Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alváll-közv.szolg...szakértői szolg???

TAO

HozzászólásSzerző: pimpa1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Lehet, hogy a kérdés amit felteszek kicsit zavaros, de megpróbálom érthetően megfogalmazni. Szóval: van egy cég aki egyéb üzletviteli tanácsadással foglalkozik. Rendszeres havi költsége van-szerződés szerint-amiben az áll, hogy a megbízott arra vállalkozik, hogy segít a megbízó munkáját, a tervek megvalósításában. Az ügyfél azt mondja, hogy enélkül nem tudna dolgozni. Tehát elviekben alvállkozói vagyis közvetített szolgáltatásról van szó. DE! A beérkezett számlája más szj. számról szól, -rendszer, műszaki szaktanácsadás- tulajdonképpen "a szla közvetített szolgáltatást tartalmaz" is hiányzik. Ezek után mégis azt kérdezem, hogy figyelembe vehető-e az iparűzési adónál és a minimum jövedelemnél, mint csökkentő tétel??
pimpa1

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. márc. 02, 2009 9:03 am

Szia Pimpa!

A helyi adónál az a szolgáltatás vonható le közvetített szolgáltatásként amely szolgáltatást az ügyfeled teljes mértékben továbbszámláz a megrendelőjének és  a "más vállalkozó" (alvállalkozó, közvetített szolgáltatást végző) igénybevételére a szerződésben is kitérnek és a számlán is utalnak e tényre.

Amennyiben az ügyfeled tanácsadással foglalkozik és csak "úgy általában" veszi igénybe más társaságok tanácsadását akkor szerintem nem vonható le, ha azonban egy konkrét feladathoz beazonosíthatóan kapcsolható az igénybevett szolgáltatás akkor én levonnám. Az üzletviteli tanácsadás egy elég tág feladatkör, abba sok minden belefér. Sokszor előfordul az, hogy a megbízott nem is rendelkezik olyan szakképzettséggel amely esetleg része a szolgáltatásának -tehát kvázi alvállalkozót kénytelen igénybe venni. Ha a kérdésedben szereplő eset is ilyen jól körülhatárolható, akkor  szerintem nem lehet belőle gond - persze rendezni kellene a feltételeket is hozzá, (számla és szerződés) mert a "formai " követleményeknek is eleget kell tenni.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: pimpa1 » hétf. márc. 02, 2009 9:13 am

Épp ez a bajom, hogy nem tér ki rá, a számlában egyáltalán nem. A szerződés meg kissé ködös...de ő azt mondja, hogy mivel ez havi rendszeres,és a munkájában segíti, projektek előkészítésében, ezért ez alváll. ktg. Ezért nem tudom, hogy mit csináljak...írassam alá az ügyféllel, hogy saját felelősségére elszámolom?
pimpa1

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. márc. 02, 2009 9:26 am

Szia!

A leírtak alapján én nem számolnám el csökkentőként. Az ügyfelet tájékoztasd róla, hogy milyen bírság, kés.pótlék "jár érte", ha megállapítják, hogy jogtalanul vontad le. Ha ezek után is el akarja számolni, akkor adja írásba, hogy saját felelősségére.

A jövőre nézve pedig a szerződéseket úgy kellene megírni, ill. a számlázást, bizonylatolást úgy végezni, hogy aggály nélkül levonható legyen.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. márc. 02, 2009 9:33 am

Én azt gondolom, ha a saját munkám/megbízásom/szerződésem (én vagyok a megbízott) végzéséhez/teljesítéséhez igénybe kell vennem más személyek, társaságok munkáját akkor az nem továbbszámlázott szolgáltatás. pl. számviteli szolgáltatást végzek és havi szerződésem van egy adószakértővel is, mert a megbízási szerződésemben szerepel a havi munkához kapcsolódó adótanácsadás is, akkor ez a havi rendszeres számla az adószakértőtől nem lesz továbbszámlázott szoláltatást, mert én azt vállaltam, hogy ...

Ha azonban megbíznak egy konkrét feladattal -ami nem része a havi szerződésemnek vagy jogosultságom sincs hozzá és én ahhoz veszem igénybe az adószakértőt és az ő szakértői véleményét adom el a megbízónak -akkor ez szerintem továbbszámlázott szolgáltatás.

Én eszerint döntenék, mert a hibás könyvelés az én hibám. A megbízó ettől függetlenül mondhatja azt amit - de akkor írja alá, hogy az esetleges ebből származó adóhiányt, stb. ő viseli.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: pimpa1 » hétf. márc. 02, 2009 9:50 am

igen, sajnos az a meglátásom, hogy nem vehető figyelembe. Ha az ügyfél ragaszkodik hozzá, akkor aláíratom vele.

Tíz éves gyakorlatom ideje alatt, csak 1 iparűzési adó ellenőrzésről hallottam....

pimpa1

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. márc. 02, 2009 10:33 am

A leírtak alapján én se venném bele a közvetített szolgáltatások körébe, viszont érdemes a szerződéseket átvizsgálni, hogy hol valósul meg ténylegesen a szolgáltatás közvetítése és a jövőben ott elszámolni.

Második megjegyzésedre, szintén a jövővel kapcsolatban: az önkormányzatok anyagi helyzetének máris tapasztalható megrendülésével sajnos az ellenőrzések fokozódása várható, ezért a korábbi éveket is érdemes visszaellenőrizni a már ismert ellenőrzési tapasztalatok figyelembe vételével (anyagköltség, közv. szolg. mint fő csapásirány)...

aniko.varga2006

Vissza: TAO