Adófórum

Adózási és számviteli információk

SZJA bevallás 15. lapja

Egyéni vállalkozók

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: Zsanci » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Bocsi előre is, elég primitív kérdéseket fogok feltenni, de még nem csináltam egyéni vállalkozói SZJA bevallást, és kellene egy kis megerősítés.

1. Bevétel: 15-01. lap 387. sor: ide csak a 2007-ben készhez kapott, vagy bankszámlára beérkezett bevételt kell beírni, ugye? (az nem számít, hogy van egy számla, aminek a teljesítése 2007. december, de ennek az összegét csak 2008. januárban utalták át). "A bevétel megszerzésének időpontja a költség elszámolásának napja" - ebből gondolom, hogy így van.

2. Vállakozói kivét: 15-01. lap 387. sor: ide csak a nettót (40 937Ft) kell beírni? (65 500 bruttó - SZJA - járulékok= 40 937Ft/hó). És ide is csak a 2007 évben felvettet kell írni? (ha a decemberit 2008. jan. 10-én vette fel, akkor azt nem kell beírni?)

3. Nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék: 15-01. lap 392. sor: ide a 29%-ot kell csak beírni, vagy ide jön hozzá a vállalkozói kivétből levont 8,5% nyugdíj, és 7% eg.bizt járulék(persze csak ha a váll. kivéthez nettót kell írni)? Itt is meg kell nézni, hogy mennyit fizetett be 12. 31-ig, vagy a decemberihez kapcsolódót is be kell írni, függetlenül a kifizetés dátumától?

Az EHO és a vállalkozói járulék (VJ-csak ha a vállalkozói kivéthez a nettót kell írni) elszámolható költségként? 15-01. lap 394. sorába kell írni?

Köszönöm, Zsani

Zsanci

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 15, 2008 3:29 pm

Szia Zsani!

1., 2007.évi bevétel, amit 2007-ben pénzügyileg teljesítettek, tehát a 2008-ban átutalt nem tartozik bele(kp||bankot is kell nézni)

2., vállalkozói kivét: a bruttó összeg a költség, tehát ide ezt írjuk, nem a nettót. Az utolsó havit számold el 2007. dec. 31-ével, s így az utolsó havit is bele tudod tenni. Én a kivétet mindig hó utolsó napjával számolom el, nemcsak decemberben, hanem év közben is

3., itt csak a 29% szerepelhet. A váll. kivétből levont eb||nyb nem ktg, levonáskor egyéb adóalapba nem számító bevételként könyveljük, befizetéskor pedig egyéb adóalapot nem csökkentő kiadás. A 29% ezzel szemben befizetéskor adóalapot csökkentő költség.

A tételes eho költségként elszámolható, a vállalkozói járulék úgyszintén. A váll.járulék alapja az eg. bizt. járulék alapja, az esetek döntő többségében a váll.kivétnek megfelelő összeg. Tehát a bruttó kivét(jelen esetben 65500) után fizeti a 4% váll. járulékot.

Arra kell figyelni, költségként, tehát adóalapcsökkentőként a megfizetett összegek számítanak.

Az eho és váll. jár tehát a minden egyéb költségek között szerepel a bevallásban.Üdv:Nelly

tothkornelia69

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: Zsanci » pén. feb. 15, 2008 4:06 pm

Szia Nelly!

Köszönöm a válaszokat. Egy dolog nem egészen világos. Beírom költségnek a 387. sorba a vállalkozói kivétet. (pl. nekem 2 havi van, ha a decemberit is beírom: 131 000 Ft.). A megfizetett vállalkozói járulékot pedig (ez így csak 1 havi lesz, mert a decemberi hónapit csak januárban utalta át az APEHnak) 2 620Ft, beírom a 394. sorba. Így ez nem szerepel duplán? Mert nekem az is benne van a bruttó vállalkozói kivétben:

65 500 - 11 790SZJA - 5 568NYJ - 4 585EBJ - 2 620Vállalkozó járulék. Így jön ki nekem a 40 937 nettó váll. kivét, s ezt az összeget veszi ki havonta. Vagy nem jó így a számfejtésem? Mert ha jó, akkor duplán írnám be az SZJA bevallásba költségként a vállalkozói járulékot, nem?

Teljesen belekeveredtem, bocsi.

S azóta még mással is szenvedek. 401 sorom: 153 330Ft. Kitöltöttem a 17-es lapot II. tábláját, meg a 23,24,25 sort. Ott kijött, hogy a 21. sor, jövedelem-nyereség minimum: (315 800*0,02) 6 316 Ft. A 22. sorba beírtam az 1-es kódot, a 15-02. lap 401 sorába beírtam az X-et, a 13-as lapon meg beírtam a 4-es kódot. Szerinted jó ez így?

