Adófórum

Adózási és számviteli információk

Proforma INVOICE, 0761,07650

ÁFA

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. ápr. 19, 2007 7:48 pm

Bemásolok a kérdezőhöz hasonló kérdést-választ a számviteli levelek c. szakfolyóíratból. Ebből is egyértelműen kitűnik, hogy a pro forma számla nem alkalmas könyvelési bizonylatként és nem alkalmas az áfa rendezésére sem.

Közösségen belülre adott előleg áfája

Kérdés: Közösségen belülre adott előleg áfája milyen feltételek esetén helyezhető levonásba? Kell-e az EU-s partnertől számlát kérni az előlegről? Köteles-e a partner számlát adni vagy elegendő a pro forma számla is? Ha az adott előleg teljesítésbe megy, kell-e a teljesítésről kiállított számlán az előleget levonásba helyezni vagy sztornírozni?

Az Áfa-tv. hatályos 20/A §-ának (5) bekezdése szerint a Közösségen belülről történő termékbeszerzéshez fizetett előleg esetén az előleget adó félnél az adófizetési kötelezettség az előleg átadásának, átutalásának napján keletkezik. Az Áfa-tv. 40. §-ának (1) és (9) bekezdése alapján a teljesítésre kötelezett, a terméket beszerző, azaz az előleget adó (és nem az előleget kapó, mint a belföldi előlegnél) kötelezett az áfa fizetésére.

Mivel az Áfa-tv. 26/A §-ának (7) bekezdése szerint Közösségen belülről történő termékbeszerzéshez fizetett előleg esetén az adó alapja az átadott, átutalt öszszeg, az előleget kapótól számla ezen időponttal nem kérhető. Az adott esetben a gazdasági eseményt (az előlegátutalást) egyéb hitelesen dokumentáló bizonylattal kell alátámasztani. Ilyen lehet a két fél közötti szerződés, amely az előlegre vonatkozóan is tartalmaz jogokat és kötelezettségeket, és az átutalás megtörténtét bizonyító bankbizonylat. Ezen dokumentumok alapján kell a Közösségen belül termékbeszerzéshez kapcsolódóan átutalt előleg fizetendő általános forgalmi adóját az adóbevallásba beállítani a Közösségen belülről történő termékbeszerzéssel egy sorban, de külön sorban kiemelten is be kell mutatni.

Amennyiben az a termékbeszerzés, amelyhez a fizetett előleg kapcsolódik, kizárólag adóköteles tevékenység érdekében történik, az előleg átutalt, átadott összegére felszámított áfa is levonható (T466-K467). Amennyiben a társaság szintjén a fizetendő áfa kevesebb, mint a levonható áfa, a visszaigénylésnél az Áfa-tv. 48. §-ának a rendelkezéseit is figyelembe kell venni.

Közösségen belüli termékbeszerzéseknél az adófizetési kötelezettség nem minden esetben a beszerzést igazoló számla kibocsátásának napján keletkezik, az adó alapja eltérhet a számlázott értéktől. Így a beszerzés fizetendő áfájának megállapításánál a gazdasági esemény (a Közösségen belüli termékbeszerzés) megtörténtét - a számlán túlmenően, ha van számla - egyéb hitelesen dokumentáló bizonylattal kell alátámasztani, ezen bizonylat alapján a fizetendő áfát megállapítani. Általános szabály, ha az előleget nem utalják vissza, akkor azt nem lehet sztornírozni, helyesbíteni. Ebből következően az adófizetési kötelezettséget megállapító egyéb dokumentumban kell a megfizetett előlegáfát a termékbeszerzéskor fizetendő áfát csökkentő tételként figyelembe venni, és a termékbeszerzéskor készítendő áfabevallásba csak a különbözetet kell beállítani.

madora100

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » pén. ápr. 20, 2007 4:45 am

Sziasztok!

Proforma!   Picit furcsán értem az utolsó mondatodat!   --- Ha a 0761-et ki kell tölteni akkor negyedéves lesz a vállakozó, de amúgy éves lenne.---

Egy EU-s beszerzéssel kapcsolatban nem attól lesz negyedéves, hogy ki kell tölteni a 0761-est, hanem ha megkapta az EU-s adószámot, attól a negyedévtől kötelezően negyedéves bevalló!!!

Van neki egyáltalán EU-s adószáma?

Üdvözlettel                ildikó

Rózsa72

HozzászólásSzerző: validitas » pén. ápr. 20, 2007 7:28 am

Egy szóval sem írtam,hogy a pro forma számla könyvelési bizonylat lenne. Elsősorban a szerződést kellene ismerni, mert akkor elképzelhető, hogy nem lenne vita. A bemásolt rész csak megerősítette azon véleményemet, hogy amennyiben pro forma számla alapján előre utalok, akkor  az előlegnek minősül, és az ÁFÁ-t rendeznem kell. Ennek a bizonylata a bankkivonat lehet. 

