Adófórum

Adózási és számviteli információk

Off-shore kontra magyar cég

Nemzetközi adózás

Off-shore kontra magyar cég

HozzászólásSzerző: Agardy » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

"A más országban bevett off-shore cégekbe-utalás állítólag egyre szokásosabb megkerülési forma. Ezekben az esetekben csupán az a kérdés, hogy amikor a pénzt már nemcsak fialtatja, hanem haza is akarja hozni, azt hogyan teszi majd meg? A „menekítés” időszakában idáig ritkán jut el a gondolkodás…" forrás: Adózóna

Kérdés: van egyáltalán legális útja-módja annak, ha valaki egy off-shore cégbeli nagyobb pénzösszeget (több száz milliós nagyságrend) szeretne magyar cégnek átutalni? Szintén saját Kft. Milyen adóügyi szabályok érvényesek erre vonatkozóan? 

Köszönöm a segítségeket előre is. 

Agardy
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Off-shore kontra magyar cég

HozzászólásSzerző: MonokiM » kedd máj. 13, 2008 1:46 pm

Szia Agárdy!

Ebben az esetben két cégről van szó akkor is, ha esetleg ugyanaz a magánszemély a tulajdonosa.

Általában cég cégnek számla ellenében utalgat. A számla valós üzleti esemény/szerződés következménye, ellenkező esetben beszélnek fiktív számláról. Jó, tegyük fel, van ilyen valós üzleti/gazdasági esemény, meg számla, meg utalás. A magyar cég befizet 16% tása + 4% külön + 2% ipűz. adót.

Végülis az egész off shore lényege ill. ennek az egésznek a végén álló magánszemély jövedelemszerzése minél kevesebb adóteherrel, azonban ő ebben az esetben még befizeti a 25,35% osztalékadót és a 14% EHO-t is. Ezzel a módszerrel így juthat a pénzéhez.

Ritka eset, ha cég akarja hazahozni a pénzt, gyakoribb, ha magánszemély. Ő szépen itthon osztalékként leadózza az off shore osztalékát. De még ez is ritka eset. Gyakoribb a kinti anoním magánszámla nyitás, ahonnan személyesen kiszedegetheti adómentesen a pénzt. Gondolván, hogy ezt senki/semmi sem tudja meg.

Kiváncsi vagyok a többiek véleményére is. Üdv.: Margit

MonokiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Off-shore kontra magyar cég

HozzászólásSzerző: wincheszter » kedd jún. 17, 2008 6:29 pm

Szia!

Magánszemélyként abban az esetben tud talán a legolcsóbban jövedelemhez jutni, ha a kinti cégből osztlékként felveszi a pénzt. Persze csak akkor adómegtakarítás, ha az adott országban bejelentett lakcímmel rendelkezik és az adott ország szerint belföldinek minősül. Ebben az esetben a kettős adóztatásról szóló egyezmények szerint kint adózik. Ha 183 napnál többet tölt kinnt (igazolni kell) akkor is kinn adózik, de Mo. adóterhet nem viselelő járandóságként be kell vallani (esetleg adósávot ugrik, ill.elveszti az adókedvezményeket).

Esetleg még tiszteletdíjként felveszi kinn a jövedelmet, ez egyértelműen kinn adózik az egyezmények szerint. Kérdés: mi minősül igazgatói tiszteletdíjnak vagy más ehhez hasonló kifizetésnek. Erre még keresem a választ!

wincheszter
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Off-shore kontra magyar cég

HozzászólásSzerző: szensav » csüt. aug. 07, 2008 6:58 pm

Minden további nélkül adhat offshore cég kölcsönt egy magyar társaságnak, vagy akár alapíthat is egyett negas törzstőkével.
szensav
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég