Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ketyeg a Teáor-bomba??

Adatszolgáltatás

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » kedd jún. 17, 2008 3:09 pm

Ezt meg én kaptam ma hirlevélben:

A TEÁOR átsorolás csak az ügyvéd díjába kerül
2008-06-17 , Forrás: MTI

Több tízezer forintjába is kerülhet egy cégnek a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerének (TEÁOR) megújulása.

A cégbíróságnak július 1. helyett elég az év végéig bejelenteni a TEÁOR számok változását, ez csak az ügyvéd díjába kerül, mivel az igazságügy miniszter rendelete szerint ezt a változást nem kell közzétenni, tehát díja sincs. A cégbírósági módosítás ügyvédi munkadíja változó, általában 10-50 ezer forint.

A gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerének (TEÁOR) új változatát egy 2006. decemberi EK rendelet hirdette ki. Az egész unióban ezt kell alkalmazni - kötelezően - ez év első napjától. Az új TEÁOR'08 és a korábbi TEÁOR'03 közti fordítókulcsot a KSH készítette el, de ez nem tudja kezelni azokat az új tevékenységeket, amelyek a korábbiak megbontásával jöttek létre. Az új osztályozási rendszer ugyanis sokkal részletesebb az előzőnél.

A cégbíróságok automatikusan átsorolták a cégjegyzékekben azokat a tevékenységeket, amelyeket a fordítókulccsal megtehettek, de a többit a cégnek magának kell kezdeményeznie. Erre az igazságügy miniszter rendeltben szabott határidőt, amely 2008. július 1. volt, de ezt a múlt héten kitolta az év végéig.

A tevékenységi körök azonban nem csak a cégjegyzékben, hanem az APEH-nél is megjelennek, ahol a módosítást szintén el kell végezni. A múlt év végi adótörvény módosító csomag úgy rendelkezett, hogy ami a fordító kulccsal rendezhető, azt az adóhivatal ez év január 31-ig módosítja, de az egyéni átsorolásokat itt is július 1-ig kell kérni. Miután ezt a határidőt törvény írta elő, azt módosítani is csak törvénnyel lehet, a parlament viszont legközelebb csak ősszel ül össze.

Az adóhivatali TEÁOR módosítás a gyakorlatban úgy történik, hogy a cégjegyzék módosítására készített kérelem alapján a könyvelő állítja ki az adatmódosító lapot.

Van még egy július 1-i határidő, ez pedig az új gazdasági társasági törvénynek való megfelelés. Amely cég társasági szerződése megfelel az új szabályoknak, annak elegendő erről egy nyilatkozatot küldenie a cégbíróságnak. Hasonló úton oldható meg az a módosítás, amikor csak a taggyűlést kell átírni tagok gyűlésére.

Az MTI által megkérdezett ügyvédek elmondták, hogy az ügyfelek két módosítást szoktak még kérni a társasági szerződésben. Az egyik az, hogy a betéti társaságnál munkaviszonyban is el lehessen látni a képviseletet. Ha ez szerepel az okmányban, akkor kedvezőbb a képviselő adózása. A másik gyakori módosítás az, amikor lehetővé teszik a kft. ügyvezetőjének a határozatlan idejű megbízását. A bt-nél egy kül- és egy beltag esetén ez eddig is így volt, de ahol a tagok száma több, ott szintén határozatlanná kell tenni a képviselő megbízatását a társasági szerződésben a betéti társaságnál is ahhoz, hogy ne kelljen a határozott idő lejártával újra választani és e tényt átvezetni a cégjegyzéken.

Ebben a témában bővebb információk:
VTSZ, SZJ, TEÁOR, FEOR, ÁFA kereső szoftver

További hírek, információk: www.ugyvezeto.hu

lelik.istvan

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. jún. 18, 2008 6:05 am

Sziasztok! Az előbb voltam az Apeh honlapon , mindkét 17-i TEÁOR tájékoztató eltűnt, láttátok?. Akkor most hol tartunk? Márti
viragmarta60

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. jún. 18, 2008 6:17 am

El kellene zavarni ezt az idióta bandát a jó bús fenébe.....  ÉLJEN A BÜROKRÁCIA EGYSZERŰSÍTÉSE!!
szedlacsek

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jún. 18, 2008 8:23 am

Sziasztok! Most jöttem meg az okmányirodából, kifaggattam az ügyintézőt, aki egyébként nem ma kezdte a szakmáját és azon kívül, hogy hozzáértő - készséges is volt. Tegnap én is elolvastam az APEH portálon amit Mazsi5 betett és olyan ideges lettem, hogy már nem is reagáltam. Mára valóban eltüntették mindkét "segítő" tájékoztatójukat, kár, hogy ide nem idéztük be egy az egybe, mert akkor itt legalább meglenne milyen félrebeszéddel,  akarnak az adózók segítségére lenni!!  De erről ennyit.

