Szia Kati!
Ugye nyugdijas egyéni vállalkozóra gondolsz?
Üdv: P.Zsuzsa
Nála nincs jöv.kivételi kötelezettség - ezért külön jövedelmet terhelő járulékot nem fizet akkor,ha nem vesz ki jövedelmet. Idéntől van egy újfajta, sajnos jövedelemfüggetlen kötelezettség: havi 4.350,- Ft eü.szolg. jár. amelyet a személyesen közreműködő/munkát végző nyugdijasok sajnos meg kell, hogy fizessenek. Tételes EHO a nyugdija EV-t nem terheli.
A többi válasz attól függ, hogy van-e alkalmazott, mit csinál a vállalkozásában, alanya-e az ÁFÁ-nak, stb. Ez kicsit lécci adj bővebb információkat, hogy pontos választ lehessen adni.
Üdv: P.Zsuzsa
Szia Kati!
A kieg.tev. egyéni vállalkozónak ha van kivétje, ha nincs, fizetnie kell a 4.350 Ft/hó (145 Ft/nap) egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ha van jövedelemkivét, akkor a kivét összegéből 8,5% nyugd.járulékot és SZJA-t kell vonni. Az SZJA számításhoz a kivétet a nyugdíjjal össze kell vonni, hogy a sávot meg lehessen állapítani, de a nyugd.adóját nem kell megfizetni.
A vállalkozói jövedelme után pedig ugyanúgy vállalkozói SZJA, majd a vállalkozói osztalékalap utáni 25 -és 35% SZJA, 14% EHO, mint a nem kieges ev-nek. Éves bevalláson kell bevallania, 0853-on. Iparűzési adó bevallást kell még beadni máj.31-ig. Nem tudom van-e alkalmazottja, mert akkor a 0808-at is be kell adni havonta, meg 07.20-án a 0801-et a szakképzési hozzájárulásról, ill. köv.év febr.15-re ugyanerről. Ha áfás, áfabevallást. Szerintem más nincs.
Üdv: Böbe
Sziasztok!
Elnézést, csak olvastam amiről írtatok, mindíg sokta tanulok belőle, de 2008-ban nem 9,5% a nyug.járulék a kieg.tev.ev.-nál, ha van kivétje? Csak, mert a Böbe 8,5% -öt írt. Az nem 2007-ben volt még aktuális? Már kavarom ám én is...
Nem emlékeztek véletlenül, hogy 2006-ban mi volt a helyzet, ha nem volt kivétje a kieg.-es egyéni vállalkozónak?
Köszi Heni
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 63 vendég