Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tagi kölcsön elengedése,negatív saját tőke

Számvitel

Tagi kölcsön elengedése,negatív saját tőke

HozzászólásSzerző: kalapos21 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

 Láttam már nagyon sokat nagyon sokszor foglalkoztatok a tagi kölcsön elengedése okozta illeték és adó problémákkal, de számomra még mindig nem teljesen tiszta, így kérdeznék. Amennyiben egy vállalkozás úgy szeretné a negatív saját tőkéjét korrigálni, hogy a tulajdonos kft. kölcsönét elengedi akkor az a legújabb  szabályozás szerint az ajándékozási illeték alá esik.De pontosan mekkora az illeték, az apeh szabja ki? S mi van abban az esetben ha nem ingyenesen mond le a jogról, hanem mondjuk a jog névértékének 70%-ért? Akkor a névérték és a 70% közötti értékkülönbözet lesz rendkívüli bevétel, de illeték nincs? A másik ami felmerült a tulajban, hogy a pótbefizetés összegét szeretné a működési költségek finanszírozására felhasználni, erre van lehetősége vagy a valamelyik szabályozza, hogy mire használható fel az összeg?

 

Segítségeteket előre is köszönöm. 

 

kalapos21
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Tagi kölcsön elengedése,negatív saját tőke

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. márc. 06, 2009 9:59 am

Szia!

Illeték tv (1990.évi XCIII.tv):

A törvény területi és személyi hatálya

2. §

(4) Követelés elengedése, engedményezés, tartozásátvállalás útján vagy más hasonló módon történő vagyonszerzés esetében e törvényt akkor kell alkalmazni, ha a vagyonszerző a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti belföldi illetőségű magánszemély, illetve belföldön bejegyzett szervezet.

 

Az öröklési és az ajándékozási illeték mértéke

12. § (1) Az öröklési és az ajándékozási illeték összegét - az egy-egy örökösnek, hagyományosnak jutott örökség, illetőleg megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke alapulvételével - a következő táblázatokban foglalt kulcsok alkalmazásával kell kiszámítani:

b) Ajándékozás esetén:

Csoport Az illeték általános mértéke Lakástulajdon-szerzés illetékének
mértéke

I. Az ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére
(Az örökbe fogadott, a mostoha és nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő a vér szerinti szülővel egy tekintet alá esik)
18 millió forintig 11%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 18%
35 millió forint feletti rész után 21%
18 millió forintig 5%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 8%
35 millió forint feletti rész után 12%

II. Az ajándékozó I. csoportba nem tartozó unokája, nagyszülője, testvére terhére 18 millió forintig 15%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%
18 millió forintig 8%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 10%
35 millió forint feletti rész után 16%

III. Minden más megajándékozott terhére 18 millió forintig 21%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 30%
35 millió forint feletti rész után 40%
18 millió forintig 10%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%

 

Az ajándék és a visszterhes vagyonszerzés bejelentése

91. § (1) Az ingatlan tulajdonjogának, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jognak a megszerzését (megszüntetését) az ingatlanügyi hatósághoz kell bejelenteni illetékkiszabásra az azt tartalmazó szerződés (okirat) benyújtásával. Az illetékkiszabás célját szolgáló bejelentést az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre irányuló kérelemmel kell teljesíteni. Ha az illeték fizetésére kötelezett a kérelmet a külön jogszabályban meghatározott 30 napon túl nyújtja be, illetve bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy hiányosan teljesíti, e törvény 82. §-ában említett mulasztási bírság megfizetésére kötelezhető.

(2) A vagyonszerzési illeték tárgyát képező, de ingatlannyilvántartási eljárást nem igénylő jogügyletet a szerződő felek - a 76. §-ban említett eset kivételével - közvetlenül az állami adóhatóságnak kötelesek bejelenteni. A bejelentést az illetékkötelezettség keletkezését követő 30 napon belül, a vagyonszerzést rögzítő irat eredeti és másolati példányának benyújtásával kell teljesíteni. Az ilyen másolatot az állami adóhatóság illetékmentesen hitelesíti.

