Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyesületi beruházás támogatásból

Számvitel

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: hari » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Ha tudtok segitsetek ki! Egyesület céltámogatásból beruházott 2000-2001-ben.Egyszeres volt akkor is és most is! 2 részletben kapta a pénzt, épitkezés közben, és a végén,./Nem kellett tőketartalékba helyezni, és akkor még nem volt az a tv sem h.ha a támogatás csak részben fedezi a beruházást akkor annak is csak az arányos részét kell bevételnek beszámitani/Az épület csak a célszerinti tev.-t szolgálja, és alanyi áfamentes a szervezet.
A könyvelés igy történt 2000-ben és 2001-ben is:
Céltámog: Bank - Kötelezettség /növ/
Szállitó: Kiadás - Bank /csökk/
Kapcsol.tét Kötel. /csökk/ - Bevétel
Üzembehelyezéstől időarányosan lett kezdve az écs elszámolása a teljes bekerülési érték után.Tehát az az érzésem h. folyamatosan rossz az épület nyilvántartási értéke, mivel aktiváláskor nem lett a támogatás összege ktsgként -écsé-ként /és akkor bevételként / elszámolva, és innen folyamatosan továbbszámolva évente az aktuális écsét. Igy kellett volna v. valahogy másképpen? és lehetne-e most korrigálni az el nem számolt écs-t valamilyen cimen,illetve egyáltalán csináljam-e? Adófizetést nem von maga után, a tárgyi eszköznek nincs Tsa-t csökkentő écséje.Vélemény?

Ha végiggondolná valaki nagyon megköszönném, tudom h. már sokminden megváltozott és igyekszik az ember inkább az újakat megjegyezni, hátha volt hasonló ügye másnak is. Szilvi
hari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. máj. 03, 2007 8:10 am

Egyelőre hadd kérdezzek kettőt:

A támogatási szerződés nem tartalmazott rendelkezéseket erre vonatkozóan, vagy a pályázati kiírás?

Nekem ellentmondás van abban a mondatodban és a rákövetkezőben, hogy "Üzembehelyezéstől...  Tehát..." stb. Első mondat szerint a teljes bekerülési érték az écs alapja, a második szerint a támogatási összeggel csökkentett érték az alap. Lehet, hgoy én értem félre teljesen, kérlek pontosíts.

 

 

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: hari » csüt. máj. 03, 2007 1:30 pm

Nem!a támogatási szerződés nem tartalmazott semmiféle rendelkezést csak a szokásosak: a támogatást kizárólag ..a támogatás felhasználásáról összesitő.. elszámolási lap..stb.Az "ellentmondás az üzembehelyezéstől"..úgy értettem h. a teljes bekerülési értékből -a támogatással együttiből -kiindulva lett elkezdve az écs elszámolása időarányosan, és azóta is folyamatosan továbbszámolva. Éppen az a kérdésem h. az egyesület esetében is /mint pl az őstermelőknél v. az ev-nál/ a támogatást écs-ként kellett volna-e figyelembe venni, és aktiváláskor ktsgként elszámolni?Ha igy kellett volna akkor esetünkben a nyilvántartási érték még minddig a támogatással együtt szerepel és valóban a 2%=50év.Vagy ez a csökkentés csak a Tsa elszámolásakor volt érdekes /az esetleges adózás miatt/, a szmv. écs-nél nem kell u.ezt beszámitani? Ez zavar be nekem, mert célszer.tev.beruházása volt, nincs és azóta sem volt tsa fizetési kötelezettsége.Az egyszerüsitett mérlegben és a T.eszközkartonon is a nyilvántartási értékben benne foglaltatik igy a támogatás is.Meghát annak az évnek eredményében sem szerepelnek az écs költségei között.Ha rossz egy huszárvágással helyre lehetne-e tenni a T.eszközök nyilvántartását, és a többit hagyhatom-e úgy ? /5 év/A naplófőkönyvben a kiadásokkal egyidőben lett az egyéb bevételek közé rakva - gondolom igy jó - mert igy fogyott el a kapcsolódó tételben a Kötelezettségben tartott támogatás. Ha nem, akkor h. kerül a pénzügyileg rendezett bevételek közé, mikor a naplófőkönyvben écs-t nem könyvelünk? És akkor hogy kerül az eredménylevezetésben a pénzbev-t jelentő bevételek közé?Bocsánat h. ilyen hosszú voltam, köszönöm ha foglalkozol velem. Szilvi

hari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: hari » csüt. máj. 10, 2007 8:42 pm

Nem könyvel senki egyszerest? Anikó nem folytatod? Mi a véleményed?

1. A támogatás rögtön bevétel és aktiváláskor v. évvégén? /mikor?/ écs, -előrehozott écs -majd onnantól folytatva a megállapitott écs elszámolást. Kérdésem:A szmv.tv.szerint is el lehet számolni ezt az "előrehozottat"?

2.A támogatás bevétel, és aktiválás után elkezdeni a megállapitott écs-t /nincs előrehozott/

3. A támogatás Követelés, a beruh.szállitó kiegyenlitésekor bevétel, és aktiváláskor /áthúzódó évben/ kezdeni a megállapitott écs-t /évvégi beszámolóban/. Mi ezt csináltuk.