A Mari által betett IRM módosításban valóban módosították a végső határidőt dec.31-re, lényege az első változáskor, de legkésőbb dec.31-ig kell eleget tenni a TEAOR-os cirkusznak.

Okmányiroda:  minden ev-nek cseréltetni kell a vállakozói igazolványát, az első változáskor, de legkésőbb dec.31-ig. Kicserélték a vállakozóimat, kérték nemcsak a mérlegképes oklevelet, hanem a PM igazolványt is. A vállakozói igazolványban sehol nem szerepel az oklevél száma, vagy PM regisztrációs szám, de Ő rögzítette a gépbe.  Szerepelt a vállalkozóimban egyéb nem bolti kisker - kérték volna a kereskedelmi, vagy boltvezetői valamilyen igazolást, de közöltem, hogy nem érdekes, törölje. Ekkor jött a 3000 Ft-os kincstári csekk. Most nézem a kapott vállakozói igazolványt és látom egy dolog még benne maradt, amit eredetileg töröltetni akartam: egyéb termék ügynöki nagykereskedelme m.n.s., (ehhez ezek szerint nem kell semmiféle kereskedelmi dolog), ez ott elkerülte a figyelmem, mert amit mondott az ügyintéző még a látásom is elment, úgy kellett neki mutogatni, hol írjak alá.....

Látom Szedlacsek is ki van bukva, én írok még egy adalékot, amitől meg én buktam ki:  az ügyintéző mondta, hogy jövőre ujból találkozunk, de ne ijedjek meg, fizetni majd nem kell. Mire én: nem hiszem, hacsak vissza nem adom a vállakozóit jövőre. Mire Ő: a  jövő évben is  minden vállalkozói igazolványt cseréltetni kell.  

melcsi62

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. jún. 18, 2008 8:59 am

Mint ismert: a társaságok az eredeti június végi határidő helyett év végéig kaptak haladékot TEÁOR számaik módosítására. Miután ezt miniszteri rendelet szabályozta, az igazságügyi tárca maga elvégezhette a módosítást. Az egyéni vállalkozókat viszont törvény kötelezi a TEÁOR számok módosítására július elsejéig. Márpedig törvényt csak a parlament módosíthat. Erre azonban már csak ősszel van lehetőség.

Ezt próbálta kikerülni a gazdasági és igazságügyi miniszter azzal, hogy levélben jelezték az okmányirodáknak: módosulni fog a jogszabály. Intézkedésük azonban a közigazgatási szakértők szerint jogi aggályokat vet fel, mert egy miniszteri levél nem bírálhat felül egy hatályos törvényt.

- Jogilag helytelen megoldást választottak a tárcavezetők, hiszen arra kérik az okmányirodákat, hogy a hatályos törvénytől térjenek el - mondta a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely egyetemi tanársegéd.

(hírTV, Magyar Nemzet)

Hogy rohadna rájuk az ég.... Majd ha én követek el valami törvénytelenséget, akkor majd én is irok egy levelet, hogy ne foglalkozzanak vele, mert módosulni fog a jogszabály....

Elképesztő... és  még ezek ugatnak jogállamról????? 

szedlacsek

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. jún. 18, 2008 9:32 am

Melcsi azt írja, hogy jövőre megint.....
mazsi5

Ketyeg a Teáor-bomba??

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jún. 18, 2008 9:57 am

Attól függetlenül tényleg rájuk .. ahogy Szedlacsek írja, mert ezt az óriási fejetlenséget, káoszt, zűrzavart amit csinálnak, ép eszű ember már képtelen felfogni. Most napok óta megint csak ez ügyben kutakszik és telefonálgat az ember, az ügyfelek sem értik mi van, azt hiszik a könyvelő a sík hülye, stb...

És emellett persze a napi teendőink nem haladnak rendesen.

Üdv. Kata 

kovalkata

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás