Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tánya önrev. esetén kell-e büntetésre számítani

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: ljlja » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A 2007 okt.20-i 11.es számu APEH értesítőben az adóbevallás önellenőrzéssel történő helyesbítéséről szóló irányelvben (3pont f)a TÁNYA előleg bevallás önellenőrzésének lehetőségéről olvastunk,kérdésünk ha a 0729K bevallást önellenőrizzük ,mert több lenne a feltöltési kötelezetségünk ,befizetjük az adót,önellenőrzési pótlékot,kell-e adóhatósággal késedelmi pótlékkal számolnunk.
ljlja

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 29, 2008 9:56 am

Szia!

Szerintem nem. Mert az önellenőrzési pótlék kiváltja a késedelmit.

(Anno volt is arról moralizálás, hogy azáltal, hogy a feltöltésről bevallást kell beadni, megadták a lehetőséget az önellenőrzésre is, így tulajdonképpen megteremtették a lehetőséget arra, hogy az adózók - már akik észnél vannak - kikerüljék a "büntetést".

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd ápr. 29, 2008 12:26 pm

Sziasztok! Ha kevesebb lenne a feltöltési bevallásom, én is az tenném amit javasoltok.

De véleményem szerint, önmagában az egész 0729K bevallás egy "hülyeség", mert  így igazándiból azt is önellenőrizni kellene, ha több volt a feltöltésről a bevallás. Hogy miért nem elég maga az összegszerű feltöltés, azt én nem értem. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: oinformáció » csüt. máj. 01, 2008 10:40 am

Szia ljlja!

At APEH értesitő éppen azt irja, hogy a társasági-adóelőleget nem lehet önreviziózni.

Az Art. 4.& (3) bekezdése szerint az adóra vonatkozó szabályokat abban az esetben kell az adóelőlegre alkalmazni, ha az Art. másképpen nem rendelkezik.

Minthogy az adóelőleg összegének módositására az Art 42.&(2)-(4), illetve (6) bekezdése az adó önellenőrzéssel történő korrekciójától eltérően rendelkezik. Tehát erre az önellenőrzés szabályai szerint nincs lehetőség.

Alábbi lehetőségek vannak:

Ha a számítások eredményeképpen többet kell fizetnie, ezt megteheti, ezáltal kvázi tulfizetése lesz a folyószámlán, ezáltal elkerülheti az esetleges adóhiányt, birságot, késedelmi pótlékot (mivel esedékességkor a folyószámla túlfizetést mutat és természetesen most is ott van).

Ha a számítások eredményeképpen kevesebbet kellene fizetni, ezt az adóhatóságtól kérelemben lehet kérni és csak ez alapján módosítható az adóelőleg.

Szia oinformáció

oinformáció

Vissza: Ellenőrzés