Adófórum

Adózási és számviteli információk

saját gk. használat

Egyéni vállalkozók

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Segítsetek egy kicsit körbejárni az egyéni vállalkozók gépjárműelszámolási lehetőségeit!

Eddig az 500 km/hó átalányos megoldással találkoztam csak, azonban most felmerült az igény, hogy egy e.v. több költséget szeretne elszámolni. Augusztusban új személyautót vett, a forgalmiban a saját neve, mint magánszemély szerepel. Ha útnyilvántartást vezet, elszámolhatja-e a kötelező biztosítás, a Casco, a szervíz és a téligumi költségeit? Jól értelmezem a törvényt, hogy ekkor egy arányszámot kell felállítani az éves km és az üzleti célú km között, és ezeket a számlákat ennek arányában lehet elszámolni?

Hajni

baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » hétf. okt. 27, 2008 11:26 am

Szerintem, bár nem vagyok benne biztos, de az általad leírt arányszámos ktg.elszámolás nem egyéni vállalkozókra, hanem magánszemélyekre vonatkozik, akik munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítést kapnak. Legalábbis én csak nekik számoltam el ilyen jellegű költséget.

Az egyéni vállalkozó megírja az útnyilvántartást, elszámolom az üzemanyag költséget, és 9 Ft-ot km-enként, ez a 9 Ft fedezi a biztosítás, szervíz és a fenntartási költségeket. Tapasztalatom szerint ez a 9 Ft több, mint amit az előzőekben említett költségszámlák alapján el lehetne számolni.

Bi.Monika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: markne » hétf. okt. 27, 2008 11:35 am

Szia, Hajni!

Van olyan lehetőség, hogy útnyilvántartás vezetésével az üzemanyagon túl az üzemi használat arányában számolhatók el az egyéb költségek, valamint az átalány értékcsökkenés, ami egy alkalommal, az üzembehelyezés évében számolható el, legfeljebb az éves árbevétel 1 %-áig terjedhet, de maximum a szgk értékének 10 %-a.

A másik lehetőség, hogy átalányban elszámol 9 Ft/km költséget, de akkor más költség - az üzemanyagon kívül - nem érvényesíthető.

Üdv.

markne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. okt. 27, 2008 12:39 pm

Szia Hajni!

Üzemanyagköltséget vagy az üzemi használatra a normával és APEH árral számított költséget számolhatja el az ev, vagy pedig számlák alapján számol el üa.költséget. Ekkor azonban az elszámolt üzemanyag mennyisége nem lehet több, mint az üzemi használatra a normával számított mennyiség lenne.

Az egyéb költségek elszámolása attól függ, hogy a cégautó adót megfizeti-e. Ha igen, akkor számlák alapján elszámolhatja a költségeket, és écs-t is, 20%-ot évente. Ekkor útnyilvántartás vezetése sem kell, az üzemi célú futásteljesítménynek az év első és utolsó napján rögzített kmóra-állás különbözete számít, kivéve azokat  a km-eket, amelyre az ev. pl. munkáltatójától (ha van) térítést kapott. 11.sz.mell. III. fejezet 9.pont.

 

Ha nem fizeti meg a cégautó adót, akkor számolhat el átalány écs-t (éves bevétel 1%-a, ill.a szgk.értékének 10%-a az üzembehelyezés évében), ha részben fizeti meg (nem minden hónapra), akkor az écs-nek csak olyan arányát, amilyen arányban megfizette a cégautó adót. Ezekben az esetekben azonban a többi költséget is csak az üzemi/üzleti célú használat arányában számolhatja el.

Az egyéb költségeket elszámolhatja még 9 Ft/km átalány figyelembevételével, ha nem a számlák alapján történő elszámolást választja. A választás (számlák alapján vagy 9 Ft6km) egész évre  és az összes gk-jára szól, év közben nem változtathatja meg.

Részletesen az 1995.évi CXVII.törvény (a személyi jövedelemadóról) 11.sz. melléklet  III.Járművek költségei c. fejezetben.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » hétf. okt. 27, 2008 1:29 pm

Szia Böbe!

"Természetesen" nemfizet cégautó adót.

Ha jól értettelek benneteket, akkor

1. A IV. negyedévben áttérhet az eddigi 500km/hó átalányról az útnyilvántartás alapján elszámolt üzemanyag+ 9Ft/km elszámolásra

és

2 Elszámolhatja az éves bevétel 1%át vagy a gk értékének 10% -át az idén mint écs? Gondolom arányosan, csak  3 havi részt?

Az écs elszámolásának tehát nem feltétele, hogy bevigye a vállalkozásba?

Az szja törvényt böngésztem én is, de egyre inkább belezavarodtam.

baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: markne » hétf. okt. 27, 2008 1:52 pm

Ha a 9 Ft/km-t választja, nem számolhat el az átalány értékcsökkenést sem, csak ha a többi költséget is a használattal arányosan. ezek közül is a Böbe által már említett 11. melléklet  III. fejezet 1 pontja úgy fogalmaz, hogy egyéb költségként a jármű fenntartásának, javításának, felújításának költsége számoható el bizonylat alapján.

Üdv. 

markne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. okt. 27, 2008 7:46 pm

Sziasztok !

I.A személygépkocsi fenntartásával, javításával és felújításával kapcsolatos egyéb költség számlák alapján, az útnyilvántartás szerinti arányban számolható el. Értékcsökkenési leírás címén elszámolható továbbá az éves összes bevétel 1 százaléka, de legfeljebb a személygépkocsi beszerzési árának 10 százaléka egy alkalommal, a használatbavétel évében. Ha 100 km-ből 50km az üzleti út, akkor a számlával igazolt gépkocsifenntartási ktg-ek (Casco,szerviz , téligumi)50%-át és az üzemanyagot számolhatod el.

  II.A költségelszámolás másik módszere lényegesen egyszerűbb. Ennek alkalmazásánál az üzemanyagköltséget az előzőekben leírtak szerint, minden más, az előző bekezdésben felsorolt költség címén pedig kilométerenként 9 Ft általánosszemélygépkocsi-normaköltséget lehet elszámolni a kapott költségtérítéssel szemben. A költségelszámolás alapja e módszer alkalmazásánál is a hivatalos utakról vezetett útnyilvántartás.

Tehát itt 9 Ft/km amortizáció és üzemanyag elszámolásával már több ktg. nem számolható el !

 

.A magánszemélynek választási lehetősége van a két költségelszámolási módszer között. Választása azonban egész évre és valamennyi általa használt személygépjárműre vonatkozik.

A két módszert egy adóéven belül vegyesen nem lehet alkalmazni.

Bármelyik költségelszámolási módszer választása esetén a gépjármű tulajdonjogát igazolni kell egy esetleges adóellenőrzés során. A tulajdonjog igazolása a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel történik, amelyet az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

III. Megfizeti a cégautó adót és minden ktg-et elszámolhat, nem kell útnyilvántartás sem 2008 év végéig. persze ezt vizsgálni kell, hogy megéri-e ?

 Mert utána 2009 évben mi lesz azt nem tudom................................

 Üdv: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 28, 2008 12:24 am

Ha nem fizet cégautó adót, akkor 1. pont oké, de 2. nem, mert a 9 Ft/km-be az écs is beleértendő.

Az átalányécs-nek nem feltétele, hogy bevigye a vállalkozásba, de ha écs-t számolsz el, akkor a többi fenntartási költséget csak számlák alapján (javítás, casco, stb.) lehet elszámolni, az útnyilvántartás szerinti üzleti célú használat arányában.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

saját gk. használat

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » kedd okt. 28, 2008 5:52 am

Köszönöm mindenkinek a gyors válaszokat! 
baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 92 vendég

cron