Hagyjam úgy, v. javitani kellene- ? köszönöm  Szilvi

hari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: PalotaiM » szomb. máj. 19, 2007 2:52 pm

Nem tudom megoldódott e a problémád, de az Szt86§ (3,-5,6,-7)fejlesztési célra vissafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatásokat rendkívüli bevétel-és kiadásként szabályozza.A pénz megérkezésekor kötelezettség mindaddig amig el nem költöd. A beruházás értékébe nem veheted figyelembe az écs-nél. Écs-t csak az üzembehelyezés napjától lehet elszámolni, az ezzel az összeggel csökkentett értékre. Az a kérdés jelentős e ez az érték amivel az eredményedet és a mérleget korrigálni kellene évenként.Én így gondolom.
PalotaiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: hari » kedd máj. 22, 2007 3:53 pm

Kedves PalotaiM!

Áh, dehogy oldódott meg a problémám! Ezen rágódok már kb 1 hónapja.Köszönöm h. válaszra méltattál.Pedig mindenféle vélemény elinditana valamiféle gondolatsort nálam, és lehet h. rájönnék mit értek rosszul. Most h.elolvastam az idézett tv.helyeket én a ráforditásokra vonatkozó (3),(5),(6) pontokat,nem a kapottra, hanem forditva az adott támogatásra értem.

Arra a mondatodra szeretnék visszakérdezni és pontositani, jól értem-e? "A beruházás értékébe nem veheted figyelembe az écs-nél. Écs-t csak az üzembehelyezés napjától lehet elszámolni, az ezzel az összeggel csökkentett értékre"Azt mondod ezzel ami engem is izgat, h. aktiváláskor -a bevételként elszámolt támogatás teljes összegét - a Tsa-ban écs-nek veszem, /ez lesz a ktsgelszámolásban az  ellentételezés/ és innen folytatva aztán minden évben a szokásos %?De én az eredeti bekerülési érték után gondoltam, Te mintha egy csökkentettre értenéd.

pl 10 millió a bekerülés, 5 millió a támogatás /kötelezettségben/.Szállitói számlák Bank-Kiadás 10 millió. Aktiváláskor kötel.csökk - egyéb bevét növ 5 millió. Az eredményelszámolásban écs 5 millió.A következő évektől aztán folytatva az écs-t 200 ezer évente /a 10 millió után 2% mert épület/ v. azt akartad irni h. már csak az 5 millió után 100 ezer évente ?

A szmv. écs-t mindez nem érinti, ott az átadástól időarányosan a 2 % az egész bekerülési érték /10 millió után / évente.Ugye? Ird meg a véleményedet légyszi! Okitsatok ki!!!! Ha lehet minél előbb. Szilvi 

hari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: PalotaiM » szer. máj. 23, 2007 3:19 pm

Szia! Én úgy csinálnám, hogy a támogatás bevétele rendkivüli bevétel és kötelezettség, amig el nem költöm. Az üzembehelyezéskor a kötelezettséget kivezetném mint rendkívüli ráfordítás. A beruházás kartonomat üzembehelyezéskor csökkenteném ezzel az összeggel, hiszen rendkivüli ráfordításként elszámoltam,(ezért nem az écs.-be kell tenni) az így csökkentett összeggel számolnám el a fennmaradó beruházást, mint tárgyi eszközt.A támogatás bevétele és kiadása így fut ki nullára. Nem tudom így érthető e. Pné
PalotaiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: PalotaiM » szer. máj. 23, 2007 3:31 pm

Szílvike! Bocsánat az előző levelemet annyiban pontosítanám, hogy a kötelezettség csökkentést és rendkívüli ráfordítást mindig a kiadások függvényében könyvelném és nem az üzembehelyezéskor mert az lehet, hogy nem azonos az üzembehelyezés időpontjával. Üdv.Pné
PalotaiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: hari » vas. jún. 03, 2007 1:46 pm

Kedves PalotaiM!

Nagyon örültem a válaszodnak, de csak most jöttem haza és olvastam el. Ugye jól értem amikor  azt irod h. a támogatás összegét valaminek - szerinted rendkivüli ráforditásnak - el kellene számolni, aztán innentől, illetve az üzembehelyezéstől écséket számolni majd a maradékra? igy reálisabbnak érzem én is, mert a támogatás összegét nem 50 évig /épület/ csöpögtetve irogathatom vissza a bevételekbe az elszámolt écs-nek megfelelő öszegben.De segits ki még légyszi a technikai részével. Ahogy Te irtál arra következtettem h. kettős könyvelés szerint gondolkodtál.Az egyszeresnél én úgy tudom nincs rendkivüli bevét és ráforditás sem, a támogatások esetében sem - igazából a  rendk.ráforditással nem tudom mit kezdjek. A kiadás oszlopban gyűjtöm a beruházás jellegű pénzköltéseket - ami aztán bekerül majd a naplófőkönyv pénzforgalmi eredeményébe. Esetleg az eredménylevezetésben kellene megtalálni a rendk.ráforditásként elszámolt támogatás helyét amit az adózás előtti eredményszámitásnál figyelembe lehetne venni. Jól gondolom?

Ha ráérsz válaszolj légtyszi és végre pontot tehetk a végére.Előre is köszönöm Szilvi

hari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

egyesületi beruházás támogatásból

HozzászólásSzerző: PalotaiM » vas. jún. 03, 2007 5:06 pm

Szia Szilvike! Jól gondoltad , a naplófőkönyvben az eredmény terhére elszámolod egyéb ráfordításként a kapott támogatás összegét,a kötelezettséggel szemben. A beruházás kartonodon, ha rajta van ez az összeg vezesd ki mint kapott támogatást,hiszen ezt már költségként elszámoltad, azért nem lehet még écs.-t is elszámolni. Ezután az így fennmaradó beruházásodra számold el az écs.-t. Nem tudom így érthető e? Üdv. Pné Nem tudom így egyértelmü e?
PalotaiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég