Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlanból származó jövedelem!!!

SzJA

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. nov. 19, 2008 1:10 pm

Kedves Vera!

Jó nagy baromságot csináltattak veled, akár a mostani, akár a régebbi szja tv-t nézed a jövedelem megállapításának a módját Garbo helyesen vezette le. (nem Gábor, mert kislány)

Egy dologban nem értek egyet veletek. A haszonélvezeti jog értékét szerintem csak abban az esetben vonjuk le a bevételből, ha megváltotta, és ha megváltotta, akkor pedig a megváltásért fizetett összeget, ami nem feltétlenül kell egyezzen a tv-ben meghatározott mértékkel, más összegben is megállapodhatnak.Ha pedig a haszonélvező lemondott az özvegyi jogról ellenérték nélkül (feltételezem itt özvegyi jogról van szó, mivel örökléssel jutott az ingatlanhoz), akkor a bevételből nem vonnám le a haszonélvezeti jog értékét.

Továbbá, ha a haszonélvezeti jogot pénzben megváltották, akkor ez a haszonélvező adóköteles bevétele szerintem.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. nov. 19, 2008 1:33 pm

Nelly: a kislány az egy kicsit túlzás .:)))), de azért jól esett, főleg hogy tegnap fejtettem ki éppen hogy 9 éves vagyok.( egy bizonyos szinten lehet)

Osztom a megállapításaidat.

A haszonélvezet értéke, ha nincs kikötve a szerződésben, akkor lehet a fenn leírtak szerint számolni. Szintén szerződésileg le lehet róla mondani, akkor a bruttó bevételből kell számolni az elmélet azonban nem változik. A haszonélvezőnek szintén a vagyoni értékű jogból ( haszonélvezet) származó jövedelméről bevallást kell adnia, csak itt az évekhez a %-ok, ahogy fenn egy kiemeléssel írtam nem vehetők figyelembe.

Konkluzió: minden a szerződés irott szavától függ- kivéve a levezetés módja.

Üdv. Jutka

garbo50

HozzászólásSzerző: gyvera » szer. nov. 19, 2008 3:19 pm

Csajok! :)

Mondjuk örülök, hogy a végén nekem lett igazam a könyvvizsgálóval és a főkönyökölővel szembe...:) Tehát akkor a levezetésben meg tudunk egyezni...meg hát a haszonélvezet levonásában is...

Szóval Pimpa! :) akkor így már minden o. és k.? :)

gyvera

HozzászólásSzerző: pimpa1 » szer. nov. 19, 2008 3:33 pm

Én már közben megjártam az apehot..nem tudtam tovább várni a helyes megoldásra, de aztán a helyszínen összehoztuk. :) Köszi mindenkinek!!
pimpa1

Előző

Vissza: SzJA