Szia! A gazdálkodókra vonatkozó késedelmi kamatoknál a 301.§ rendelkezéseit a Ptk. 301/A. §. szerinti eltérésekkel kell alkalmazni. Ahol a késedelmi kamat mértéke: a naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat 7 százalékkal növelt összege.
A rendekezésből valóban az vehető ki, hogy ezt minden olyan számla, pénztartozás követelésnél alkalmazni kellene, ami késedelmesen kerül teljesítésre...
Ugyanakkor ezen tv-i hely (3) bek. szerint a kamatfizetési kötelezettség a jogosult felszólításának (számlájának) kézhezvételétől számított harminc nap elteltétől esedékes, illetve a jogosult teljesítésétől számított harminc nap elteltétől, ha a jogosult fizetési felszólításának (számlájának) kézhezvétele a teljesítést megelőzte, vagy a kézhezvétel nem állapítható meg...
Akik ezt meghatározták vélhetően soha dolgoztak gazdálkodónál, hiszen a vevő általi kézhezvétel időpontja csak akkor lenne megállapítható, ha tértivénnyel menne a számla, már az ajánlott küldeményként való számla továbbítás is jelentős költséget jelent a gazdálkodóknak, nem még a tértivényes... Aztán nehezn fér az ember fejébe: hogy ha valakivel 8 napos fizetési határidőben voltam megegyezve, akkor az miért csak a 30 nap elteltétől kezdődően esedékes/esik késedelembe, ha pedig 60-90 napos fizetési határidőben, akkor meg miért kellene a vevőnek a teljesítéstől számított 30-ik napot követően késedelmi kamatot fizetni, amikor esedékességen belül van??
Az meg valóban már csak egy apróság, hogy a számlának már nem kötelező kellléke a fizetési határidő szerepeltetése??, bár ha késedelmi kamatot kell felszámítani, illetve fizetni a teljesítést követő 30-ik naptól, akkor is ha a számlán szereplő fizetési határidő szerint a dátum 60 napra vonatkozik, akkor...
Nekem a különböző cégekben vannak olyan vevők, akik 3 éve tartoznak... több millióval, a késedelmi kamat nem került felszámításra, vagy kiszámolásra, s nyilván nem szerepel tao növelő tételként sem, mint elengedett követelés.... , vagy valami..
Amit ebben a kérdéskörben a szerződéses szabadságra vonatkozóan olvastam,: Mind a késedelmi kamat mértékére, mind pedig annak számítására vonatkozó "fenti" szabályoktól eltérést más jogszabály csak akként nevesíthet, hogy az az itt szabályozottaknál kedvezőbb rendelkezést tartalmaz a jogosultra nézve. Természetesen maguk a gazdálkodó szervezetek a szerződéses szabadság általános elve alapján a szerződésükben e szabályoktól szabadon eltérhetnek.
Na most ez egy magyarázat a tv-hez, s nem maga a törvény szövege, ugyanakkor nem tudom, kik hogyan állnak az írásos szerződésekkel, s abban mennyire van kifejtve, hogy a Ptk.301/A §-hoz képest hogyan él a két fél a szerződéses szabadsággal, /Ki az aki eleve arról biztosítja a kedves partnerét, hogy az alkalmazott késedelmi kamat mértéke az nulla, tehát addig tartozik, ameddig csak akar.../ De tegyük fel, hogy szerződésben kikötötték, hogy kamatmentes a tartozás... És akkor még nem szóltunk arról, hogy a 301.§. (1) bek. alapján pénztartozás esetében - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdve akkor is köteles késedelmi kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes.... Na most mi van a kapott tagi, vagy más vállalkozótól kapott kölcsönnel, az is pénztartozás és nem számlázott dolog, akkor ha nem küld a jogosult fizetési felszólítást, akkor nincs fizetési felszólítást követő 30 nap eltelte... , akkor sem, ha az eredetileg kikötött visszafizetési határidő, vagy módosított határidő lejárt....
