Hát akkor harmadszor is összeszedem a Máriának, Madorának, és Zsuzsának írt válaszaim lényegét.
Azért a Zsuzsa válaszát fogadtam el, mert az áru készlet szerinti fizikai léte elkülönül a számlázott tételek pénzügyi teljesítésétől. A számla mellékleteként átadott gyári számos tételes listán szereplő áru a raktárunkban már nem "megszámolható", tehát a készletemből levontam. Mint ÁFA alany, természetesen be kell fizetnem a felszámított adót, függetlenül a számla kiegyenlítésétől.
A kérdést más okból is felvetettem. Az ELÁBÉ-ba számított érték nemcsak az SZJA bevallásom készlet (tájékoztató) adataként jelenik meg, hanem az iparűzési adó alapjának csökkentő tételeként is. Aztán itt van az elvárt adó, ahol szintén figyelembe kell venni.
Egyik partnerünk esete analóg: 2005 év végén jelentős árut szállított és számlázott le megrendelőjének, aki a számlát 2006 elején egyenlítette ki. Az eladott árut levonta a 2005 évi zárókészletből. A 2005 évre szóló iparűzési adó számításakor az egész éves árbevétellel szemben beállított ELÁBÉ miatt negatív lett az adóalapja, ami után nem kellett adóznia, igaz, vissza sem igényelhetett. A 2006 évi ip. adójában így viszont realizálódott egy nagy árbevétel, amit nem ellentételez ELÁBÉ. Megkérdezte az APEH infoszámát, ahol megnyugtatták: mindent jól csinált. Azért megkérdezte az önk. adóirodáját is, a válasz: önrevíziózzon, és vegye ki a ki nem egyenlített áru értékét a 2005 évi ELÁBÉ-ból. Ezután írásban kért PM, APEH, és helyi adóirodai állásfoglalást, de sehonnan nem kapott. Az ügyben megkérdezett könyvelők-adótanácsadók véleménye egyébként a hatóságokéhoz hasonlóan megoszlik. Ha valaki tud vonatkozó joganyagot, vagy konkrét esete, kérem ossza meg.
Madora! Jól emlékszel az iparűzési adóellenőrzésemre, még nem zárult le (a megbízólevelet 11.08-án vettem át). Az adóalapot csökkentő alvállalkozói teljesítések figyelembevételének jogszerűségét ellenőrizve bekérték a konkrét szerződéseket. Ezek folyamatos teljesítésű, határozatlan idejű, felsorolt tevékenységeket tartalmazó szerződések, melyeket megkifogásolt az adóhatóság, mivel nem eseményenként lettek megkötve az alvállalkozóval. A revizor kérésére elkészítettem a 2000-2005 évek analitikáját, amely munkánként végigkövethetően tartalmaz minden adatot az időpontokról, a konkrét tevékenységről, a költségekről mind alvállalkozói, mind megrendelői oldalon a meglévő árajánlatok, munkalapok, és számlák mellékelésével. Ezt a revízió befogadta azzal a PM-től állásfoglalást kérő levéllel együtt, amely a szolgáltatásunk szakmai sajátosságaiból eredő, előre nem tervezhető konkrét alvállalkozói szerződéses teljesítés problémáját, és a tv. betű szerinti végrehajtásának gyakorlatából fakadó kétszeres adóztatás elkerülését emeli ki.
Mivel a megbízólevél átvétele óta sem jegyzőkönyv aláírására, vizsgálati kiegészítésre, egyeztetésre szóló felhívást, sem felettes szerv engedélye alapján történő hosszabbításról, más adózó, vagy adóhatóság bevonásáról értesítést nem kaptunk, jövő héten az ART 92. § (4) alapján kérem a vizsgálat lezárását, és alapbizonylataink visszaszolgáltatását. Az eredményről értesítelek.
Üdv: Csaba