Adófórum

Adózási és számviteli információk

Csomagolási termékdíj

Egyéni vállalkozók

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 12, 2007 2:00 pm

Szia Rózsa!

Teljesen átérezzük a panaszodat. Sajnos nagyon sok rossz ügyfél van, hogy szépen fejezzem ki magam. Bár az általad említett ügyfél, valóban ha ilyen mint írtad, "minta" ügyfél lehetne, csak sajnos igen az a kifakadása gondolom mély nyomokat hagyott benned. Elég egy ilyen és az ember már másképp lát mindent az ügyfelével kapcsolatban. Én is attól félek sokszor, hogy amíg nincs semmi gond, addig kedvesek, nyájasak, aztán ha valami probléma adódna, akkor már biztos mindenért én lennék a hibás. Volt olyan eset, mikor egyenest a fejemhez vágta az egyik: keresztbe teszek neki! Hát azóta mondanom sem kell, ez az ügyfelem nincs meg. Az ember mindent rendesen, tisztességesen akar csinálni, és amiben tud szívesen segít is, de azt mondom mindennek van határa és van amikor már elszakad a cérna.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. nov. 12, 2007 3:23 pm

Mari!

Valóban nem érdemes a termékdíjjal kínlódni. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kínlódnak vele a könyvelők. Az adóbevallás, jelentgetések küldése alól mentesülni lehet a koordináló szervezettel való szerződéskötés esetén, de ettől még a könyvelő felelőssége és feladata megmarad bizonyos szinten. Miután a koordináló szervezet felé is kell évente jelentést küldeni a csomagoláshoz felhasznált anyagról, ezt elkészíti az ügyintéző, de a regisztrált könyvelőnek kell a nyilatkozatot aláírnia regisztrációs szám és minden egyéb feltüntetése mellett. Kvázi, ha meg akarsz győzödni a jelentés tartalmának helyességéről, akkor minimum minden 5-1o. tételt leellenőrzöd ahhoz, hogy nyugodt szívvel aláírj. Legfeljebb a manuális gyűjtögető munkától és az adóbevallás elkészítésétől szabadulsz meg, a kimutatott mennyiség helyességének megállapítása alól nem. Én azért erőltettem az ügyfeleimnél a koordináló szervezethez való csatlakozást, mert a hulladék visszagyűjtése alóli kötelezettség nem a céget terheli. Az egyik cégem ragasztókat gyárt, amelyet papírzsákba csomagol. Gyakorlatilag az összes elhasznált papírzsákot vissza kéne gyűjteni és gondoskodni kéne annak szabályszerű megsemmisítéséről. Na ez az, amit nem akarunk.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 12, 2007 3:29 pm

Sziasztok!

Tudom nem helyes, de mi van olyankor, hogyha az ügyfél azt mondja, hogy inkább nem kér számlát a csomagoló anyagról, mert nem akar kínlódni a termékdíjjal?

Üdv. Kata 

 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: atom69 » hétf. nov. 12, 2007 4:31 pm

Azzal csak akkor lehet gond, ha a VPOP helyszíni ellenőrzést tart és talál, vagy többet talál, mint ami a csomagolóanyag nyilvántartásában szerepel.

Pl. az roppant gyanús, ha egy virágbolt, hentesbolt, zöldséges, élelmiszer kereskedés... azt mondja, hogy Ő nem használ csomagoló anyagot. 

atom69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. nov. 12, 2007 4:31 pm

Ezt azért nem teheti meg, mert van olyan termék, aminek elválaszthatatlan részét képezi a csomagoló anyag. Az én példámnál maradva, valamibe bele kell tenni a por alakban gyártott ragasztót. (papírzsák,). Még azt sem lehet mondani, hogy a vevő hozza a kis szatyrát és abba mérem ki neki az 5 kg. ragasztót. Hiszen a zsákokon fel kell tüntetni a szavatossági időt, a gyártás napját, a forgalmazó adatait, a minőségi adatokat stb. Arról már nem is beszélek, hogy nem a csomagolóanyag képezi a környezetvédelmi termékdíj alapját, hanem maga a csomagolás. Ez megtévesztő, hiszen a felhasznált csomagolóanyag alapján állapítod meg a csomagolás termékdíját. Ha az én termékemet nem lehet ömlesztve eladni, akkor a kutya nem fogja nézni a termékdíj ellenőrzésekor, hogy vettem-e csomagoláshoz szükséges anyagot, vagy nem. Például 5 kg glett csomagolásához 1 db 5kg-os papírzsákra van szükségem. Annak a súlya mondjuk 5 dkg, ebből eladtam egy hónapban 1ooo db-ot, akkor 5o kg papír után meg kell fizetnem a termékdíjat. (ha jól szoroztam)
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Csomagolási termékdíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 12, 2007 5:08 pm

Sziasztok!

Természetesen nem életszerű ilyet mondani egy vegyeskereskedésnek, hogy ő nem használ csomagoló anyagot. Gondolkodtam, hogy pl. csomagolt felvágottakat árul, tehát azokat nem kimérve, de ott vannak a zsömlék, amit manapság már nemigen szoktan nylon zacskó nélkül árulni. Édesség, cigi, ital, ezeket mind adhatja csomagolás nélkül. Végül is az ő felelőssége eldönteni, hogy melyik utat választja. Ha hajlandó egy esetleges ellenőrzéskor vállalni a büntetést, mert mégis találnak nála, az már az ő gondja. Mindenesetre én alá fogok iratni vele egy papírt, hogy én tájékoztattam erről a kötelezettségéről, ha mégis úgy dönt, hogy nem foglalkozik vele.

Üdv. Kata 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 117 vendég

cron