Adófórum

Adózási és számviteli információk

Benzin ktg elszámolása

Egyéni vállalkozók

Benzin ktg elszámolása

HozzászólásSzerző: aszeghalmi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

 

Sziasztok!

 Főállású egyéni vállalkozó vagyok. Van egy személygépkocsi a tulajdonomban, de a férjem az üzembetartó.( ő nem ev)

A kérdésem, hogy a benzin költséget - útnyilvántartást vezetve - el tudom-e számolni költségként?

 

Köszi

üdv

ági

aszeghalmi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Benzin ktg elszámolása

HozzászólásSzerző: mifer2 » pén. nov. 16, 2007 9:00 am

Ha  a férjed "csak" mint magánszemélyként üzembentartó, akkor elszámolhatod útnyilvántartás alapján az szja törvény 11. sz. melléklete szerint.
mifer2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:10 am

Benzin ktg elszámolása

HozzászólásSzerző: stamasi » pén. nov. 16, 2007 9:03 am

Szia Ági!

A saját tulajdonú jármű használatával összefüggésben az üzemi, hivatali használatra eső üzemanyagfelhasználást és az egyéb fenntartási, javítási költségeket el lehet számolni. A saját tulajdonú jármű a magánszemély vagy a házastársa tulajdonában lévő járművet jelenti. A tulajdonjogot a kötelező felelősségbiztosítás feladóvevényével kell igazolni.

Ha a magánszemély a saját tulajdonú gépjármű használat miatt költséget számol el, akkor ezeket a feladóvevényeket adóbizonylatként meg kell őríznie.

A nem saját tulajdonú jármű üzemi célú használata esetén akkor lehet az üzemanyag-fogyasztási és a számla szerinti egyéb fenntartási, javítási költségeket elszámolni, ha ezek a kiadások (a bérleti szerződés szerint) a járművet használó magánszemélyt terhelik.

A gépjárműhasználattal kapcsolatos költségeket - a törvényben említett kivételekkel - csak útnyilvántartás alapján a hivtali, üzleti célból megtett kilométerek után lehet elszámolni.

Az üzemanyag-felhasználás elszámolásakor az üzemanyag áraként az Apeh által közzétett üzemanyagárat vagy számlák alapján a számla szerinti árat lehet figyelembe venni.

Ha a magánszemély az Apeh által közzétett üzemanyagárral számol, akkor nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

A magánszemély negyedévenként választhat, hogy üzemanyag-felhasználás címén az üzemanyag-fogyasztási norma és az Apeh által közzétett üzemanyagár vásárlását igazoló számlák alapján számol el költséget. (Ez utóbbi esetben figyelni kell arra, hogy a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint az üzemi használatra jutó üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.)

A módszerek közötti választás negyedévre szól, azaz a negyedév első napján alkalmazott költség-elszámolási módszert kell alkalmazni az egész negyedévre.

Cégautóadó megfizetés mellett a magáncélú kilométereket is üzleti célúnak lehet tekinteni, vagyis a gk-val kapcsolatos valamennyi fenntartási költséget el lehet számolni a bevétellel szemben.

Az szja tv. szerint útnyilvántartás vezetése nélkül 500 km utat lehet elszámolni átalányban a szgk. üzemeltetése címén. Az átalány alkalmazása esetén minden költséget elszámoltnak kell tekinteni. Havonta elszámolható a kilométerenként 9 Ft és az 500 km-re eső üzemanyag árának összege. Ha ezt a költségelszámolási módot választja a vállalkozó, akkor ettől az adóévben eltérni nem lehet. Nem saját tulajdonú autóra ez a költségelszámolási mód nem alkalmazható.

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Benzin ktg elszámolása

HozzászólásSzerző: pseniko » pén. nov. 16, 2007 10:51 am

Útnyilvántartás alapján el tudod számolni a saját gépjármű használatot, vagy a fent említett 500 km-t vagy a ténylegesen vezetett útnyilv.-ban szereplő km-t.  Nem kell benzin számlát gyűjtögetned ha az APEH által közzétett árral számolsz (+9Ft/km), csak arra kell figyelni, hogy az elszámolt km ne legyen több mint amit az autó ténylegesen futott.

Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Benzin ktg elszámolása

HozzászólásSzerző: aszeghalmi » pén. nov. 16, 2007 1:02 pm

Sziasztok, Mindenkinek köszi a gyors és kimerítő választ. További szép napot kívánok. Üdv ági
aszeghalmi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 105 vendég

cron