Adófórum

Adózási és számviteli információk

Leltár többlet - selejtezés

Számvitel

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ti hogyan kezelnétek az alábbi készleteltéréseket:

1) Leltározás során többletként fellelt a cég árut, melyek a szállító által megküldött listán nem szerepeltek, így beszerzési áruk sincs. A szállítónak szokása, hogy van amiből többet csomagol be, van amiből kevesebbet. Szóval a többletként felllelt árut kell-e könyvelnem, vagy elég lesz csak eladáskor elszámolni árbevételként? (Ez egyik könyben azt olvastam, hogy piaci értéken: T261 K989, ezt elhatárolni halasztott bevételként: T989 K483, majd eladáskor feloldani: T483 K989. De akkor mi lesz a 911-el és a 467-el?)

2) Selejtezett áruk: ez a T869(hiányzó, megsemmisült...) K261-re kell könyvelni? Ilyenkor ugye nem kell már az áfával foglalkozni? (mivel beszerzéskor levonta) Eddig ez nem okozott problámát, de most itt nézegettem ezt a könyvet amiből fenti kontírozást is idéztem, és bevallom ettől egy kicsit összezavarodtam.

A segítségeteket előre is köszönöm, Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. feb. 24, 2008 10:04 am

Szia Kata!

A fellelt áru, mint ahogyan Te is írtad rendkívüli bevétel. Piaci értéken, ami természetesen ÁFA nélkül értendő elhatárolod.Értékesítéskor kiállítják a szokásos számlát ÁFÁ-san. Én így könyvelném:

T311-K 261, K467;  T483-K989

Szerintem továbbra is marad a rendkívüli bevételek között, nem kell 911, mert fellelt áruról van szó.

A selejtezéskor már nem szoktunk az ÁFÁ-val foglalkozni. Úgy jó, ahogy írtad.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. feb. 25, 2008 3:23 pm

Szia Kata!

Az értékesítés könyvelése szerintem így lenne korrekt:

T311 - K911, K467 és kivezetem a készletről: T814(elábé) - K261. Így az iparűzési adóba sem kavar be. Az elhatárolást pedig feloldanám, T483 - K989, így bevételre tulajdonképpen értékesítéskor kerül (a 911-814 lenullázza egymást).

A selejtezéskor áfával nincs teendő, de csak akkor mehet ez gond nélkül a 8-asba, ha nem merül fel a szándékosság, gondatlanság, stb, stb...

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. feb. 25, 2008 3:31 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, megnyugtattatok. A selejtbe nyugodtan mehet gond nélkül, talán elég ha annyit fűzők hozzá hogy kínai alkatrészek... :)

Üdv. Kata

kovalkata

Vissza: Számvitel