Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

Ezen a csatornán az oldal szerkesztői arról kérdezik a Fórumozókat, hogy milyen újdonságokat látnának szívesen az Adófórumon. A kérdésekre érdemben válaszolók bónusz pontokat kapnak, amelyeket szakmai kérdésekre, illetve termékvásárlásra fordíthatnak.

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: loncika » kedd aug. 14, 2007 4:55 pm

T Szerkesztőség!

Az interneten közzétett összeállitás nagyon hasznos lenne.

Életből vett példák, nyilvántartási, bevallási levezetés és  könyvelési tételekkel együtt hasznos a gyakorló könyvelők részére. Az egyszerü eseteket megtanultuk az iskolában, de a való helyzet sok ujdonságot mutat. Az EU áfás szokásaival és azok magyar kezelésével kevés példaszerü anyag van. Ittlakokottlakokamottvállalkozokideszámlázokonnanveszekésnemittadózokhanemott esetek megőrjitenek, mert még utána se tudok nézni mit is kérdeztek vagy mit is kéne tenni.
A törvény nyelvezete se könnyü, értelemesnek tartanak, de sokszor ugy tünik hottentottául beszélnek, ha a törvényt és a paragrafusokat emlegetik.

Jó munkát kivánok! Köszönöm: Loncika

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd aug. 14, 2007 5:12 pm

Csatlakozom az előttem szólókhoz: nagyon hasznos lenne egy ilyen kiadvány. Azon túl, hogy az egyes jogszabályi paragrafusokhoz konkrétan kapcsolná a témában született állásfoglalásokat, konkrét példákat, szerintem lehetne egy olyan rész is, ahol pl. itt, a fórumon felmerült kérdések szerepelnének, olyan formában, hogy a kérdés feltevője által elfogadott válaszok mellett a hivatalos szakértők válaszait is tartalmazná.
kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd aug. 14, 2007 7:51 pm

Tisztelt Szerkesztőség!

 

A főprobléma? Hát az van néhány.

pl. Mely időpontban keletkezik adófizetési kötelezettség ?   (az adófizetési kötelezettség a teljesítés napját magába foglaló hónapot követő hónap 15. napján keletkezik,)

Mikor és milyen árfolyamon kell átszámítani?  (az adófizetési kötelezettség a teljesítés napját magába foglaló hónapot követő hónap 15. napján keletkezik. De, itt is van kivétel. Tehát nem biztos, hogy a 15.nap a jó.

Belföldi  Áfa kulcs alapján kell-e elszámolni ( igen)  DE ez sem ilyen egyszerű . Mert Közösségen belüli beszerzésnél nem történik vámkezelés, a helyes adómérték meghatározásához esetlegesen szükséges vámtarifába történő sorolást is el kell végezni. Ilyenkor jön az, hogy hívjuk a VPOP-t. Viszont még mindig nem tisztázott, hogy azt mikor fizetem be. stb….

Ezért csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, miszerint tényleg nagy segítség lenne, ha ezek összefoglalva megjelennének egy honlapon.  Én az Önökére gondoltam :-)
Természetesen nagyon jó dolog lenne, ha példákon keresztül is be lennének mutatva.

Annak meg pláne nagyon tudnánk örülni, ha olyan trükköt is megosztanának velünk amellyel mint adózók járnánk jól :-)) Kockázatai, hibalehetőségei, csapdái.

 

Üdvözlettel: Pikikee

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. aug. 16, 2007 12:17 pm

Véleményem szerint a fő probléma az, hgoy az áfa törvényből egy-egy szituációra több helyről kell összecsipegetni a választ, közben oda-vissza lapozni az utalások miatt. Ezért egy ilyen könyv akkor lenne hasznos, ha típusokat képezne a gazdasági eseményekből és azok áfára gyakorolt hatását részletesen végiggombolyítaná. Emellett össze kellene gyűjteni az egyes országok áfatörvényeinek sajátosságait is az uniós irányelvhez képest, hiszen minden közösségi ügylet legalább két országot érint.

Persze az is kérdés, mikor változtatja az EU az áfa irányelvet, vannak hírek, mely szerint fél-egy éven belül. Vajon ez még igaz, vagy már csúsztatták az újraszabályozás időpontját? És mennyi idő, míg a mi áfa-törvényünk alkalmazkodik az új irányelvhez?

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: Adófórum_szerkesztőség » kedd aug. 21, 2007 8:53 am

Kedves Fórumozók!

Köszönjük a sok értékes hozzászólást! Bízunk benne, hogy hamarosan azzal az örömhírrel köszönthetjük Önöket, hogy megszületett az áfás kérdésekre választ adó termékünk.

További jó munkát kívánunk mindenkinek!

Üdvözlettel:
Adófórum Szerkesztőség

Adófórum_szerkesztőség
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: DrBobKelso » pén. szept. 21, 2007 5:57 am

Nálunk a határ mellett a fő probléma az eltérő országos rendelkezések a számlák kiállításáról illetve tartalmáról. A mi, magyar szabályaink sokszor eltérnek a többi EU-s országétól, és ami máshol számlának minősül, nálunk azt az APEH nem fogadja el.
DrBobKelso
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: monti771 » csüt. júl. 17, 2008 7:06 am

T.szerkesztőség!

Én is szorgalmaznám egy átfogó, könyvelési tételeket tartalmazó,mindenre kietrjedő online forma vagy cd kiadványt.

És emelett persze nagyon jó h ilyen jellegű fóruom is vannak.

monti771
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Áfás problémák - mi segíthet a megoldásukban?

HozzászólásSzerző: Watson » kedd aug. 12, 2008 9:07 am

T. szerk.! 

"mi jelenti a fő broblémát az ilyen jellegű áfás elszámolásoknál"

Alapvetően az a probléma, hogy az egyes kérdések felmerülésénél, csak részmegoldások tisztulnak ki.

Gyakorlatias példákra van szükség, azonban ezeknek a példáknak egy gazdasági szereplő szempontjából zárt-kompakt rendszerbeli megoldást kell adjon. Például ha egy termék-beszerzésről van szó, akkor a termék kibocsátásával, vagy felhasználásával és kibocsátásával együttesen lenne célszerű vizsgálni. Esetleg alternatív kimeneteleket számba venni.

(Konkrét példaként egy aktuális probléma: adott egy termék, azaz egy építési telek. A telket egy ingatlanforgalmazó megvenné egy magánszemélytől és eladná egy jogi személy vevőnek. A telket eladó magánszemély az önkormányzattól vásárolta annó, áfás számla alapján megfizetve az áfát. Ha az ingatlanforgalmazó megveszi és eladja, akkor mégegyszer rá kell tegye az áfát? Ha a magánszemély közvetlenül adná el akkor meg nem kellene?)

Watson
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Előző

Vissza: Bónusz pontok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég