A munkavállaló részére is kötelező megadni legalább a minimálbért. Ennél kevesebb nem adható, csak abban az esetben, ha részmunkaidős alkalmazásban áll.
Egyszerűen nem tudom elképzeli, hogy beleférjen az évi 4 millió forint bevételbe (alanyi mentesség). Ez évi 200 nyitvatartási nappal napi 20E forint bevétel. Zöldséges üzlethez napi-másnapi árubeszerzés szükséges. Ez napi-másnapi szállítást jelent. Nem tudom, milyen messze megy, de napi 1-2 e forint szállítási ktg-et biztosan összehoz. Az alkalmazott napi bére meg a vállalkozó sajátja járulékokkal) szintén legalább 4-5 E forint naponta. Maradt eddig 13-15 E forint. Üzlet bérleti díj, rezsi napi 2E ft. Az új árukészletre jutó napi mondjuk 13E forintért szerez be, az mondjuk 50-150 kg áru vegyesen, ez vicc, mert két zsák krumpli, két láda alma meg egy fél láda banán lesz az árukészlete nagy vonalakban és abból még selejt is lesz. De még egy vasa sincs haszonban a 30E forintos nettó EV kivétjén felül. Ennyiért tényleg nem érdemes a kisujját megmozdítani.
Tehát fordítva bizonyítottam a tételt: nem szabad alanyi mentesnek bejelentkeznie.
Konklúzió: nem a könyveléssel kellene kezdeni a vállalkozás tervezését, hanem ÜZLETI TERVVEL!! Abból egyértelműek lennének az adózási kérdések is.
Szerintem az üzleti terv nem sokat ér, ha az köszönő viszonyban sem lesz a valósággal. Hiába tervez több bevételt, ha a körülmények olyanok, hogy nem lehet teljesiteni. Ha viszont szerencséje van, valóban több lesz a bevétele, értékhatár tullépés miatt ugyis ÁFÁ-s lesz. Nekem az utóbbi időben két ügyfelem is megszüntette vállalkozását, mert nem tudott versenyezni az áruházláncok áraival.
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 37 vendég