Adófórum

Adózási és számviteli információk

Üzag elszámolás

Számvitel

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jún. 29, 2007 8:56 am

Voltam már mg.vállalkozó anyagával olyan revizornál ellenőrzésen, aki összehasonlította a traktor tényleges teljesítményét a számla alapján elszámolt költségekkel. Szerencsére a váll. részletes nyilvántartást vezetett minden földmunkáról, így nem volt problémánk.Egyébként én haszonjárművek esetében össze szoktam hasonlítani a kettőt, és csak annyi számlát könyvelek le, amit a telj. vagy norma szerinti fogyasztás indokolt.Amit küldtem írományt, a szerint ilyen esetben szakértői vélemény kell állítólag.

Üdv: Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jún. 29, 2007 8:58 am

Úgy látom, ilyen szempontból többen kissé összekeverik a dolgokat, mert ez már többször volt téma a fórumon. A tao tekintetében nem kell a norma szerinti ktget összehasonlítani a számla szerintivel, ez régen volt adóalap növelő, néhány éve már nem.

Egyébként mindenkinek ajánlom szives figyelmébe az alábbi APEH tájékoztatót, az apeh honapjáról:

 

A gépjárművek költségelszámolási lehetőségeinek a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében érvényesíthető alapvető szabályai

 

Ebből egy bekezdés:

 

II. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) hatálya alá tartozó adózó a járműve bekerülési értékét (beszerzési árát) a tárgyi eszközökre vonatkozó általános szabályok szerint számolhatja el. Ebből következik a számviteli elszámolásra és a társasági adóalap meghatározására egyaránt érvényes főszabály, hogy ezen eszközök bekerülési értékét értékcsökkenési leírás útján kell figyelembe venni.
A Tao tv. alanya a tulajdonában lévő gépjárműve(i) beszerzési, fenntartási, karbantartási, javítási, valamint üzemanyag-költségeit a számviteli törvény előírásának megfelelően kizárólag szabályszerűen kiállított számlák alapján érvényesítheti. Az ilyen módon dokumentált költségeket (üzemanyag-költségnél a felhasználást alátámasztó útnyilvántartás alapján) a Tao tv. az adóalapnál is elismeri.
A Tao tv. 3 . számú mellékletének B) fejezet 6. pontja alapján a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül a cégautó használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás, ideértve az azzal összefüggő, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetést is.

 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jún. 29, 2007 9:08 am

Szia Nelly!

Mg. vállalkozó nem társas vállalkozás, nem számvit.tv. alany, nem tao alany, SZJA alany. Arra vonatkozik a korm.rendelet.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jún. 29, 2007 9:33 am

Nelly!

Ha egyéni vállalkozóról lenne szó az valóban más lenne!

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jún. 29, 2007 9:40 am

Sziasztok!

Nem azt írtam, hogy adóalapnövelőként figylembe kell venni a különbözetet, validitas által hivatkozott APEH tájékoztató is azt támasztja alá, TÁRSAS váll-ról beszélek, hogy a szla alapján elszámolt üa.költséget is útnyilvántartással kell alátámasztani, tehát véleményem szerint korlátlan mértékig nem számolható el üzemanyag, még ha minden tekintetben is tökéletes a számviteli bizonylat, de mindenki saját belátása szerint alkalmazza, én továbbra sem fogom elszámolni az indokoltnál  nagyobb mértéket.

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. jún. 29, 2007 9:44 am

Szia!

Az üzemóra elszámolás sem egyszerű dolog, több adatot kell hozzá tudnod, először is mennyi a tgk raksúlya, hány perc alatt rakják meg földdel, naponta hányszor fordul ( ami egy másik számítást igényel)

Maga az üzemóra számítási képlete= forduló x perc / össz föld mennyiséggel

fordulók száma= kitemelt föld/ gk raksúllyal.

Szerintem jobb ha maradsz az előttem szólók által leírtaknál.

Üdv. 

 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Üzag elszámolás

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jún. 29, 2007 9:51 am

A társas vállalkozásoknál nem kell alkalmazni, nem is lehet alkalmazni, mint könyvelési bizonylatot a cég tulajdonában lévő gépek esetében az útnyilvántartást!

Ez legfeljebb a valóság alátámasztására szolgálhat. Ez esetben azonban nem támasztja alá a valóságot. Ha csak ezért nem számolod el a költségeket, mert meghaladják a hivatkozott rendeletben előírtat akkor igazán sajnálom az ügyfeleidet, mert rosszul választottak, Te pedig a kompetenciádon túl hozol döntéseket!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Előző

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 0 vendég

cron