Adófórum

Adózási és számviteli információk

bérbeadás mentesből áfás-ba

ÁFA

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

BT.az  üzlethelyiségét eddig Áfa mentesen adta ki bérbe, szeretné megváltoztatni Áfás-ra. Még a régi 7020 Teáor számmal van , most az  uj 6820 . A 08T201T változásbejelentőn  módosithatom a Teáor számot  és az F lapon a 12 pontot  jelölöm be, szerintetek jó lesz igy.  Üdv. Ildikó
SZABOILDIKO

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. dec. 17, 2008 9:26 am

Szia! A Bt. mikor kezdte a bérbeadási tevékenységét ? Lehetősége volt a választásra amikor Áfa mentessé tették a bérbeadást, illetve amikor ezt a tevékenységét megkezdte és bejelentette.  Szerintem ettől a választását követő ötödik adóév végéig nem térhet el. APEH 10. információs füzet "Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai". 

üdv:tepimail 

tepimail

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. dec. 17, 2008 9:29 am

A törvényi hivatkozást is gondoltam ide írom, de lemaradt. Áfa trv. 88.§ (4) bekezd.
tepimail

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » szer. dec. 17, 2008 6:39 pm

Tepimail  köszönöm szépen a válaszodat, 2007.októbertől kezdte a bérbeadási tevékenységét, akkor ezek szerint nem léphet át az áfa körbe, hát nagyon nem fog örülni az ügyfél, már 2009 évre kiadta a megállapodás áfás számla.
SZABOILDIKO

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. dec. 18, 2008 9:03 am

Szia Ildikó! Ha 2007. októberben nem jelentkezett be áfa alá akkor sajna ez a helyzet. A macera az áfa arányosítással van, ha a bérbeadás mellett van egyéb áfás tevékenysége. Természetesen ilyenkor a könyvelőé a plusz munka. 

üdv:tepimail

tepimail

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » csüt. dec. 18, 2008 11:18 am

Egy másik fórumon olvastam, hogy adómentesből át lehet térni áfás-ra, akik már áfásak azoknak nem lehet 5 évig visszatérni adómentesre. Akkor így az én esetemben most bejelentkezhetem áfás bérbeadásra 2009.01.01-től.
SZABOILDIKO

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. dec. 18, 2008 11:54 am

Szerintem is átjelentkezhetsz, mert az áfa mentességet nem választottad, és a tilalom a választásra él.
Bi.Monika

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. dec. 18, 2008 12:03 pm

Az APEH honlapján most is olvasható 2008.04.04-én megjelent tájékoztató amely a bejelentkezési moratóriumot hosszabbítatta meg 2008. 04. 16-ig, lehetőség volt bejelentkezni  áfa alá. A határidő elmulasztása jogvesztő volt, tehát a választástól az említett paragrafua alapján eltérni nem lehet.  
tepimail

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » csüt. dec. 18, 2008 12:10 pm

Már teljes a zűrzavar bennem elolvastam nagyjából  ami megjelent 2008.04.04-én az csak nem a 2008-as évre vonatkozott, mert én 2009 évtől szeretném.
SZABOILDIKO

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. dec. 19, 2008 8:26 am

Sziasztok!

Ezt írja az ART:

22. § (1) Az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy

a) kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végez,
b) egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenység esetén az adókötelessé tételt választja,
c) alanyi adómentességet választ,
d) az adómegállapítás melyik különleges módját alkalmazza,
e) az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni. Kereskedelmi kapcsolatnak minősül a termékbeszerzés és -értékesítés - ideértve az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti adómentes termékimportot megalapozó Közösségen belüli adómentes termékértékesítést -, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvény 37. §, 40-41. §-ai és 43-46. §-ai szerinti szolgáltatásnyújtás és -igénybevétel,

f) az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint kizárólag az adómentes termékimportot megalapozó Közösségen belüli termékértékesítés miatt válik az általános forgalmi adó alanyává, és az adómentes termékimportot nem közvetett vámjogi képviselő igénybevételével teljesíti,
g) az általános forgalmi adóról szóló törvény 96. §-ában meghatározott közvetett vámjogi képviselőként jár el.
h)
(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat megváltoztatását - az e)-g) pontok kivételével - a változtatást megelőző adóév utolsó napjáig kell bejelenteni. Ha az adózó az alanyi adómentességre jogosító értékhatárt az adóév közben lépte túl, a bejelentést a 23. § (3) bekezdés szerint kell megtenni. Az adózó az (1) bekezdés e) pontja szerinti nyilatkozattétel és annak változásának bejelentése alól mentesül, ha kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott adómentes termékimportot megalapozó közösségi adómentes termékértékesítést, mint közösségi kereskedelmi kapcsolatot közvetett vámjogi képviselő igénybevételével létesít.

Én megkérdeztem az APEH-ot is, igaz én értékesítéssel kapcsolatosan. Ha elmulasztottad a 2007. dec 31-es határidőt (amit kitoltak 2008. márc31-ig), akkor 2008-ra év közben nem változtathattál, hacsak nem új tevékenységként vetted fel. Azonban a 2009-es évre ez év dec.31-ig bejelentkezhetsz. Azt viszont jól át kell gondolni, mert a választás évét követő 5 évig nem térhetsz el ettől.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Vissza: ÁFA