Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jogutódlás

Adatszolgáltatás

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: kisgulyi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!
A betéti társaságot eladja a tulajdonos május 31.-én. Az új tulajdonos átveszi az alkalmazottakat,adószám,székhely stb minden marad a régiben, csak a tulajdonos változik.
Úgy gondolom, ez egy munkajogi jogutódlás és nem kell az alkalmazottak munkaviszonyát megszüntetni, csak egy tájékoztatást adni arra vonatkozóan, hogy változik a munkáltatói jogkör gyakorló személye. Az új tulajdonosnak sem kell másik munkaszerződést kötni.
Az OEP felé a BF05 nyomtatványon lejelentem a tulajdonos változást.
Az APEH felé kijelentem a régi tulajt és bejelentem az újat a T 1041-esen, de nem tudom az alkalmazottakat kell-e jelenteni.
Ha volt hasonló esetetek , vagy valamire nem gondoltam vagy nem tudom válaszoljatok. Köszönöm : kisgulyi
kisgulyi

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. máj. 23, 2007 7:48 pm

Szia! Jogutódlásnál ki/be kell az alkalmazottakat jelenteni. Szerintem ez nem a "klasszikus" jogutódlás. Ez "cég" adás/vétele.  Ha nincs adószám változás, akkor a bejelentéseket szerintem jól gondolod.Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: kisgulyi » szer. máj. 23, 2007 8:13 pm

Kedves Napraforgó! A " klasszikus" jogutódlást Te hogyan érted? Szerinted A Nyenyit 2007 évre a jogutódnak kell teljesíteni 2008 évben? vagy most soronkívül, mert volt egy átalakulás-beolvadás esetem 2007 februárban és soron kívül kérik, a telefon érdeklődésem ezt a választ kaptam. Köszi: kisgulyi
kisgulyi

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: validitas » szer. máj. 23, 2007 8:28 pm

Szia!

Ha nem történt szervezeti változás (pl. Bt-ből Kft. lett),a tulajdonosváltozás nem átalakulás, nem jogutódlás, a vállalkozás ugyanaz az adózó, aki volt, csupán a vállalkozást birtokolja más személy/vállalkozás. Az alkalmazottakat sem kell kijelenteni, csak az APEH-nél kell töröltetni a régi tulajdonost, és bejelenteni az újat, meg a vezető tisztségviselő,, képviselő változását, ha volt.

Üdv: Böbe

validitas

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. máj. 23, 2007 9:12 pm

Szia! Böbe megelőzött a helyes válasszal! ...   "Klasszikus" átalakuláa esetén azt értem,  (pl.BT-ből Kft-vé,  vagy Szöv-ből Kft-vé, vagy beolvadás esete) még  "jogelődnek" be kell adnia a NYENYIT a régire a megszűnésig, (ugyanis a jogelőd megszűnik!!), majd a jogutódnak az átalakulás napjától kezdődően az év végéig (mint egy új cégnek). Ezért kérhetnek tőled soronkívülit a jogelődre. Üdv:Napraforfó
Napraforgó

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: szamveto » csüt. máj. 24, 2007 5:08 am

Szerintem sem átalakulás, ha eladom a céget, csak más a tulajdonos. Ebben az esetben csak a tájékoztatás kell az új munkáltatói jogok gyakorlójáról.
szamveto

Jogutódlás

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. máj. 24, 2007 5:26 am

Szia!

A kérdésben vázolt eset nem átalakulás, nem jogutódlás, stb. Egészen egyszerűen csak változott a tulajdonosi kör és a munkáltatói jogkör gyakorlójának személye. Ez nem érinti a munkavállalókkal kapcsolatos fennálló, érvényben lévő jogviszonyokat, tehát sehová nem kell jelentést küldeni rájuk vonatkozóan. A kilépő tulajdonosokkal el kell számolni és az ART-ban, stb. rögzített változásokat a megfelelő nyomtatványon és helyre meg kell tenni. Ennyi a "következmény". A mérleg elkészítési kötelezettség a kilépőkkel kapcsolatos elszámolás miatt áll fenn, de azt semmilyen "hivatalos" helyre nem kell elküldeni.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Adatszolgáltatás