Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni válalkozó átalakulása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni az egyéni vállalkozó átalakulhat-e, társas vállalkozássá? Eszközeit, követelését, kötelezettségeit, elhatárolt veszteségét továbbviheti-e? Az  átalakulás számviteli, bevallási és gyakorlati feladatairól hol találok információkat? Van erre külön rendelkezés vagy száz törvényből kell össszeolvasni?

tepimail

tepimail

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. jan. 12, 2007 12:06 pm

Szia!

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (új Gt.) szabályozza

a társaságok átalakulásának módját. Szerintem egyéni vállalkozó nem

alakulhat át gazdasági társasággá (az EV az SZJA hatálya alá tartozik, a

GT a számviteli tv. hatálya alá.)

Üdv. kohnmari

kohnmari

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. jan. 12, 2007 12:16 pm

Szerintem először egyéni céggé kell alakulnia...

De szvsz jobban jár, ha csinál egy egyszemélyes Kft-t és közben a vállalkozást tovább viszi - legfeljebb ultralight üzemmódban -. Így lehet elkerül - de legalábbis elodáz - egy adóellenőrzést... 

szedlacsek

HozzászólásSzerző: Rozalinda » pén. jan. 12, 2007 1:10 pm

Az  egyéni  vállalkozó  átalakulhat  gazdasági  társasággá.  De  én  sem  javaslom,  mert hosszu idő,  nagy  költség,  igen  bonyolult  eljárás.  a  hivatalok sem gyakorlottak,  mert  kevés  az  ügy.  Jobb megoldás  egy  uj  cég,  mondjuk KFT  alapitása,  már  csak a felelősség  miatt.  Ez  meg  van  két - három hét  alatt,  bejegyezve  a cégiróságon.  És  át  kell  kötni  a  szerződéseket  a  KFT-be,  átirányitani  a tevékenységet.     Üdv  Rozalinda!
Rozalinda

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 12, 2007 3:01 pm

Üdv tepimail! Az eváll minden további nélkül átalakulhat úgy, hogy nem kell alkalmaznia a megszűnés szabályait. előszőr cégjegyzett e.váll, majd egyszem kft, és tovább. Valóban bonyolult az eljárás és drága is, a könyvvizsgálót ki ne hagyjátok a buliból mert az ellejegyzésekhez ő is kell, hiszen az egyszem kft-nek minden paraméter figyelmen kívül hagyása mellett is kötelezö.Ha pedig az eváll.olyan bevételi szintet mutat az átalakulás előtt ami a társaságoknál alapesetben SZT alatt is kv köteles akkor végképp kell a kv.Rozalinda és én is egy új céget alapítanék, de gondolkodni kell,mert adott esetben egy eváll.megszüntetés is sokba kerülhet a rendező tételek  és a megsz. szabályai miatt.winzol
winzol

HozzászólásSzerző: hani25 » pén. jan. 12, 2007 3:16 pm

Winzol válaszában szeretném pontosítani, hogy az új GT tv. szerint már nem kötelező a könyvvizsgálat egyszemélyes Kft-nél. Tehát ha a számv.tv. szerint egyébként nem kötelezett, akkor a GT alapján sem.

Az átalakulás menete valóban ez: először egyéni cég, és utána lehet társaság.

Üdv.

hani25

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 12, 2007 3:28 pm

Üdv Hani! Köszi a javítást elfelejtettem 07.01-i változást. winzol
winzol

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. jan. 12, 2007 7:40 pm

Szerintem is meggondolandó, a dolog. Az ügyfelem nem akar új céget, ő azt találja dupla költségnek, inkább átalakulna. Az egyéni vállalkozását sem tudná fillér nélkül megszüntetni. Nekem így gyakorlati ismeretek nélkül ebben a "zavaros" időkben pedig nagy falatnak tünik. Persze a döntés az övé a számolgatások, hogy mivel járna jobbban az lenne az enyém.

üdv: tepimail           

tepimail

Vissza: Egyéni vállalkozók