Adófórum

Adózási és számviteli információk

munkaviszony?

Tb, munkaügy, bérterhek

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: pasopaso1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Már megint munkaügy Sír vagy nagyon szomorú . Mindig a szűk keresztmetszetemet feszegetik az ügyfelek....de hát mit tehetek?
Segítsetek légyszíves....

Van egy ügyfelem aki tornafoglalkozásokat tart tagi jogviszonban (kft.).
Most, hogy az üzlet felfejlődött nem bírja egyedül a strapát....
Heti 2-3 alkalommal 1-1 órára valakit szeretne maga mellé kisegítőt. Ez havi max 15 órát jelentene, bérelt teremben, de mindig meghatározott időpontban. pl szerda du 5-7-ig.

Véleményetek szerint lehetne megbízási szerződéses, vagy ez a felállás inkább munkaviszony?

köszi
Marcsi
pasopaso1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. júl. 23, 2008 5:44 pm

 

Szia Marcsi !

Megitélésem szerint inkább megbizási szerződés  keretében kellene  a kisegítését  dijazni. mint

-munkaviszony keretében, a tervezett foglalkoztatása nem éri el a törv.havi munkaidő 10%-át sem.

 Mindkét jogviszony alkalmazható, de én akkor tenném  a munkaviszonyban történő alkalmazást ,ha a  válallkozás még  jobban felfutna és legalább részfoglalkozásuként tudnám alkalmazni a besegítőt. 

Üdv:hvanna 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. júl. 23, 2008 5:59 pm

Szia Marcsi! Szerintem a megbízási jogviszony nem állja meg a helyét,mivel a  megbízó határozza meg a munkavégzés idejét. Inkább az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás jobb megoldás lenne. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: pasopaso1 » csüt. júl. 24, 2008 10:25 am

Sziasztok, köszönöm a válaszokat.

Az a baj, hogy kilencven napnál többre jönne ki az éves foglalkoztatás...
és elég sok a macerka az AMkönyvvel.
 

Szerintetek nincs párhuzam az olyan jellegű tevékenységekkel mint például a mérlegképes oktatást nyújtó előadó vagy színész (akik elfogadottan megbízási szerződéssel rendelkeznek az adott előadásra)? Mindketten meghatározott időben kell, hogy végezzék a megbízásban leírt tevékenységet. Vicces lenne, ha Hamlet letenné a koponyát, és kiugrana a büfébe kávézni, mert a megbízási szerződés nem határozhatja meg a munkavégzés idejét. Sztem a nagy oktatásszervező cégek is megbízási szerződéssel foglalkoztatják az előadót. Márpedig az ilyen továbbképzések is fixen tól-ig tartanak.

Vagy az én eszmefuttatásom túlerőltetett, hogy az ilyen foglalkoztatások és szegény tornakisegítőm között párhuzamot vélek felfedezni?

üdv

Marcsi

 

pasopaso1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. júl. 24, 2008 10:39 am

 

Szia Marcsi !

Nem kel ezt különösen tulbonyolitani. Én megbizási szerződést kötnék a kisegítésre- de olyan megfogalmazással  -   a munkaidőre vonatkozóan hogy az ne legyen szögletesen kontkrét.

PL.  -  én készenlétre kötném a szerződést, amikor igény van  a kisegitő munkájára azonnal készen álljon arra. A rendszeresség igy ki van lőve. A dijazásban pedig havi fix összegben egyeznék ki.

Irok egy példát: egészségügyben a létszámhiány miatt az eü.elltására kötöttünk ilyen szerződéseket orvosokkal, ügyeletre készenlétre, ami azt jelentette, hogy a valaki betegség, vagy egyéb más ok  miatt kiesett,  az ügyeletben tv, szerint  kötelezően biztosítandó szakember pótlását igy oldottuk meg.És ez nem is surolta a szinlelet  szerződés kategóriát .

Üdv:hvanna 

 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: pasopaso1 » csüt. júl. 24, 2008 1:04 pm

Köszi hvanna! Egy kicsit munka-bérszámfejtés ügyben "túlparázok", mert ebben nem bírok 15 éves tapasztalattal, mint a könyvelésben....de az ügyfélnek mindenféle képpen a lehető legjobb, de járható megoldást szeretném ajánlani.

Én is úgy gondolom, hogy a megbízás, ha a szerződést jól kötötték védhető.

Köszönöm mégegyszer

Marcsi

pasopaso1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. júl. 24, 2008 1:14 pm

 

Szia Marcsi !

Nagyon szivesen,  máskor is  ha kell,örülök hogy tudtam segíteni. 

Üdv:hvanna 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. júl. 24, 2008 7:30 pm

Sziasztok! Nem kötözködésképpen írom, de akkor ilyen alapon ha az étterem szakácsa nem bírja a strapát, megbízási szerződéssel foglalkoztathatnának kisegítőt. Konkrét eset volt a következő: egy autóbusz fejtámláján lévő huzatok stb mosására megbízási szerződést kötöttek, amelyet a munkaügyi felügyelőség nem fogadott el. A következő példa szemlélteti jól hogy mi a megbizás: a szomszéd üdülni megy, megkérem hogy vegye ki az ujságokat a postaládámból, és locsolja meg a virágaimat. Nem mondtam meg neki, hogy mindezt mikor tegye, jobb vagy bal kezét használja. Ha az alá-fölérendeltség legkisebb ponton is vélelmezhető, már munkaviszony. Mindez egy munkaügyi felügyelőség által szervezett előadáson hangzott el. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

munkaviszony?

HozzászólásSzerző: pasopaso1 » vas. júl. 27, 2008 8:06 am

Szia Ani!

Köszönöm a választ. Én is pont ezért vacilálok. Ennél a tornasegédnél (én hívom segédnek) alá és fölérendeltség nincs. Egyedül tartaná az órákat. Mivel meghírdetve pontos időben van a foglalkozás ezért akkor. (Ez a viráglocsolástól nagyon nem tér el, mert hiába két hétre utazunk el, a szomszéd józan paraszti ésszel akkor locsol mikor az virág igényli, mert ha kirohad, vagy kiszárad akkor bizony a kutya sem kéri meg többet. A tornasegéd is mehet szerdán 8-10-ig, nem lesz kinek megtartani az órát viszont, ha 13-15-ig megy, akkor szerencsével jár. Ezért hoztam párhuzamnak az Apeh előadó által megtartott továbbképzést. Szerinted a szervező céggel milyen kapcsolatban áll az előadó? Sztem megbízással teljesíti. Van pontos időkikötés? Gondolom igen. Az étterem szakácsa vszínű nem hetente két órára vesz fel maga mellé kisegítőt. Azért gondolom, hogy a szerződés jó megírása a kulcsa az egésznek.

Azért ez a huzatmosás elég érdekes....mire hivatkozott a munkaügyi felügyelőség?

Köszi

Marcsi 

 

 

 

 

pasopaso1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég