Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kocsma bérbeadása

Adatszolgáltatás

Kocsma bérbeadása

HozzászólásSzerző: mats » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumtársak!

Kaptam egy "hetes" adószámot kocsma bérbeadására, mely az én tulajdonom. Havi 70000,- lesz a bérleti díj. Erről én, mint bérbeadó kiállítom a számlát és a 25% forrásadót (70000*25%=17500,-) is feltüntetem  a számlán. Nekem csak a különbözetet, azaza 52500,- fognak kifizetni. Mivel egyéni vállalkozó a bérbevevő, ő fogja a forrásadót befizetni , bevallani és évvégén nekem egy igazolást adni? Ehot kell e fizetnem? Csak a nyugdíjam van, ill. februárban a váll. megszüntettem. Jövőre a 0953-n vallom a váll. eredményemet, a bérbeadást és a nyugdíjat is, összevontan? Vagy nem? Kérném szíves segítségeteket, melyet előre is köszönök. B. János

mats

Kocsma bérbeadása

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 23, 2008 9:14 am

Kedves B. János!

A bruttó bérleti díjból az egyéni vállalkozó köteles levonni az SZJA-t akkor, ha nem egyéni vállalkozás adja bérbe az ingatlant. Választhat a magánszemély, hogy összevonandó jövedelemként kívánja-e kezelni, vagy különadózóként. Ha különadózóként, akkor 25% az SZJA, EHO nincs, mert az éves bérl.díj az 1mill.Ft-ot nem haladja meg.

Év végén a bérbevevő igazolást ad a kifizetett bérl.díjról és a levont SZJA-ról. Ez alapján lehet majd bevallani a 0853-as bevallásban, a többi jövedelemmel együtt.

Üdv: Böbe 

validitas

Kocsma bérbeadása

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. júl. 25, 2008 8:52 pm

Szia János!

Jól látod, nagyjából az általad vázolt helyzet áll fenn. Ahogy Böbe írta EHO 1 MFt éves bérleti dij felett van. Ha csak 70 eFt a havi dij - ilyen adóteher nem fog fennállni. Az, hogy a bérleti dij ill. a vállalkozás jövedelme összevonandó jövedelem lesz-e - szabadon eldönthető majd és nyilván érdemes lesz számolgatni, hogy melyik megoldás az "olcsóbb". A bérleti dij is kezelhető különadózó vagy összevonandó jövedelemként, mint ahogy a vállalkozás jövedelme is realizálódhat nálad jövedelemkivétként -ebben az esetben összevonandó jövedelem, de lehet kvázi nyereség/osztalék is és akkor különadózó jövedelmként adózik majd. Tőled függ, hogy hogy döntesz. A nyugdij nem kérdés, esetedben bevallási kötelezettség alá esik és része az összjövedelemnek még akkor is ha a ráeső adót nem kell megfizetni.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Adatszolgáltatás