Szia!
Mi is megfutottuk ezt a kört. Egyéni vállalkozói formát választottunk a lányomnak , hobby boltot nyitott.
Kellett erkölcsi bizonyítvány ( ez volt időben kb. két hét ), valamint az okmányiroda által adott adatlapot kellett kitöltenünk és a vállalkozói igazolvány megvolt egy nap alatt. Még az Apeh-hoz kellett a 07T101E lapon bejelenteni azt, hogy hol őrizzük az iratokat. ( Mivel bolt, kellett még az Önkormányzattól a működési engedély, ez kb. 1 hét volt)
A vállalkozói igazolvány kiváltásához igazolni kell a végzettséget vagy a fiadnak, vagy alkalmazottnak, különben nem adják meg .
A terhek:
Közép, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói/hallgatói jogviszony melletti egyéni vállalkozónak nincsen járulékfizetési kötelezettsége mindaddig, amig nem realizál vállalkozói kivétet, azaz nem vesz ki saját célra a vállalkozásból.
Amennyiben van kivét, a fizetési kötelezettség alapja a kivét, mely után fizetendő járulékok: 29% társadalombiztosítási járulék, 8,5% nyugdíjjárulék, 4% egészségbiztosítási járulék 1950.-Ft tételes egészségügyi hozzájárulás csak hallgatói jogviszony esetén.
Az hogy meddig hallgató az más kérdés. Szerintem addig, amíg van tárgya , jár az egyetemre/főiskolára . Amennyiben csak a szakdolgozat/diploma van hátra, már nem számít tanulónak.
Vállalkozói szja-t pedig nem kell fizetni még a törvény által előírt jövedelem minimum után sem a tevékenység megkezdése évében és az azt követő évben, amennyiben a tevékenység megkezdését megelőző 36 hónapban nem folytatott egyéni vállalkozói tevékenységet.
Már próbálkoztam a válaszadással pár perce, de valamit nem jól csinálhattam, mert nem tudom hova lett. Ha mégis kétszer tettem meg, bocsi
Zsuzsi