Még egy kérdés. Az 500 km-es (átalány, elszámolás nélkül) gépjárműköltséget csak saját gépjárműre számolhatom el? Ha a húga nevén van szgk., de nem ugyanott laknak, akkor nem?

Köszönöm, Zsani

Zsanci

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 15, 2008 4:33 pm

Az egyéni váll. esetében a váll. járulékot nem a kivétből vonjuk le (hanem a kivét után fizeti meg), a társas vállakozásnál van az, hogy a bruttó bért terheli a levonás, és ott nem költség. A havi vállalkozói bér a következő:

bruttó bérköltség:65.500.- (ktg az egész)

levonások: eb||nyb||szja  (VÁLL.JÁR: NEM!!!)

egyéb adóalapba nem számító bevétel: a levonások (tehát ezt visszavételezzük a pénztárba), az APEH-hoz történő befizetéskor ez nem költség, hanem egyéb kiadás, ami adóalapot nem csökkent. A váll.jár befizetéskor költség.

Én a II-es táblát nem töltöttem, de úgy nézem jó így. Remélem más is hozzá szól.

Gk.ktg.:a járművek költségénél úgy írja a tv, hogy saját tulajdonú, ide értve a házastárs tulajdonát... A húga nevén lévőt legfeljebb bérleti szerződéssel (haszonkölcsön szerződéssel ) lehetne megoldani, csak ha távol laknak egymástól kissé nehézkes bizonygatni mikor ki használta a gépjárművet.

Nelly

tothkornelia69

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: Zsanci » pén. feb. 15, 2008 5:07 pm

Kedves Nelly!

Köszönöm szépen a válaszokat. És persze azóta szintén merült fel kérdésem, remélem nem bánod, ha megírom, olyan jó, ha valaki megerősít, sajnos nem minden tiszta a törvényekből, és rengeteg időt vesz el, neked biztos fejből megy, én meg csak most csinálok először ilyent, s nem akarom elrontani. (Ez az egyéni vállalkozó egyébként 2007. novemberében váltotta ki a vállalkozóit. S el sem akartam vállalni, mert sose foglalkoztam EV-kal, de annyira kért...ismerősöm...úgyhogy nem tudtam nemet mondani - már bánom)

Szóval amivel még kínlódom: Különadót kell fizetni? 401. sor: 150 720.- , akkor 212. sor: 6 029.- (nem láttam kivételt a tv-ben)

A minimálbér után a tételes EHO-t bevalottam(0758), megfizette. Százalékos EHO-t most kell fizetnie, vagy nem kell fizetni? (a tv-ben úgy láttam kell, a vállalkozói osztalékalap után - ez ugyanaz lesz, mint a 15-02. lap 419. sora? - csak furcsálom, hogy tételest is kell, meg százalékost is??!)

És ez nem az SZJA-hoz tartozik, de még helyi adófizetési kötelezettségük is van az EV-knek? Hát nem tudom mi marad meg nekik?

Köszi Nelly még egyszer, s ha nem túl nagy fáradtság, légysz segíts még ezekben a kérdésekben?!

Köszi? Zsa

Zsanci

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 15, 2008 5:27 pm

Különadót igen, sajnos kell fizetnie. Az elvárt adó nem vonatkozik a tevékenységét kezdőre (ha veszteséges lenne, ez akkor lehetne érdekes).

Kezdő ev: a tevékenység kezdetét megelőzően 36 hónapra visszamenőleg a vállalkozás érdekében felmerült ktg elszámolható, természetesen csak akkor, ha van a váll. nevére szóló számla. Pl. ha adatfeldolgozással foglalkozik, és mielőtt kiváltotta az ev igazolványát vásárolt egy 30 eft-os nyomtatót, és van róla számla, ebben az esetben elszámolható.

Tételes eho-t, és ha nyereséges az osztalékalap után 14% eho-t is kell fizetnie.

Váll.jöv:    150.720.-

16% váll.szja.:   24115.-

különadó 4%:   6.029.-

osztalékalapot terhelő 14% EHO: (150.720-24.115)*0,14=17.248.-

oszt.alap:    150.720-24115

25% oszt.adó:  váll kivét .30%-áig

35% az előző feletti rész

Ha az adott településen a helyi önkorm.úgy dönt, hogy helyi iparűzési adót szed, akkor azt is kell fizetni.

Üdv:Nelly

közben megnéztem:igen 419 sor az osztalékalap, ami után számolni kell a 14%-ot

tothkornelia69

SZJA bevallás 15. lapja

HozzászólásSzerző: Zsanci » pén. feb. 15, 2008 9:59 pm

Mindent köszönök Nelly!!!

Üdv: Zsanett

Zsanci

Vissza: Egyéni vállalkozók