Adófórum

Adózási és számviteli információk

A magánokirat nem bizonyíték az APEH-nek

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » pén. szept. 14, 2007 6:28 pm

Általában nem szoktam elvtelenül védeni az adózókat, én is ebben az országban élek. Ugyanakkor tekintetbe kell venni, hogy itt 5-7 éves vagy még régebbi történeteket feszegetnek a vagyonosodási vizsgálatoknál. Lehet, hogy valakinek már egyenesbe kerültek a dolgai az évek alatt, munkahelye van, stb - és esetleg a nehezen felépített elfogadottságába gázol bele a hivatal ezen a megkérdőjelezhető módon.

Valamint azt gondolom, nem a hatóságnak kell elöl járnia a törvények önkényes értelmezésében.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: taxcontroll » szomb. szept. 15, 2007 5:05 am

Itt van a különbség az adózási morállal kapcsolatos különböző felfogásokban. Van aki úgy gondolja, hogy most mindenki tiszta lappal induljon, és aki mostantól csal, azt büntesse meg az adóhivatal.  Van aki meg úgy, hogy itt nagyon sokat évek alatt akkora vagyonra tett szert, (amiből mostanra tisztességes életet élhetnek, és mostani jövedelükből rendesen adóznak) de azzal a jövedelemmel kapcsolatban, amit akkor szerzett, most visszamenőleg követelje az adóhatóság a meg nem fizetett adót.

Megítélésem szerint ez azért aggályos, hiszen 5-7 évvel ezelőtt nem gondolhattak arra sokan, hogy minden kis papírfecnit eltegyen, hogy majd tudja igazolni a jövedelmet. De mint azzal mindenki tisztában van, nem az adóhatóság találta ki a 10ezer vagyonosodási vizsgálatot, amire ráadásul nem is volt felkészülve sem a hivatal, sem az adózók. (és tudjuk ki találta ki ezt...)

Az aggályos eljárás ellenére is én inkább a második elmélet híve vagyok, mivel az mégiscsak tűrhetetlen, hogy nagyon sok cégnél minimálbéren tartott emberek vannak lejelentve, de simán tudnak fizetni ingatlan-törlesztőrészletet, autót, rezsit és miegymást.  Bár ez már nem ehhez a témához tartozik.

Visszatérve az eredeti problémára, nem találom jogellenesnek ezt a kézbesítési módszert, de azt azért be kell látni, ez nem általános. Általában csak akkor nyúl az adóhatóság ilyen eszközökhöz, ha az eljárás során azt tapasztalja, hogy szükséges lehet az ilyen adóhatósági magatartás.

taxcontroll

HozzászólásSzerző: garbo50 » szomb. szept. 15, 2007 5:54 am

Sziasztok!

Találtam egy cikket, ami az adócsalással foglalkozik. Nem is a cikk ami érdekes volt, sőt megdöbbentő számomra, hanem a felvezetés. Igaz nem a szó szoros értelemben tartozik a témához, amit Szedlacsek felvetett, csak a bizarrsága miatt osztom meg veletek:

A BBC News szerint Kínáról a nemzetközi közvélemény úgy vélekedik, hogy ott több embert végeznek ki, mint a világ más országaiban együttvéve. Nem erőszakos bűncselekményekért - például adócsalás, vesztegetés - is halálbüntetés jár. ( > akkor még vigasztalódhatun k is?< )

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szomb. szept. 15, 2007 4:18 pm

"Általában csak akkor nyúl az adóhatóság ilyen eszközökhöz, ha az eljárás során azt tapasztalja, hogy szükséges lehet az ilyen adóhatósági magatartás." Az adóhatóság csak törvényes eszközökhöz nyúljon, akármit is tapasztal. Valami jogállamot emlegetett itt valaki, nem??

Egyébként a többi okfejtéseddel lényegében egyetértek, valami egészséges középúttal az "indulhasson tiszta lappal" meg a büntessünk minden papírfecni hiányáért" végletek között. Ha másért nem, azért, mert nem mindenki tehet arról, hogy a vállalkozások szívesen jelentettek be minimálbéren és fizettek zsebben. Sőt, sokan egy fillért sem kaptak mellé zsebbe.

(Arról már nem is akarok elmélkedni, hogy az adózói morált leginkább a közpénzek átlátható felhasználása javítja, mint az más országokban elég jól nyomon követhető.)

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. szept. 28, 2007 12:57 pm

Itt vajon lesz-e vagyongyarapodási vizsgálat?

http://index.hu/politika/belfold/zuvagy09/

szedlacsek

HozzászólásSzerző: MonokiM » pén. szept. 28, 2007 1:15 pm

Szia Szedlacsek!

Bizony-bizony, néhány év alatt több tízmilliót csakis becsületes munkával lehet összeszedegetni, ezt felesleges vizsgálgatni.

MonokiM

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. szept. 28, 2007 3:40 pm

Sziasztok!

