Kedves Fórumozók!
Abban kérnék segítséget, hogy egy főállású egyéni vállalkozónak milyen szabályzatokat kell elkészíteni. Ha jól tudom, mivel van 1 fő alkalmazottja, így kockázat elemzési szabályzatot kell.
Előre is köszönöm a segítséget!
Gabi
Kedves Fórumozók!
Abban kérnék segítséget, hogy egy főállású egyéni vállalkozónak milyen szabályzatokat kell elkészíteni. Ha jól tudom, mivel van 1 fő alkalmazottja, így kockázat elemzési szabályzatot kell.
Előre is köszönöm a segítséget!
Gabi
Szia Gabi!
Ha van alkalmazott kellene, én is úgy tudom (telefonon is ezt a tájékoztatást kaptam, a honlapon van elérhetőség is).
http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=221
Nem írod milyen tevékenységet végez, mert pl. ha vendéglátós, vagy élelmiszerbolt, HACCP is kell (ez utóbbi nem az alkalmazott, hanem a tevékenység miatt szükséges).
Üzemorvosra is szükség van, ezt 15 napon belül a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelőségen be kell jelenteni. Bejelentőlapot találsz az erőforrásban.
Lehetőleg szakember készítse a kockázatértékelést.Van vállalkozóm, akinél ezt is kérték egy helyszíni munkaügyi ellenőrzés során (igaz ő veszélyes területen evez, építőipar).
Üdv:Nelly
Szia Gabi !
A tevékenységéről és annak nagyságrendjéről nem irsz semmit, igy nehéz a kérdés: de
Szerintem kell:
- pénzkezelési szabályzat
- pénzmosás elleni szabályzat
- cafeteria szabályzat mivel van alkalmazottja
- munkavédelmi szabályzat mivel van alkalmazottja
Ha többet tudunk akkor könnyebb lesz segiteni.
Üdv:hvanna
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó nem készít pénzkezelési szabályzatot (tv nem tiltja, önszorgalomból készíthet, de felesleges), ez az Szt alá tartozóknak kötelező.
Pénzmosási szabályzat- akiket a pénzmosásról szóló tv felsorol, nem teljes körű, nagyjából: könyvviteli, adószakértő tev, posta, pénzügyi szolgáltatók, műlincskereskedők, szerencsejáték szervező, árukereskedelmi tevékenységet végzők, ez utóbbi, ha a kp. fizetés a 3,6 millió ft-ot meghaladja egy vevőnél.
Egy alkalmazottra caf. szabályzatot nem látom értelmét készíteni. Vagy adok neki termbeni juttatást vagy nem (csak az adómentes korlátot kell figyelnem, ha nem áll szándékomban járulékot fizetni.), nincsen munkavállalók köre, vagyis csoportokat nem tudok képezni, és ez alapján meghatározni kinek mi jár.
A kockázatértékelésben szerintem benne foglaltatik a munkavédelem, de ez utóbbiban nem vagyok biztos.
Üdv:Nelly
Sziasztok!
Egy kis boltja van, ahol műszaki dolgokat árul. A pénzkezelésit én is úgy hallottam, hogy a számviteli tv. alá tartozóknak kell.
Köszi
Gabi
Szia !
Ha müszaki boltról van szó,( árukereskedelem) bizonyára van pénztárgép, és megvalósul a napi zárás, a napi bevétel befizetése stb. Ebben az esetben kell szabályzatot elkésziteni, legalábbis javaslom.
Üdv.hvanna
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég