Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jogosulatlan áfa levonás?

Ellenőrzés

Jogosulatlan áfa levonás?

HozzászólásSzerző: Anci » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Mindenki,

számomra talányos a felmerült helyzet. Cégünk II. névre 18m Ft áfa-visszaigénylési bevallást nyújtott be, melyet a korábbi tapasztalatokra tekintettel, ellenőrzés nélkül kiutaltak. A napokban kiderült, hogy június havi számlákat - melyek áfa levonása nem történt meg, mivel étel-ital, városnézés szerepelt rajtuk, s reprezentációs költségként kezeltem -, tovább kellene számláznunk külföldi kapcsolt vállalkozásnak. Ez, ha a közvetített szolgáltatás természetét tekintem, 6. hónapban fizetendő áfát okoz, s benyújtok rá önellenőrzést. Azonban a júniusban bruttósan könyvelt költségszámlák tekintetében elbizonytalanodtam: megtehetem-e, hogy ugyancsak a 6. havi analítikába konyvelve utólag érvényesítem a továbbszámlázás tényéhez kapcsolódó levonási jogomat, így az önellenőrzés végeredménye (|| és - áfa) 0 lesz, avagy hasonlóan az "elkésett" számlák történetéhez a levonható áfát nem fogják elismerni, csak a III. negyedévre (mivel most szereztem tudomás a továbbszámlázás tényéről), s egy valószínűsíthető utólagos ellenőrzésnél kiveszik a II. negyedévi időszakomból, s fizetendő áfa különbözetet tárnak fel, annak minden bírságterhével egyetemben? Vagy nem kellene görcsölnöm, hanem szeptember 22-i teljesítéssel kiállítanom a kimenő számlát, s könyvelnem az utólagos levonást egyaránt?
Véleményeteket előre is köszönöm!

Anci

Anci
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Jogosulatlan áfa levonás?

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 24, 2008 4:03 pm

Szia Anci!

Miért kell ezt most továbbszámlázni? A külföldi vállalkozás kérte? Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Jogosulatlan áfa levonás?

HozzászólásSzerző: Panni49 » szer. szept. 24, 2008 4:10 pm

Szia!Én biztos nem önellenőrizném,a józan paraszti eszemmel oldanám meg,mert az egyenleged ahogy írod 0.A kérdésedben benne van a válaszom.Nem tudom,hogy a könyvelő programod mennyire enged belenyúlni (esetleg visszamenőleg)mit enged.Üdv.Panni 
Panni49
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Jogosulatlan áfa levonás?

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 24, 2008 4:15 pm

Szia Anci!

Egyébként én sem önellenőriznék, csak írnék egy önellenőrzési nyilvántartást amiben leírnám a tényállást, hogy a kötelezettség növekedés és csökkenés összevont egyenlege nulla, ezért az adó nem változott, így önellenőrzési bevallás beküldése nem vált szükségessé. Így szabályosan dokumentálva van minden, és mégsem kell az önellenőrzési bevallást elküldened róla.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Jogosulatlan áfa levonás?

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. szept. 24, 2008 4:20 pm

Szia!

Egy csak egy dolgot látok rizikósnak ebben a témában, mégpedig a teljesítést követő 15 napot, mint számlázási kötelezettséget. Persze ezt is ki lehet védeni egy szerződéssel.

Ha visszamész az eredeti időpontra: akkor fizetendő ÁFA és levonható is, az egyenleg= O  ezért szerintem sem kell önrevízió. A levonásra jogosító bizonylat a kezedben volt. A tv . nem tiltja a levonható ÁFA visszatételét az eredeti időszakra - csak azt mondja, hogy nem kell emiatt önrevíziózni, hanem elévülésen belül bármikor levonható.

A fizetendő ÁFA az más, az teljesítéshez kötött. Ha ezt visszateszem 06 hóra, akkor naná, hogy hozzárendelem a levonhatót.

Ha a partnerekkel kötött szerződésben az elszámolás (teljesítés) időpontja  szeptember lenne, akkor pedig nincs gond.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron