Adófórum

Adózási és számviteli információk

TEAOR-ev.igcsere

Egyéni vállalkozók

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: potoczki » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

ma az egyik ev.ügyfelemet elküldte az okmányirodás hölgy ( igazolvány-csere miatt ment) , azzal a felkiáltással , hogy nem kell lecserélnie a vállk.ig-át , mivel az Apeh automatikusan átfordította a tevékenységét , azaz nincs "kijelölve" , hogy bejelentse a tev.gét TEAOR 08 szerint . ez eddig rendben is van , de kérdem én , a vállk.ig-ban véletlenül nem kellene benne lennie a tevékenységnek ? a tevékenységet meg nem csak úgy "odabigyesztjük" az igazolványba , hanem a TEAOR számmal határozzuk meg ... ?

szóval most ilyen esteben kötelező-e a vállk-i igazolvány cseréje, vagy nem?

Viki 

potoczki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jún. 26, 2008 9:38 am

Én már átvezetettem, s megkérdeztem, hogy mindenkinek kötelező-e a váll.ig.csere. Közölték, hogy igen: most végig mennek a váll.igazolványban szereplő tevékenységeken abból a szempontból is, hogy rendelezik-e az ev. az ahhoz szükséges végzettség, stb. feltételekkel.  Aztán majd jövőre állítólag újból cserélni kell, mert akkor meg az ev.igazolvány formátuma fog megváltozni.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jún. 26, 2008 9:38 am

Szia Viki!

Ugyanígy járt az egyik kozmetikus ügyfelem a múlt héten. Időpontja volt a cserére, s az okmányiroda ügyintézője azt mondta, hogy neki nem kell kicserélnie, mert jól fordították át. Azt mondta az ügyintéző, hogy írjon egy kérelmet, amelyben mégis kéri a cserét, s egy új időpontban ki fogja cserélni. Csak megjegyzem, hogy én áprilisban cseréltem, nekem is jó volt az átfordítás, s szó nélkül kicserélték a vállalkozói igazolványomat. Lehet, hogy "fentről" kaptak valami utasítást, amit mi nem ismerünk.

Üdv. Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: erdoapolas » csüt. jún. 26, 2008 9:57 am

Szia Viki!

Marinak már említettem korábban, hogy egyéni vállalkozónak, kis élelmiszer üzlete van, neki sem cseréltek igazolványt. Itt is jó volt az átfordítás, újat meg nem kért, maradt a régi.

Üdv.: Marcsi

 

erdoapolas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: potoczki » csüt. jún. 26, 2008 10:06 am

A legszebb az egészben , hogy eleddig ilyen eset még nem is volt ..., szó nélkül átcserélték mindenkiét , akkor is , ha jól volt átfordítva! egyébként itt is egy kozmetikusról van szó . de akkor sem értem : magában a vállki.ig.ban nem a teaor-szerinti tevékenységnek kell szerepelnie ?nem értem ...

Viki 

potoczki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: erdoapolas » csüt. jún. 26, 2008 10:26 am

Viki!   Valójában én sem látom tisztán az egész TEÁOR dolgot.  Pl. van kettő egy.vállalkozó, teljesen egyforma tevékenységet végeznek, az egyiknek teljesen átfordították, amig a másiknak csak részben, és neki még fizetni is kellett 3000ft-ot .  Marcsi

 

erdoapolas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: potoczki » csüt. jún. 26, 2008 10:30 am

felhívtam a két felet :

helyi apeh : az egyéni vállalkozói igazolványban a tevékenységnek szerepelnie kell TEAOR szerint ...

helyi okmányiroda : nem kell a TEAOR szám , csak a tevékenység megnevezése , merthogy a számlán sem kell  szerepeltetni ...(mondom neki az az szj szám) , de végülis ha valaki nagyon akarja akkor kicserélheti...

üdv,Viki 

 

potoczki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: K.ZS. » csüt. jún. 26, 2008 10:30 am

Szia!

 

Egy hete voltam én is cseréltetni. Engem simán átfordítottak, mégis kellett újat kapnom pont a TEÁOR miatt. Javasolni tudom, hogy ha valaki így jár, hogy elküldik, meg hogy írjon kérvényt stb... hívassa ki a vezetőt és kösse az ebet a karóhoz, hogy márpedig neki jár az új igazolvány és hogy kötelező kicserélniük.

Aztán majd nekiáll a vezető telefonálgatni és ki fogják adni az új igazolványt, mivel ki kell adniuk.

 

Egyébként 1 óra alatt (tényleg csak 1 óra volt) megkaptam az új igazolványomat, viszont sok ügyfelemet visszahívják napokkal később.  Kerület és városfüggő, én a III. kerülethez tartozok és ott nagyon gyorsak. Azt nem értem, ha a III. kerületbe 1 óra alatt le tudják zongorázni az egészet, akkor miért tart ez több napig máshol....

Zsu 

K.ZS.
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

TEAOR-ev.igcsere

HozzászólásSzerző: K.ZS. » csüt. jún. 26, 2008 10:38 am

Ismét sziasztok!

 

Ami még nem tiszta ezzel a vállalk.igazolvány mizériával kapcsolatban:

 

1. engem át tudtak simán fordítani, most akkor kell jelentenem a 08T101E-n az új TEÁOR-t vagy majd az önkormányzat?

2. az egyik ügyfelemnek a főtevékenységét át tudták fordítani, az egyik melléktevékenységét nem. kell küldeni a 08T101E-t?

3. (gondolom kitaláltátok) ha nem tudták átfordítani a főtevékenységet, akkor kell küldeni a 08T101E-t? szerintem ilyenkor kell küldeni, csak nem tudom, hogy változást kell ikszelni és csak a főtevékenységet kell beírni, vagy újként kell bejelenteni és az összeset fel kell sorolni?

Zsu 

K.ZS.
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 116 vendég

cron