Gondoltam itt a hétvége - bár  ez sokunknak semmit nem jelent, ha munka és határidő van, de a MoHu is zárva lesz üzemszünet miatt-így azt gondoltam ráérünk egy picit nevetni.

A következő "gyögyszemet" találtam: (tudom nem itt a helye, de...)

"Halló! Jó napot kívánok! Egy kis segítségre volna szükségem. Az adóbevallásomat szeretném beküldeni az APEH elektronikus rendszerén keresztül, de egy kicsit elakadtam.
- Jó napot kívánok! Azért vagyunk, hogy segítsünk az állampolgárok minden ügyes-bajos dolgában. Hol akadt el?
- Hát itt, a számítógép előtt.
- Jó, jó, de meddig jutott el?
- Az idegrohamig.
- Pontosabban kérdem: benne van a magyarorszag.hu-ban?
- Hú, de benne vagyok! Nyakig!
- Nyugalom uram, nincs oka a kétségbeesésre! Ez egy abszolút felhasználóbarát rendszer. Sikerült belépnie az ügyfélkapun?
- Hát ez az! Nem engednek be. Pedig kopogtam is, dörömböltem is, egyszer már a monitort is levertem az asztalról. Könyörgöm, engedjenek be!
- Oké. Haladjunk akkor sorjában! Milyen operációs rendszere van?
- Nézze, utoljára öt éve operáltak aranyérrel, de ebből nem csinálunk rendszert.
- Explorer, Netscape vagy Mozilla?
- Amit az APEH parancsol! Én mindent őszintén be akarok vallani. Egy biztos, mozilla gorillám nincs. Van viszont egy kanárink, de már nagyon öreg. Leadózom, csak egy szavukba kerül!
- Nézze, az eddigi beszélgetésből úgy veszem ki, hogy maga nem egy kifejezetten számítógépes szakember. Most lépésről lépésre elmagyarázom, mit kell csinálnia. Először is, jelentkezzen be a http://www.magyarorszag /vallalkozas/elethelyzetek /adobevallas/bejelentkezve/allampolgar/szolgaltatasok /szivatas.hu internetes oldalra. Megvan?
- Már a szívatásnál tartok.
- Egere van?
- Jesszusom! Már erről is tudnak?
- Akkor most nyissunk új ablakot!
- Képtelenség. Már most is akkora a huzat a lakásban, hogy kivitte a nagymamát.
- Kattintson a jobb felső sarokba! Mi jött fel?
- Az alattunk lakó felesége. Elfogyott a sörük. Rákattanjak? Várjon! Most egy hibaüzenetet kaptam. Valami baj van a protokollal. Biztos azért, mert csak kőbányai söröm van itthon.
- Türelem! Milyen titkosítása van a számítógépen?
- Semmilyen. Az egész ház tud róla. Sőt, ide járnak szexképeket nézegetni.
- Akkor telepítenie kell a JAVA titkosítót.
- Sejtettem, hogy a java még hátravan.
- Persze, végeredményben továbbmehetünk titkosítás nélkül is, de akkor törölnie kell a cookie-t. Tudja, hogyan kell?
- Őszintén szólva az anyukám nem tanított meg rá. Sőt, eddig nem is tudtam, hogy a kukit is meg kell törölni használat után.
- Akkor most dobja a cookie-t a szemétkosárba!
- Tulajdonképpen én sem vagyok túlságosan elégedett vele, de azért a szemétkosárba dobni, azt azért egy kicsit túlzásnak tartom!
- A következő lépésben feltétlenül le kell töltenünk az e-NYENYI programot az ONYF honlapjáról, mert különben nem tudunk behatolni az EMMA-ba.
- Behatolni? Most dobatta ki velem a kukit!
- Azt mondja meg nekem, hogy most mit lát a képernyőjén? Olvasom: Tisztelt Felhasználó! Értesítjük, hogy a
url=http://www.magyarorszag.hu
oldal pillanatnyilag nem elérhető. A hiba elhárítása folyamatban van.
- Ez a pech!
- Nem, ez az APEH. Egy pillanat! Most sikerült továbblépnem . . . Valami angol szöveg . . . Azt mondja, Pentagon . . . Interkontinentális rakétairányítás . . . Indítókódok . . .
Uram, már csak egy apró segítségre volna szükségem. Megadná nekem az APEH pontos koordinátáit?"

Kellemes adózás és könyvelésmentes hétvégét kívánok mindenkinek:

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. nov. 23, 2007 7:44 am

Magyar Nemzet
Alkotmányellenes, más jogszabályokat is sért az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatainak jelenlegi gyakorlata. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke elmondta: az APEH határozataival szemben már több per is folyik, és a bírói döntések várhatóan kikényszerítik az eljárások megváltoztatását.

http://www.mno.hu/portal/528817

szedlacsek

Előző

Vissza: Ellenőrzés