Szia !
Első kérdésként az merül fel milyen munkaviszonyt létesit? és melyik foglalkoztatási Tv.hatálya alá tartozik?
A főállásu munkaviszonyt létesit, kérdés a munkaadója tudja e hogy főállásu vállakozó , és a két tevékenység időben nem fedi e át egymást. Azt lehetne csinálni, hogy a vállalkozását főtevékenységből, kiegészitő tevékenységgé minősitené át. Két főállása nem lehet egy személynek( ha a váll.személyesen közremüködött) az MT. munkaidőre vonatkozó szabályai miatt.
A munkaviszony létesitésekor a munkaszerződés megkötése előtt szükség van :
- TB kiskönyvre
- adóazonositó kártyára
- TAJ kártyára
- bank folyószámla számra
Ha válalkozásában változás áll be, azt be kell jelenteni az APEH-nak.
Egyenlőre ennyit tudtam a kérdéshez javasolni.
Üdv:hvanna
Szia!
Mivel a TB kiskönyvében is benne van, hogy Ő egyéni vállalkozó volt, azt tudja vinni. A jövedelem igazolást szerintem a kivétek alapján ugyanúgy ki kell kitölteni. /Ezek a esetleges táppénzhez kellenek ./ A vállalkozásnál kell lejelentenie a 08T1041-es lapon, hogy nem főállásó EV, a kódját kell megváltoztatni "V" változásként. Ahogyan a hozzászólások is javasolják, mindent eltenni, hogy ne kelljen neki az EV-ban fizetni semmit. /csak akkor fizet, ha van tagi kivétje/
Évi
Köszönöm a gyors válaszokat. Egy ügyfelemről van szó. A leendő munkáltatójánál kapott egy listát, amin felsorolják a munkaviszony létesítéhez szükséges lépéset. I. pontban a munkaviszony létesítéséhez szükséges iratokat. Ezt nevezik annál a cégnél sorvezetőnek. Telefonon beszéltem náluk egy a felvételt intéző dolgozóval, aki szerint az aki vágja a témát az most nincs benn. Ő kérne tőlem egy igazolást, hogy az ügyfelem NEM főállású vállalkozó, én azon az állásponton vagyok, hogy akkor tudom átjelenteni többes jogviszonyúvá az ügyfelemet, ha kapok egy másolatot a munkaszerződésből, hisz ebből derül ki, mikortól lehet az ügyfelem többes jogviszonyú. 22-es csapdája?
Előző munkaviszonnyal összefüggő iratokat is kérik.Előző munkaviszony nem volt és az ügyfelem állítja, hogy pl. Tb igazolványa sincs. Ezt ki állítja ki először? Hol lehet be szerezni, ha tényleg nem volt neki vagy elvesztette?
Nyugdíjjárulék levonási igazolást is kérnek. Állíthatok én ilyet ki? Van erre valami nyomtatvány?
Üdv mindekinek:Nesin
Mivel egyéni vállalkozó vagy, ahol a munkaidődet saját magadnak osztod, ha munkaviszonyt létesítel az Mtv. előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkáltatónál bejelenteni, a Te esetedben pld-ul: hogy egyéni vállakozó vagy, ilyen és ilyen bejegyzett tevékenységgel. /Ezt írásban meg kell tenned, a munkáltató engedélye ehhez nem szükséges, de a munkáltató megtilthatja azt a más tevékenységet, ami az ő jogos érdekeit sérti/
Ha a munkaviszonyos munkahelyed heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony lenne, akkor az egyéni vállalkozásban un. munkaviszony melletti ev-vá válsz, attól a naptól, ahogy ezen munkaviszonyod megkezdődik, s ezzel a nappal az előttem szólóakat nem ismételve(a munkáltatói un. eho igazolás birtokában is) a változásbejelentőket el kell készíteni és küldeni. Ezt követően már mv.melletti ev-ként kötelező jár.fizetésed nem lesz, ha csak nem veszel ki válalkozói kivétet.. de havonta a 0858-at akkor is küldened kell az évvégéig, ha az nullás lesz a kivét hiányában. Tehát nemcsak a 08T1041-en kell a változást bejelenteni, hanem legyél figyelemmel a 0858-ason is a jogviszonykódra, s ha adott hónapon belül változik a jogviszonykód ( fő-ből.. m.viszony melletire), akkor ezeket megfelelően jelezni s az adott lapokat tölteni kell.
Azt nem tudom milyen Ev vagy, esetleg átalányadós-e, mert akkor a 0858-al kicsit más a helyzet a korábbi főfoglalkozásúhoz képest..valamint más SZJA-s ev-hez képest.
Ha viszont a foglalkoztatásod nem éri el a heti 36 órás foglalkoztatást, akkor nem leszel az ev-ban munkaviszony meletti, csak az ehó-d és a vállakozói járulékod az, ami változik. Üdv.
Szia! Azt nem írod, hogy az ev. előtt állt-e már korábban valahol munkaviszonyban... Ha már kellett volna lenni neki TB igazolványának és nincs meg, akkor erről adjon egy írásos nyilatkozatot a cégnek, hogy ekkortól a munkaviszony létesítéséig főfogl.egyéni vállalkozó volt, a TB igazolványát nem találja--kéri állítsanak ki részére egy újat.. Foglalkoztató ilyet kiállíthat.. (én pld-ul ilyen esetben mint foglalkoztató rá szoktam írni, hogy a cég által kiadva előző hiányában..)
Lényeges kérdés, hogy korábban volt-e munkáltatója, mert az új munkáltató jogosan kéri a Munkáltatói igazolást (régiértelemben: MIL lap), a bírósági letiltásos igazolást (akár nullást), /ha adóéven belül volt (mondjuk évelején) munkaviszonya is, akkor az adóadatlapot is, valamint ideiglenesen az OEP igazolás, ami szükséges lehet egy táppénz megállapításnál/ , a személyi igazoló papírokon kívül (személyi, TAJ, Adóaz.jel,)
A járulék igazolás szerintem csak akkor játszhatna, ha már azt nyilatkozná, hogy a maximimum nyjárulék alapot elérte. Szerintem én nem vagyok köteles egy munkaviszony létesítésekor igazolni, hogy már mi nem vagyok, mert az az én felelősségem (alkalmasint maflaságom, ha továbbra is úgy fizetgetek, mintha főfoglalkozású ev lennék) ..., azon kívül, hogy nyilván a más jogviszony tekintetében bejelentési kötelezettségem van. Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 32 vendég