Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyelvoktatás elszámolható-e cafeteria keretből?

Juttatások, költségtérítések

nyelvoktatás elszámolható-e cafeteria keretből?

HozzászólásSzerző: Bodise » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

 A következő kérdéssel fordulok Önökhöz.

Cégünknél bevezetésre került már több, mint két éve a cafeteria a munkavállalóink részére. Az első időszakban benne volt a nyelvoktatás is, mint választható elem. Ez azonban érdeklődés hiányában egy időre megszünt. De a cafeteria szabályzatban rögzítésre került, hogy az éves keret felhasználható továbbképzésekre is. Itt meg lett fogalmazva az, hogy a képzésnek összhangban kell lennie a betöltött munkakörrel, vagy az ahhoz szükséges ismeretek bővítésére, fejlesztésére kell irányulnia.

Idén azonban újra, többen jelezték, hogy szeretnének a továbbképzésen részt venni, ezért igyekeztünk ezt megszervezni a részükre.

Sajnos időközben felmerült az, hogy erre nincs már lehetőség, mert továbbképzés címén cafateria terhére csak OKJ-s képzés számolható el.

Megkerestem az SZJA törvény ide vonatkozó részét, amiben az szerepel, hogy idézem:

p) a munkáltató által elrendelt, a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését szolgáló képzés költségét (akkor sem, ha azt nem a munkáltató viseli), továbbá a kifizető által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve tevékenységében személyesen közreműködő tagja képzésének költségként elszámolt értékét, feltéve, hogy a képzés a kifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek megszerzését, bővítését célozza,

Kérdésem, hogy Önöknek van-e tudomása arról, hogy esetleg más helyen ez a kérdés szabályozásra került volna? Vagy maga a nylevoktatás más elbírálásba esne, esetleg a cafetriára vonatkozó részt másképpen kell értelmezni.

Megjegyzés: angol nyelvi képzésről van szó, amely minden tekintetben eleget tesz a fenti kitételnek, mert alapkövetelmény a cégünknél, és a munkaköri leírás is tartalmazza.

Köszönettel,

 

Bodise
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

nyelvoktatás elszámolható-e cafeteria keretből?

HozzászólásSzerző: HIDNA » szer. máj. 23, 2007 5:10 pm

"Egyéni célú képzés támogatása
A munkakör ellátásához nem szükséges, vagy a szerezet képzési politikáján belül nem támogatott, illetve hosszú távú képzési célokban nem szereplő képzések járulékos költségének átvállalása a Cafeteria keretéből.

Cafeteria elemek"

IDÉZET AZ INTERNETEN TALÁLHATÓ ELEMEKBŐL.

KLÁRI

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyelvoktatás elszámolható-e cafeteria keretből?

HozzászólásSzerző: validitas » szer. máj. 23, 2007 8:57 pm

Szia!

Az általad hivatkozott rész azt jelenti, hogy ha megfelel a feltételeknek, akkor a cég adó- és járulékmentesenfizetheti a munkavállalóknak a nyelvtanfolyamot, sőt még a szakképzési hozzájárulásnál is figyelembe vehetik a saját dolgozó képzése miatti kedvezményt. A cafeteria rendszerbe ezt  szerintem nem kell belevenni. Ajánlatos azonban a dolgozókat nyelvvizsga megszerzésére kötelezni, és velük tanulmányi szerződés kötni, illetve kellőképpen dokumentálni, hogy a munkakörhöz szükséges, mert tapasztalatom szerint egy adóhatósági ellenőrzésen csak így megy át.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyelvoktatás elszámolható-e cafeteria keretből?

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. máj. 24, 2007 9:05 pm

2 esetet kellene megkülönböztetnünk:

I. A munkavállaló nem rendelkezik megfelelő képesítéssel a feladatainak ellátásához. Megoldás: Tovább alkalmazzuk és elküldjük továbbkézésre. Ez nem lehet része a caffeteria alapnak. A munkáltató döntése.

II. A munkavállaló választhat, hogy elmegy-e képzésre. Az adott képzés nem szükséges a feladatainak ellátásához. Itt az sem releváns, hogy ettől a munkája hatékonyabb lesz. Ez kimeríti a 69.§ e, amely viszont adóköteles természetbeni juttatás.

Összefoglalva: Adómentes természetbeni juttatás nem adható a caffeteria alap terhére!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég