Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

Egyéni vállalkozók

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

HozzászólásSzerző: Pikikee » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget szeretnék kérni.

Párom ács-állványozó. az idén már lenne munkája ezért ki szeretné váltani a vállkozói igazolványt ( főállásra, ÁFA körös, és vállkozói jövedelem elszámolással ) Mivel nem minden munkafolyamathoz szükséges alkalmazott, úgy gondoltuk, hogy alkalmi munkavállalói kiskönyvvel alaklmazná a segédmunkást(okat) . A kérdésem az lenne, hogy csak az kaphat erre a tevékenyésgre engedélyt akinek a bizonyítványa meg van? Mert nekem az jutott eszembe, hogy nekem van főállásom és sokkal kedvezöbb lenne ha én váltanám ki a vállakozói igazolványt másodállásra ( helyettem fízetik a járulékokat ) és Őt alaklmaznám rendes munkaszerződéssel. Ebben az esetben ha van olyan alkalmazotam ( ez úgye a párom lenne )  akinek meg van a szakképzetsége akkor én is kiválthatom az igazolványt ács-állványozói tevékenység folytatására ? 

 

A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm !

Üdv: Ildikó 

 

.
 

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. máj. 28, 2007 8:59 am

Mindennek van előnye és hátránya.

Ha  a férjed kezdő vállalkozó, akkor egy évig csak a minimálbérre kell fizetnie járulékokat, utána pedig bevételtől függően a dupla minimálbérre vagy ha nagyon kevés a bevétel vagy sok a költség, a szimpla minimálbérre. Cserébe van egészség- és nyugdíjbiztosítása, sőt egy éven túl, ha mégse menne a vállalkozás, álláskeresési támogatásokat vehet igénybe. EV-ként utánanézhet a m.ügyi központnál kezdő vállalkozók támogatásának és egyéb más támogatásoknak is.

Ha te váltod ki a vállalkozói igazolványt, igaz, hogy rád máshol fizetik a járulékokat, és ő alkalmazott, de ugyanúgy a minimálbéren, sőt, lehet, hogy a garantált bérminimumon kell alkalmaznod. Helyette lehet esetleg segítő családtagként is, ha nem kap minimálbér 30 %-t, nem kell járulékozni emiatt, de mégis kell, mert nincs biztosítása, 9% eg. bizt. járulék, de ettől még nincs nyugdíjban szolgálati ideje, és álláskeresési tám-ra se jogosult.

Szóval kezd úgy alakulni a szabályozás, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint első ránézésre látszik. Mondjuk az igazolványt, ahogy kiváltja valaki, vissza is lehet adni, ha szezonon kívül nincs munka.

Inkább azt kérdezném, ha személyesen tudnánk beszélni, mégis mi az a bevétel, amire reálisan az egész év folyamán számítani lehet, mennyi költség, kiadás kell ennek a vállalkozói feladatnak az elvégzéséhez, gép, eszköz, anyag, stb.  Alaposabb számítások kellenének, mint csak a tb-járulékoknál leragadni.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

HozzászólásSzerző: erdoapolas » hétf. máj. 28, 2007 10:00 am

Sajnos nehéz annak a vállalkozásnak, amelyik időjárásfüggő. Szezonban annyit kell gyüjtögetnie, hogy télen is legyen tartalék a járulékokra és a megélhetésre. Ha a férjednek lenne elegendő munkája, szerintem neki kellene a vállalkozást kiváltani, és ahogy irod alkalmi munkavállalóval dolgoztatna. Lenne költsége, a munkadíj, közt. jegy. Esetleg így még több munkát vállalhatna kiskönyvesekkel. Télen ha az időjárás nem lesz kegyes, szüneteltetheti a vállalkozást 

erdoapolas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. máj. 28, 2007 11:28 am

Kedves Anikó!

Valóban rájöttem közben, hogy nem nyerő , ha én váltom ki a vállakózó igazolványt!

Már csak azért sem ( mert maradjak még a járulékoknál) nekem kell befizetni mint munkáltató a járulékokat, sőt a munkavállalóra eső járulékok is ugyan azon zsebből fizetnénk ki. Tehát ez kilőve!

Azt tudom, hogy a Bt lenne a legjobb megoldás, de sajnos az idő sürget bennünket, mert hamar kell valami amivel legálisan vállalhat munkát, mert lassan kezdeni kéne. Ezért a leggyorsabb megoldás jelenleg az egyéni vállalkozói igazolvány.

Bevétel az sajnos nem sok , viszont költség ( mivel kezdő ) az annál több. Bár van egy-két gépe ( amiről sajnos nincs számlája) mint pl cserépvágógép stb, de ez még kevés, tehát arra is kell költeni. Az üzemanyagköltség is húzós, persze az attól függ, hogy milyen messze kell menni dolgozni. Szóval az első évben jövedelemre nem igazán számítok, ezért számolgattam éppen a járulékokat, amit fizetni kell akkor is ha van munka és akkor is ha nincs. Ez szerény számításaim szerint havi 34.000 Ft. Na, így már világosan látom, hogy télen nem szabad kint hagyni a vállakózói igazolványt, mert csak ráfizetés. Persze biztosítás és szolgálati idő szempontjából ez is meggondolandó.

Viszont azt olvastam éppen , hogy mint kezdő vállakózó csak a kezdő évben fizetheti a minimálbér után a járulékot, tehát ez év dec.31.-ig. Vagy ezt nem jó értelmeztem?

 

Annak nagyon örülnék ha személyesen is tudnánk beszélni erről, a kérdésem csak az , hogy hogyan vehetném fel veled a kapcsolatot ?

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

HozzászólásSzerző: Pikikee » hétf. máj. 28, 2007 11:34 am

Szia !

Hát igen, tényleg nehéz dolog. Már csak azért is mert egyre kevesebb az emberek pénze, ezért egyre kevesebb a munka is. Ha látnám előre, hogy egyik munka hozza a másikat , nem aggódnák, sem a járulékok, sem az adó,  sem a saját megélhetésünk miatt. De sajnos ez az amit nem lehet előre tudni. Valóban, ha más megoldás nincs, akkor vissza az egészet :-)

 

Ya, és köszönöm a segítségeteket !

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ki váltsa ki a vállakozó igazolványt ?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. máj. 28, 2007 12:03 pm

De sajnos jól értelmezed, kezdőnek csak a kezdés naptári évében minősül a vállalkozó, most néztem meg a tv-ben.

Egy Bt bejegyzése sem tart sokáig, ha már az ügyvéd elkészítette a társasági szerződést, mióta mintaszerződéssel is be lehet jegyeztetni, amit a cégbíróság pár napon belül el kell bíráljon. Igaz, az ügyvéd meg az illeték sokkal többe kerül, mint az EV igazolvány kiváltása.

Még azon gondolkodtam, hogy nem tudna egy tisztességes építési vállalkozónál dolgozni, esetleg úgy is, hogy saját maga is keres munkát? A másik, hogy a kezdő EV támogatás miatt érdemes lenne megkeresni a munkaügyi központot és érdeklődni. Nem vagyok teljesen képben, hogy most mit tudnak ajánlani, de tudom, hogy van ilyen támogatás.

És még arra is gondoltam, hogy téli időszakra is kellene valami munkalehetőség számára, ezen el kellene gondolkodni, hogy mi lenne olyan munka, ami télen is végezhető. Pl asztalos munka?

Ha a nevemre kattintasz, a profilban van egy Levélírás c. rész, emailben megkapom.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 109 vendég

cron