Adófórum

Adózási és számviteli információk

12-ei befizetés

Egyéni vállalkozók

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szer. jan. 14, 2009 5:56 pm

Köszönöm!

Akkor azt hiszem beteszem egyenlőre be nem számító kiadásba a monitort, aztán ha vesz egy számgépet, vagy beviszi a meglévőt, onnantól kezdem az écsét.

Azt olvastam, hogy az iparűzési adót is le leht vonni, de csak idén fogjuk fizetni, azt akkor a 2009-es évben vegyem figyelembe, ugye?

Tényleg, és az szja és különadó szlára ugye jól tudom, hogy ezer forintra kerekítve kell fizetni? Már kiszámoltam mennyi lesz.

s.zsoltne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. jan. 14, 2009 6:36 pm

  1. A kerekítés szabályai az adózásban

Az állami adóhatósághoz3 benyújtandó adóbevallásokban az adó összegének kerekítési szabályait, illetve a bevallott adó megfizetésének kerekítési szabályait az adózás rendjéről szóló törvény4 tartalmazza. 

a) A kerekítés szabályai az adóbevallásokban [Art 1.sz. m. I. A) 1. pont]:

    • Az adózónak a bevallás adatait – a munkáltató, a kifizető által benyújtandó meghatározott bevallást, a magánszemélynek a jövedelemadójáról, a különadójáról, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásáról, az egészségügyi hozzájárulásáról és a járulékáról benyújtott adóbevallását kivéve – 1 ezer forintra kerekítve, 1 ezer forintban kell feltüntetni.
    • A munkáltató, a kifizető által benyújtandó meghatározott bevallás adatait az adónemenként meghatározott összesített sorokban 1 ezer forintra kerekítve, 1 ezer forintban kell feltüntetni.,
    • A kerekítésből származó különbözetet az adózó csak az adóéven belül, a következő adómegállapítási időszak ugyanazon adó vagy költségvetési támogatás összegénél a kerekítést megelőzően korrekciós tételként veszi figyelembe,
    • Ha a megállapított adó, költségvetési támogatás összege az 1 ezer forintot nem éri el, akkor az adózó az év elejétől vagy az előző megállapítási időszaktól számított halmozott összeget következő bevallásában annak a megállapítási időszaknak a kötelezettségeként tünteti fel, amelyben az 1 ezer forintot elérte,
    • A magánszemélynek a jövedelemadójáról, a különadójáról, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásáról, az egészségügyi hozzájárulásáról és a járulékáról benyújtott adóbevallásában az adatokat forintban kell feltüntetnie.

 

  • Egyéni vállalkozó csak akkor számolhatja el költségként az IPÁT amikor kifizeti, ill. adókedvezményt , ha lesz még az éves bevallásában  érvényesítheti.

 

Üdv: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 86 vendég