Az ügylet tényleges gazdasági tartalma, és nem az irat elnevezése (előlegbekérő, pro forma) határozza meg, hogy mi történt. Ha előbb kell fizetnem, mint ahogyan az árut küldik, vagy a szolgáltatást elvégzik, az előleg, főleg, ha a számla végösszege eltér a pro forma alapján elutalt összegtől.  

validitas

HozzászólásSzerző: otvosmaria » pén. ápr. 20, 2007 8:56 am

Sziasztok!

Szerintem  a Proforma számlát áfa nélkül, Bruttó összegben előírom a szállítóval szemben, átutalom.

Amikor megjön a számla( legyen az előlegszámla,v számla) a proforma számla könyvelését  lesztornozom( ill. visszakönyvelem) és helyesen az új számla alapján lekönyvelem. Az így kapott számla teljesítési időpontja határozza meg, hogy melyik bevallásba teszem.

Mária

otvosmaria

HozzászólásSzerző: validitas » pén. ápr. 20, 2007 9:42 am

Szia!

Így nem csinálnám, proformát nem könyvelhetsz. Én a banki kivonatról könyvelem az átutalt összeget az előleggel szemben: T35-K38., majd az ÁFÁT-t írom elő. Mivel közösségiről van szó, az Áfa alapja az átutalt összeg. T466-K467. Ezt beállítom a bevallásba, és külön soron is hozom.

Amikor a számla megérkezik, azt könyvelem a szállítóval szemben, majd az előlegről átvezetem a már átutalt összeget, és ha marad különbözet a szállítón, azt átutalom.

Az Áfát is előírom: T466-K467, majd lestornírozom az előleg áfáját. Így az analítikába || és - tétel miatt csak a különbözet kerül.

A bevalláson pedig közölni kell a teljesítésbe átment előlegeket is.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. ápr. 20, 2007 7:07 pm

Sziasztok! Én a DÁTUMOK-ra azért tértem ki, mert még az unio-ba lépés elején megönellenőriztett az Apeh emiatt. Állítólag a  külföldi partnert ellenőrizték, és nem egyezett az ő 61-ese az enyémmel. Való igaz, hogy hóvégiek pontosabban negyedévvégiek voltak a teljesítések, a következő hó elején állítottuk ki  "magyarosan"  (telj.idő||szla.kiáll.napja||fiz.határidő), és én "magyarosan" a teljesítés napjára állítottam be az Áfát, és szintén ebbe az időszakba jelentettem a 61-be. Csak az EU-s számláimat ellneőrizték,nem büntettek, de meg kellett csinálnom az önellt. a számlaKIÁLLÍTÁS napjára. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

HozzászólásSzerző: Proforma » kedd ápr. 24, 2007 8:13 am

Köszi a sok jó választ!

Igen Romániából jött az árú, és a proforma szla egyben fizetési felszólítás és előlegként is szerepelt.  Végül a végszámlát is megkaptam, ahol a proformát előlegként kezelték, a plusz fizetendő összeg ( Total to pay) viszont nem lett kiegyenlítve az Áfa bevallás időpontjáig.

Én mivel a számla dátuma az áfa bevallási időszakba beleesett,-így a számla teljes összegére számoltam az ÁFÁt, nem pedig az előlegként kifizetett összegere.

Más,most vagyok először itt a topikban, és nem tudom, hogy " az elfogadom ezt a választ " azt nekem bekellene x-elni?

Üdv: pro

Proforma

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd ápr. 24, 2007 8:33 am

Igen, válaszd ki, hogy kinek a válaszával lettél okosabb,többet is megjelölhetsz.A pipák után küld el az elfogadást.
M.Éva

HozzászólásSzerző: mérlegkönyvelő » csüt. ápr. 26, 2007 3:49 pm

Sziasztok!

Nekem most volt először olyan árubeszerzésem, amely Romániából származik. A román fél kiállította a számlát euróban áfa nélkül.

Én átszámolom az aktuális árfolyamra, lekönyvelem árubeszerzésként a szállítóvel szemben.

Elő kell írmon fizetendő és levonható áfát is a számla kiállításval egyidejüleg? Kp-s beszerzés volt. 16-os és 64-es sorba kell beálítani?

Üdv.Ildikó

mérlegkönyvelő

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » pén. ápr. 27, 2007 11:43 am

Merész volt a román fél. Annak, hogy áfa nélkül számlázzon, két feltétele van: vevőnek legyen EU-s adószáma, és az áru elhagyja RO területét. Na most utóbbit hogyan igazolja a vevő a kp-es fizetéskor? Jellemzően sehogy. Tehát kp-es számlát nem szabad áfa nélkül kiállítani, hanem különleges eljárásban lehetett volna visszakérnie a vevőnek a román adóhivataltól.
aniko.varga2006

Előző

Vissza: ÁFA