(3) Az okirat kiállítása nélkül is illetékköteles jogügyletet szóval is be lehet jelenteni. A szóbeli bejelentést írásba kell foglalni, és a bejelentés megtörténtéről az állami adóhatóság az ügyfélnek igazolást köteles adni.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben említett bejelentési kötelezettséget nem érinti az a körülmény, hogy a vagyonszerzés a jogszabály szerint illetékmentes.

92. § (1) Az ingatlanügyi hatóság az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés végett benyújtott szerződés (okirat) iktatószámmal ellátott és hitelesített másolatát az illetékkiszabáshoz szükséges és rendelkezésre álló egyéb iratokkal - ideértve a 26. § (9) bekezdésében meghatározott nyilatkozatot is - együtt az érkezését követő nyolc napon belül kísérőjegyzékkel továbbítja az állami adóhatósághoz. A kísérőjegyzék átadása történhet számítógépes adathordozón is.

(2) Az ingatlanügyi hatóság az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követően a tulajdonjog, illetve vagyoni értékű jog bejegyzéséről, törléséről szóló, illetve a bejegyzési kérelmet elutasító határozatát megküldi az állami adóhatóságnak. A határozathoz csatolja az illetékkiszabáshoz szükséges olyan iratokat, melyek az (1) bekezdésben meghatározott időpontban még nem álltak rendelkezésére.

(3) Az ingatlanügyi hatóság (1)-(2) bekezdésben említett kötelezettsége független attól, hogy a vagyonszerzés illetékköteles vagy illetékmentes.

 

 

Szerintem ezt nem jól gondolod, mert ez egy követelés (másik részről pedig köt.), ennek nincs forgalmi értéke, és névértéke mint egy értékpapírnak. Tehát az illeték kiszabásának alapja az elengedett követelés. Nem lehet úgy eljárni, hogy pl. tartozol nekem 100 ft-tal, és erre azt mondom, vegyük úgy, mintha csak 70 lenne, és ezt a 70-et engedem el. Nem, te tartozol 100-zal én ezt elengedem,  tehát 100 után fizetsz ajándékozási illetéket. Vagy mondhatjuk azt is, hogy jó, a tartozásodból elengedek 70-et, de 30-cal még továbbra is tartozol, tehát felém még ennyi a kötelezettséged, a 70 után pedig ajándékozási illetéket fizetsz. Ugyanígy a cégednél, megteheti a tag, hogy a követelésnek csak a 70 %-át engedi el (ez lesz az illeték alapja, és rendkívüli bevétel, majd adóalapcsökkentő tétel a társ.adónál), viszont a 30%-ot továbbra is nyilvántartja a tulajdonossal szemben fennálló kötelezettségként. (remélem ki lehet belőle hámozni, mit is szeretnék!)

 

A másik kérdéshez csak annyit, meg kell nézni a társ.szerződést, egyáltalán van-e lehetőség pótbefizetésre "csak úgy". Vag ymiért lenne pótbefizetés: a saját tőke már két nem éri el a jegyzett tőke összegét?

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Tagi kölcsön elengedése,negatív saját tőke

HozzászólásSzerző: kalapos21 » pén. márc. 06, 2009 10:09 am

Szia,

 

Nagyon szépen köszönöm a választ az illetéket illetően, most már teljesen világos. A pótbefizetés szintén a saját tőke 2 év után negatív léte miatt merült fel, s nem csak úgy szeretnék a tulajok befizetni. csak éppen a bankszámlára befolyt összeget, hiába kerül LT-ba ők szeretnék pl. számlák kifizetésre fordítani. Ennek van valami törvényi akadálya?Bár szerintem okosabb gondolat lenne a pótbefizetésből a tagi kölcsönök összegét csökkenteni, aminek nem találtam sehol törvényes akadályát.

Üdv

Kalapos 

kalapos21
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Tagi kölcsön elengedése,negatív saját tőke

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. márc. 06, 2009 10:15 am

Szerintem nincs akadálya, de nem vagyok túl otthonos ebben a kérdésben, így várd meg e területen tapasztalatot szerzett fórumozó válaszát!

A tagi kölcsönhöz csak annyit fűznék hozzá, jól gondoljátok át, nehogy felfigyeljen rá az APEH és belefussatok egy vagyonosodási vizsgálatba! Igaz, a nagyösszegű tagi hitel is veszélyeket rejt magában, tehát nem tudja igazán az ember mivel hívja fel magára jobban a figyelmet!

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron