Adófórum

Adózási és számviteli információk

Erdőgazdasági szolgáltatás őstermelőként

SzJA

HozzászólásSzerző: godane » szomb. feb. 02, 2008 5:51 pm

Kedves Márti!

Előre is köszönöm, ha megérdeklődöd és várom a választ.

Üdvözlettel: G. 

godane

HozzászólásSzerző: jános123 » szomb. feb. 02, 2008 6:44 pm

Hello G!

Lehet, hogy összevontan - önálló jöv? Talán igen!

János

jános123

HozzászólásSzerző: godane » hétf. feb. 04, 2008 8:33 pm

Kedves Márti!

Várom a válaszodat, ha sikerült a falugazdásszal beszélned. Mit szólsz a János 123 válaszához, hogy összevontan, önálló tevékenységként adózni. A felvásárlási jegyet havonta úgy jelentik, hogy őstermelőtól felvásárlás. Mi lehetne itt a megoldás, hogy később sem legyen gondja senkinek belőle?

Köszönettel: G. 

godane

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd feb. 05, 2008 5:16 am

Szia G. ! NEm feledkezetm meg , sajnos Tegnap annyit tudtunk beszélni a falugazdásszal, hogy megbeszéltük délután egy órakor hívom, erre este 5-kor jutott eszembe, hogy nem hívtam, de jó hogy figyelmezetesz. Ma reggel 8-kor megpróbálom ezzel ébreszetni.Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd feb. 05, 2008 9:43 am

Szia Godane! Beszéltem a falugazdászunkkal (heves megyei) , az erdőről Ő is tudja azt a problémát, amit ti is eddig alkalmaztatok, erre a véleménye szerint, eddig sem lett volna lehetőség, mert az őstermelő szolgáltatást nem végezhet másoknak őstermelői igazolvány birtokában. Ha valakinek van erdő a tulajdonában és valamilyen úton egymás között felvásárlási jeggyel próbálják, vagy próbálták a szolgáltatást  lefedni az már az Ő hatáskörükön kívül van.2008.évtől új őstermelői igazolványok kerülnek kiadásra, mielőtt kiadná ki kell mindenkinek tölteni egy adatlapot (2 oldalas Adatnyilvántartó lap és nyilatkozat az őstermelői igazolványhoz) ehhez már az őstermelőnek rendelkeznie kell adószámmal, ennélkül az új őstermelői nem adható ki  már , a régiek is újat kapnak.  A lapon nyilatkozni kell a területről helyrajzi szám szerint, művelési ágról, főbb termesztett kultúrákról stb. , ez az adatlap sem tartalmaz szolgáltatást. Az adatlap 1 példányát az őstermelői igazolvány mellé kell tenni.  Tehát véleménye szerint ebben az esetben nem végezhet erdőgazdasági szolgáltatást.A fentiek alapján szerintem 2008.év év úgy fog kinézni lesz 1db őstermelői igazolvány +mellékleteként egy adatlap, amiről azonosítható, hogy ki mit csinál őstermelőként + egy adószám bejelentőlap(vagy módosító lap), amely tevékenységi körönként az APEH felé be van jelentve., ez szerintem egy teljes ellenőrizhető képet ad az őstermelőről.

Adott esetben szerintem vagy vállalkozói igazolvány birtokában végezhető a tevéklenységed, vagy magánszemélyként adószám kérés (vagy tevékenység bejelentés, mert gondolom már van adószám) és a magánszemélyként végzendő tevékenységre , külön adózási (áfa) bejelentés nyilatkozat, így lehet külön számláznia is, de a tevékenységéből származó bevétel magánszemélyként végzendő egyéb önálló tevékenység lesz, az ebből származó jövedelem összevonandó jövedelem lesz, de ezt az APEH-el le kell tisztázni, hogy erre a tevékenységi körre engedi-e, belefér-e az adószámos magánszemélyként kiváltható, folytatható tevékenységek közé.

Hát nálunk ez a megítélése, nem tudom egyáltalán tudtam-e segíteni vele, mert tudom Te az őstermelőbe szeretted volna, de úgy látszik ez most már lehetetlen.  Üdv: Márti

Ui: János véleménye közel áll a valósághoz.

viragmarta60

HozzászólásSzerző: godane » kedd feb. 05, 2008 12:11 pm

Szia Márti! Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást. Üdv:Godane
godane

Előző

Vissza: SzJA