehet még elismert követelés is !?) Hogy a te progjamjaid (vagy minek nevezzem) ida tartoznak-e azzal biztosan tisztában vagy.

És amit a könyvvizsgálatról írtam az annyiban módosult, hogy az új Gt szerint az 1 személyesnek sem kell könyvvizsgáló, ha a könyvelője regisztrált. Üdv:Napraforgó

A 2 napos átfutásról, amit Böbe írt, én úgy tudom hogy csak azokra a társ.szerződédekre érvényes, amelyek un."egyszerűsítettek", a honlapról letölthető formanyomtatványok, de ha már változtani kell rajta, akkor nem érvényes a 2 nap. Léteznek még "szerződésminta" alapján elkészíthetőek is, ezek  átfutási ideje 15 nap.

Napraforgó

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: auth.gabor » szer. jún. 13, 2007 12:16 pm

Hát... ez attól függ, hogy mit értünk "forgalomképes" dolgon? Egy szakmai portál elvileg eladható, és nem is szűnik meg egyik pillanatról a másikra (sőt, fejlesztem folyamatosan:). Java programozóknak szóló szakmai portál, mint ahogy ez az AdóFórum egy pénzügyi szakembereknek szóló portál. Biztos van ennek a portálnak pénzben kifejezhető értéke. :)

Én 30 nappal számolok, tehát a rövidebb az csak ajándék lenne.

Auth Gábor 

auth.gabor

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. jún. 13, 2007 12:50 pm

Szia, olyan hogy átalakulás EV-ből Kft-be, fogalmilag nem létezik. Alapítasz egy Kft-t és visszaadod az EV igazolványodat. Vagy fordítva. A folytonos jogviszonynak sincs jelentősége. Amíg már nem vagy Ev, de még Kft sem, addig kötsz az OEP-pel szerződést és van egészségbiztosításod. A nyugdíjad meg csak akkor érdekes, ha most olyan 50 felé jársz. Ha inkább 30-as vagy, akkor a nyugdíjad olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája és az a pár nap nem számít semmit. (Legalábbis én 38 évesen így látom az egyszeri nyugdíjas koromat, lehet, ez az én egyéni pesszimizmusom.)

Mindenesetre a portált ne EV-ként apportáld, hanem már magánszemélyként add át, akkor nincs áfafizetési kötelezettség. Bár ezt még érdemes részleteiben átbeszélni a könyvelőddel, hogy ha EV-ként lezár, felmerül-e áfa-fizetés a tárgyi eszközök kivonása miatt, ezt csak ő tudja megmondani a könyvelésedből és kitalálni a legjobb megoldást.

aniko.varga2006

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jún. 13, 2007 1:14 pm

Igen, én is arra próbáltam utalni korábban a válaszban, hogy a ev.tevékenység megszűnése kapcsán biztosan lesznek adókötelezettségeid, de ezt a záróbevallás elkészítése során lehet kiszámítani.  A portált meg, ha az egyéni váll.tevékenység "terméke", akkor jobb onnan apportálni, mert a kft. levonhatja a fizetendő áfát, de ha nem onnan apportálja, megszűnéskor így is, meg úgy  is van áfa fizetési kötelezettsége, viszont ha már magánszemélyként apportál, nem háríthatjaát, és így a kft. nem tud mit levonni. Az egyéni váll. igazolványt meg akkor kell visszaadni, ha már a kft. alapítása be van nyújtva a Cégbíróságnak, így nem lesz megszakítás. A kft. tagja nem korlátlanul felelős, tehát nincs kizáró ok, hogy ne lehetne átfedés.

Üdv: Böbe 

validitas

Egyéni vállalkozó -> Kft

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. jún. 13, 2007 1:22 pm

Igen, ennél az áfás dolognál nekem is vannak kétségeim, de ha EV-ként apportál, akkor meg EV-ként van áfafiz. köt., hiába néz ki úgy, mintha csak egyik zsebéből a másikba tenné át a saját tulajdonát. Tehát csak a konkrét adatokkal lehet végül is megmondani, hogyan jár jobban (vagy kevésbé rosszul). Mindenesetre egy döntési pont ez is.
aniko.varga2006

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók