Szia!
Én úgy tudom, hogy ha a fordított áfás szolgáltatás mellé anyagot is számlázunk, akkor az egész számlát a fordított adózás szabályai szeritn kell kiállítani. A számlán nem szükséges neki tételesen folsorolnia a felhasznált anyagokat, viszont egy vállalkozásnál kötelező valamiféle nyilvántartás a készletekről, hisz a készletek nagyságának mindig bizonyíthatónak kell lenniük. De a számla kiállításánál nem kell foglalkozni vele: munkadíj || anyag.
Üdv. Kata
Szia! Nem anyagokat adtok el, hanem egy építőipari szolgáltatást végeztetek. Tehát a megállapodott (telj.igazolás alapján elfogadott) díjat számlázod "nettó", ÁFA: ÁFA fizetésére a vevő kötelezett (feltéve természetesen, hogy a vevő is olyan ÁFA alany, aki a fordított áfá-ban ÁFA alanynak minősül) . A számla végösszege a "nettó"összeg. A vevő: neve,címe résznél a számlán kötelesek vagytok szerepeltetni a vevő adószámát., valamint aláíratni a vevővel egy olyan nyilatkozatot, mellyel tudjátok igazolni, hogy legjobb tudomásotok szerint a vevő lehet alanya a fordított áfa-nak.....elvárható tőle az ÁFA fizetés .. / A teljesítés igazolásban tájékoztató jelleggel sokan szerepeltetik, hogy milyen anyagokat építettek be, stb. - amiből végül is az mindkét fél által elismert teljesitmény érték is kiderül).
Ami anyagokat megvettetek, azt felhasznált anyagköltségként számoljátok el, a számlákban szereplő ÁFÁ-tartalmat (feltételek megléte esetén) levonható ÁFA-ként .
Gondolom nem fűtés szerelvények, stb. kereskedelmével (áru értékesítés!!)l foglalkoztok, s nem is 10 db csavart stb-t adtok el a vevőnek (bontatlanul,stb), hanem fűtésszerelést számláztok, mert ezt a tevékenységet válalltátok fel akár saját vásárolt anyagok felhasználásával. Üdv.
Szia Vireg!
A fűtésszerelés, mint karbantartás, vagy fenntartás a 142 § alapján fordítottan adózik. Számlát nettó módon állítod ki. Valószínű, hogy van szerződésetek is, ott sem árt feltüntetni, hogy mivel FAD alá eső ügylet, így az áfa tartalom nem kerül a munkadijra külön megnevezve. Amennyiben anyagot vásárolsz, mivel az termékértékesítés, annak az áfáját bevallod és visszaigényelheted, (ha egyébként jogosult vagy rá). A szolgáltatást számlázzad szerintem egy számlán, és így az anyagköltség, mint járulékos vonzata a főszolgáltatásnak szintén fordítotan fog adózni. Több komponensű számlázásnál a főszolgáltatás szerint adózik az egész számla. Vagyis a számlát kiállítod nettó módon, és a befogadó fél fogja feltüntetni, bevallani, befizetni, visszaigényelni az áfát.
A számlán tüntesd fel, hogy FAD alá eső szolgáltatás, vagy hogy a 142 § alapján a vevő fizeti az áfát.
Üdv Etus
Szia!
Mi van azzal a megjegyzessél, hogy a nagyobb tétel áfája számít?
Mondjuk a szerelő veszi a kazánt is, és számlázza felszereléssel együtt. Pl napkollektornál jóval nagyobb a napkollektor összege, mint a szerelésnél. Ilyenkor is fordítottan adózik? Az én olvasatomban nem.
A kollektort eladja, ez kereskedelmi szolgáltatás, ami jóval nagyobb értékű, mint a szerelés.
Szia!
Nem a nagyobb tétel ÁFÁ-ja számít, hanem azt kell megállapítani, hogy mi a fő-, és mi a melléktevékenység.
Ha egyébként kazánok szerelésével, karbantartásával foglalkozik, az lesz a főtevékenység, ehhez veszi meg az anyagot. Így fordítottan fog ÁFÁ-zni.
Üdv. Andi
Sziasztok!
Kedves Andulka, Vörösgém, Simke, Kovalkata, Melcsi62!
Bocs, hogy csak most reagálok, de kis vismajor helyzet volt. Nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, igazán hálás vagyok, mert ha nem segítetek, rosszul csináltam volna, már látom. Igazán profik vagyok! Még egyszer köszi, jó munkát mindenkinek.
Vireg
Kedves Melcsi62!
Köszönöm a segítséget, bár a többiek is egyetértettek veled, de mivel Te voltál az első igazán részletes, pontos válaszadó, ezért a Te válaszodat fogadom el.
Még egyszer nagyon köszi! További jó munkát, üdv.: Vireg
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 37 vendég