Adófórum

Adózási és számviteli információk

őstermelő iparűzési adóbevallása

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kisindián1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ha valaki jartas ostermelokben, megkerhetem, hogy kuldjon az iparuzesi
adorol valami anyagot?
Ki koteles bevallast beadni, mi a szamitas modja a kulonbozo adozasi modok
szerint?

Koszi
SzKati

kisindián1

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. szept. 24, 2008 7:50 am

Szia!

Általában az őstermelőknek éves 600 e Ft árbevétel alatt nem kell iparűzési adót fizetni, de ez önkormányzati döntés alapján változhat.

Egyébként rájuk is a helyi adókról szóló törvény vonatkozik. 

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. szept. 24, 2008 7:57 am

Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel.

22. nettó árbevétel:

a) a számviteli törvényben meghatározott értékesítés nettó árbevétele (egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozó esetében: a pénzügyileg rendezett nettó árbevétel és a nem pénzben kiegyenlített értékesítés nettó árbevételének együttes összege), csökkentve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti jogdíjból származó, árbevételként elszámolt ellenértékkel, a jövedéki adó fizetésére kötelezett vállalkozó esetében az adóhatósággal elszámolt - az egyéb szolgáltatások értékeként, illetve az egyéb ráfordítások között kimutatott - jövedéki adó összegével, továbbá az egyéb ráfordítások között kimutatott, az adóhatósággal elszámolt regisztrációs adó, energiaadó összegével, feltéve, ha az így elszámolt regisztrációs adó, energiaadó összege az értékesítés nettó árbevételét növelte, valamint a külön jogszabály szerinti felszolgálási díj árbevételként elszámolt összegével, a b)-j) alpontokban foglalt eltérésekkel,

Egyszerűsített meghatározási mód:

39/A. § (1) A 39. § (1) bekezdésétől eltérően

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, az adóévben átalányadózó magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó,

b) az 52. § 26. pont a)-d) pontja szerinti más vállalkozó, feltéve, hogy nettó árbevétele az adóévet megelőző adóévben - 12 hónapnál rövidebb adóévet megelőző adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan nem haladta meg a 4 millió forintot, illetve a tevékenységét adóévben kezdő vállalkozó esetén az adóévben - időarányosan - a 4 millió forintot várhatóan nem haladja meg,

az adó alapját a (2), illetőleg a (3) bekezdésben foglaltak szerint - figyelemmel a (4) és (5) bekezdésre - is megállapíthatja.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti vállalkozó esetében az adó alapja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadó alapjának 20%-kal növelt összege, azzal, hogy az adó alapja nem lehet több, mint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti - e tevékenységből származó - bevételének 80 százaléka.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti vállalkozó esetében az adó alapja a nettó árbevételének 80 százaléka.

pseniko

HozzászólásSzerző: kisindián1 » szer. szept. 24, 2008 8:28 am

Kedves Enci és pseniko!

Köszönöm a válaszokat, sokat segített!

Nekem átalányadózós őstermelőm van, akinél a 2007.évi bevallásban az árbevélel 80%-át vettem alapul, ezek szerint rosszul. Az átalányadó alapja jóval kevesebb, ami ugyebár egyező a 0753 bevallás 347 a. sorával.

Mégegyszer köszönöm, készíthetem az önrevíziót. :)

Üdv.

SzKati

kisindián1

HozzászólásSzerző: kisindián1 » szer. szept. 24, 2008 8:31 am

Ezt most jól megírtam 2in1. Szóval köszönöm Neked, Enikő :)

kisindián1

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. szept. 24, 2008 8:49 am

Szia SzKati!   Ez még a jobbik eset, hogy visszakap önell. után.  Sajnos szerintem elég kevés őstermelő tud róla, hogy 600 e Ft felett neki is ipűz adóbevallást kell beadni.

Ne felejtsd el, hogy nem az átalányadó alapját, hanem annak 20%-kal növelt értékét kell venni.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: kisindián1 » szer. szept. 24, 2008 9:00 am

Szia Enci!

Köszi, igen 20%-kal növeltem számolom, csak nem jól írtam. Viszont 2006-ra is kellett volna bevallás, de emlékszem, hogy maga az adózó nem akarta beadni. Akkor sajnos még nem volt általányadózó, de támogatással együtt is 4M alatt volt a bevétele. Ez esetben ha jól értem az árbevétel 80%-a az adóalap, szóval akkor meg lett volna fizetendője. Ilyenkor a támogatás nem számít a bevételbe, ugye?

Köszi
SzKati

kisindián1

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. szept. 25, 2008 8:18 am

Szia SzKati!

Bocs, de elkerültem a számítógépet egy ideig. Ha nem volt általányadózó 2006-ban akkor vagy az általad leírt árbev 80%a az adóalap, vagy a teljes ktg elszámolást választja (Bevételeiből levonhatja az anyagköltségeket, és a közvetített-alváll. szolgáltatásokat) . Nézd meg, hogy melyik a kedvezőbb.

Támogatásra én az mondanám, hogy ne rakd bele, bár erről eltérnek a vélemények. A törvény szövege nettó árbevételről beszél, amiben nincs benne a támogatás.

Ha eddig nem kérték a 2006 évet, lehet, hogy nem is keresnék. De rend a lelke mindennek. Ha a visszajáró adójából fedezni tudja a 2006 évit akkor sima az ügy.

Enci

pseniko

Vissza: Adatszolgáltatás