Adófórum

Adózási és számviteli információk

GYES melletti EV. megszünése után

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: furio » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

GYES melletti EV. 2007. januárban állított ki egyetlen számlát, utána a tevékenységet személyesen nem folytatta, effektíve munkát nem végzett, s vállalk. igazolványát szeptember hóban vissza is adta.

Havonta jelentettük a minimálbér utáni kötelezettséget, s mostanában olvastam itt a fórumban, hogy arra az időre, amikor nem folytatta a tevákenységet személyesen, nem is kellett volna megfizetnie a járulékokat. Jól értelmezem, akkor sem, ha nem volt alkalmazottja?

Ha nem kellett fizetnie, szeretném az egészet önellezőrzéssel visszacsinálni, de nem vagyok biztos a dolgomban, és nem találkoztam, még olyannal, hogy megszünés után hogyan lehet, ill. lehet-e még önellenőrizni, bár elvileg 5 évig lehetne ha jól tudom.

Kérem, ha valaki tud segítsen, mert ügyfelem amúgy sincs jól anyagilag eleresztve, s ha lehet ezzel segíthetnék rajta, viszont magamnak nem szeretnék bajt abból, hogy helytelenül értelmezek valamit.

Előre is köszönettel: furio 

furio

HozzászólásSzerző: furio » szer. ápr. 30, 2008 8:21 am

Sziasztok!

Vagy nagyon nagy hülyeséget kérdeztem, vagy nagyon nehezet, hogy senki nem válaszolt!

Valószínű az előző!

Bocs, Furio 

furio

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. ápr. 30, 2008 8:31 am

Igen 5 éven belül nyugodtan lehet önellenőrizni. De nem írtad, hogy milyen egyéni vállalkozó voltál: Átalányadós, vagy EVÁ-s, vagysimán SZJA-s bevételi költségnyilvántartásos?

Aztán felteszed a kérdést, hogy akkor sem ha nem volt alkalmazottja?? Pontosítanod kelle a kérdésedet, hogy volt-e alkalmazottad. Mert egy ilyen fórumban kifjteni, hogy ha volt alkalmazottad, akkor mi van, meg nem volt akkor ... az hosszú.

Csak találgatni lehet: Ha bevétel-költségelszámolásos SZJA-a egyéni vállalkozó voltál főfoglalkozásúként, s a GYES idejére havonta bevallod járulékokat (Nyugdíj 21%, Eü.bizt.jár.8%, vállalkozói járulék 4%)  költségként elszámoltad a bevételeddel szemben, akkor a GYES idejére hibásan benyújtott bevallásaid önellenőrzése után az SZJA bevallásodat is önellenőrizni kell.  A GYES ideje alatt, táppénz - egyéb Tb. törvény szerint kieső - időszak alatt a minimum járulékfizetési köelezettséged nem lett volna, hiszen a tevékenységet sem folytattad.

Az, hogy az egyéni vállalozó saját maga után miket kell, hogy bevalljon és befizessen, azt nem befolyásolja, hogy alkalmazottai tekintetében mi mindennek kell eleget tennie.

Szerintem adjál meg pontosabb infót, biztosan fognak válaszolni. 

mazsi5

Vissza: Egyéni vállalkozók