Szerepel olyan, hogy a szerződéses felek által a tv. kamatmértékhez képest túlzottan alacsony mértéketben megállapított késedelmi kamatot, továbbá a késedelmi kamat esedékességének eltérően megállapított időpontját a bíróság megváltoztathatja, kivéve ha a törvény rendelkezéseitől való eltérést a szerződéskötéskor fennálló körülmények indokolták...
Ki viszi bíróságra?? Az APEH? A szóban kötött szerződés is szerződés, nem minden szerződés van írásbeliséghez kötve.....
Jó a kérdés felvetés, de megmondom őszintén, hogy én mint könyvelő a cégek helyett nem fogom kiszámítani a késedelmi kamatot, s ha ők nem érvényesítettek késedelmi kamatot, ami a vevő által elismerésre is került, akkor azt a főkönyvben - s így a beszámolóban sem fogom szerepeltetni.., s így nyilván a tao-ban és különadóban sem.. s nem fogok nyomozni, hogy szóban miben egyeztek meg esetleg eltérően... Én elmondtam a cégvezetőknek még 2004-ben, hogy úgy néz ki, hogy a késedelmi kamatot lehetőleg mindenki felé érvényesíteni kellene, legalább a számlán szerepelő fizetési határidő és a tényleges késedelmes fizetés között eltelt időre..
Nem tudok biztos álláspontra helyezkedni, én van akiknek 2-3 éve tartozok, vagy éppen 3-4 hónapos csúszással fizetek az eredeti fiz. határidőhöz képest... kétlem, hogy azok a szállítók évről évre a már vélhetően milliós tételre rúgó ki nem terhelt kés.kamat után adókat fizetnének... mindenki örülni fog, ha a körbetartozások miatt legalább az alap "tőke" követelésükhöz hozzájut egyszer, s természetesen azt is lehetne, hogy akkor felszámoltatják egymást..., s mindenki beszüntetheti a vállalkozást annak minden következményével együtt..
S ha már itt tartunk van az Art-ban egy olyan rendelkezés, hogy a vevő kezesként felel (ÁFA) a szállító adótartozásáért... már harmadik éve, hogy a bankszámla szinte folyamatos inkasszó alatt áll az APEH részéről, az ÁFÁ-t nem tudja a cég megfizetni, mert a vevők tartoznak, s a cég sem tud fizetni a saját szállítójának, mert a vevő nem fizet ... de még senkit nem szólítottak meg, mint kezesi felelőst!!
Ha az APEH valóban úgy értelmezi az adott rendelkezést, hogy minden esetben kötelező legalább ebben a kamatmértékben és arra az időszakra a késedelmi kamattal, amit vagy kiterhel, s az alapján adózik utána, vagy nem terheli ki, akkor meg azért adózik utána.. nem tudom hány gazdálkodó fog talpon maradni, s mit fog kezdeni az ország azzal a rengeteg munkanélkülivel..
Aztán ezek után még az a kérdés is felmerül, hogy mikor bocsátható ki késedelmi kamat terhelés, már időközben is bizonyos időközönként, amikor a szállítónak eszébe jut, vagy csak akkor amikor már ismert, hogy mikor fizetett részt, vagy teljes összeget a vevő, vagy a mérlegforulónapig minden évben, ha a vevő tartozik a teljesítéstől számított 30 napot meghaladóan a telj,.dátumához képest?
Azért reagáltam, mert nekem tegnap adták ki, hogy az egyik vevő felé, aki végre fizetett, de több szóbeli egyesség ellenére sem időben tette azt, - hogy menjen kés.kamat terhelés, a programom pedig olyan, ami a fizetési határidőhöz képest a kifizetés napjáig veszi figyelembe a késedelmes napokat (a könyvelésből) és számolja a késedelmi kamat összeget ... a szerződés pedig csak annyit hivatkozik kés.kamatra, hogy a Ptk. szerinti. S most itt görcsölök a témán.. Üdv.